Πριν πεθάνω θέλω να ζήσω-Κατερίνα Αμερικάνου

 


Στη σημερινή μας παρέα  η συγγραφέας κυρία Κατερίνα Αμερικάνου    θα μας μιλήσει για το βιβλίο της    με τον τίτλο: Πριν πεθάνω θέλω να ζήσω,   που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις  Tremendum.

1. Καλώς ορίσατε Σας ευχαριστούμε πολύ. Μιλήστε μας για το συγγραφικό σας έργο.

Αστέρι μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση !Θέλω όμως να σου ζητήσω μία τεράστια χάρη .Θέλω να μου μιλάς στον ενικό, ο πληθυντικός με κάνει και νιώθω άβολα, όπως άβολα νιώθω και με τις λέξεις "κυρία" και "συγγραφέας".

Με λένε Κατερίνα και είμαι μία αγράμματη κομμώτρια που απλά πήρα χαρτί και στυλό και άρχισα να γράφω να γράφω να γράφω...ό,τι είχε αποθηκευτεί  στο μυαλό μου, από τα 14 που άρχισα να δουλεύω μέχρι σήμερα. Όλες οι συμβουλές, όλες οι πληροφορίες που με άγγιξαν και μου διαμόρφωσαν το χαρακτήρα μου. Που έκαναν τη ζωή μου λίγο πιο εύκολη!

Τις έγραψα για να της μάθουνε οι ανιψιές μου και  οι φίλες μου! Γιατί πιστεύω ότι η γνώση και η εμπειρία πρέπει να μοιράζονται!

2. Ποια είναι η υπόθεση που διαδραματίζεται στο βιβλίο σας;

Η ηρωίδα  μου είναι η Άννα Μαρία Αντωνίου είναι 30 χρονών, από τα 18 μένει και δουλεύει στο ξενοδοχείο της αδελφικής της φίλης της Ελίνας. Και εξαιτίας μία συνωνυμίας, ο ογκολόγος της είπε ότι έχει τρεις μήνες ζωής. Και ήταν το πιο όμορφο λάθος που θα μπορούσε να γίνει! Γιατί επιτέλους σηκώθηκε από τον καναπέ και την ασφαλή ζωή της και άρχισε να κάνει το γύρο της Ελλάδας! Που ήταν πάντα το όνειρό της!

Κάθε μέρα γνωρίζει διαφορετικούς ανθρώπους και μαθαίνει την ιστορία τους, που όλες αφήνουν κάποιο μήνυμα.

3.  Ποια είναι τα μηνύματα που θέλετε να  κάνετε γνωστά μέσα από το συγκεκριμένο βιβλίο;

Είμαι ένας άνθρωπος που μέσα στο κακό  βρίσκω κάτι καλό. Προσπαθώ να περάσω αυτό το μήνυμα στις ανιψιές μου. Να μάθουν από τώρα που είναι μικρές, να δέχονται τη ζωή όπως τους τα φέρει,  να δέχονται και τα θετικά και τα αρνητικά... Να τα αποθηκεύουν στο μυαλό τους γιατί όλα είναι εμπειρίες και γνώσεις που θα τους βοηθήσει στο αύριο.

4.  Η ιστορία που αναφέρεται στο βιβλίο είναι επηρεασμένη από  βιώματα  προσωπικά/ γνωστών σας προσώπων, ή είναι δημιούργημα μυθοπλασίας;

Είναι λίγο από όλα! Υπάρχουν μικρά στιγμιότυπα που είναι αληθινά βιώματα δικά μου. Υπάρχουν στιγμιότυπα που έχω επηρεαστεί από κάποια ιστορία που άκουσα. Αλλά το σύνολο είναι μυθοπλασία. Γιατί έχω κάνει ένα παζλ από διάφορες ιστορίες που σκέφτηκα, άκουσα, έζησα. Στο νούμερο 1 υπάρχει μία  ιστορία γραμμένη όπως την άκουσα, όλες οι άλλες είναι της φαντασίας μου.

5   Πριν πεθάνω θέλω να ζήσω   , τιτλοφορείται το βιβλίο. Πώς αποφασίσατε να δώσετε τον συγκεκριμένο τίτλο ;

Είμαι κομμώτρια εδώ και 32 χρόνια! Το 2004 άρχισα να δουλεύω μόνο τρεις μέρες της εβδομάδας, τις άλλες τέσσερις το κομμωτήριο είναι κλειστό. Οι πελάτισσες, μου λέγανε:

"Είναι δυνατόν Σάββατο και το κομμωτήριο να είναι κλειστό?? Και εγώ απάνταγα:

"Ναι! Γιατί πριν πεθάνω Θέλω να ζήσω! "

6   Στο  βιβλίο ο αναγνώστης διαβάζει τη φράση : Ο κόσμος εκεί έξω κρίνει πάντα όπως εσύ. Από το περιτύλιγμα. Αλλά ενθουσιάζεται από το περιεχόμενο. Θέλετε να τη σχολιάσετε;

Λατρεύω αυτήν την πρόταση! Η συμβουλή του μπαμπά της Άννας Μαρίας στο μπαλκόνι ήταν πολύ συγκινητική σκηνή! Αλλά πιστεύω ότι έτσι  είναι η πραγματικότητα...

Μπορεί όλοι να έχουμε τέσσερις ντουλάπες γεμάτες ρούχα, κι όμως τα πέντε κομμάτια που μας βολεύουν τα έχουμε πλύνε - βάλε, πλύνε- βάλε... Δεν θεωρώ λογικό να κρίνω το χαρακτήρα κάποιου από το ντύσιμο του.  Μπορεί το ντύσιμό  να είναι απλό. Και η ψυχή του να είναι διαμάντι!

7. Μια φράση του βιβλίου που προκαλεί  εντύπωση είναι η παρακάτω: «Φτωχός, δεν είναι ο άνθρωπος, που δεν έχει λεφτά. Φτωχός, είναι ο άνθρωπος, που στην πλούσια ζωή του, δεν βρίσκει μια λεκάνη νερό, να παίξει με τις λάμψεις του ήλιου. Ποια είναι η γνώμη σας;

Η γλυκιά Τριανταφυλλιά!! Την αγαπάω πάρα πολύ αυτή την γλυκιά γιαγιάκα!

Η άσπρη πέτρα που ζωγράφισε με κάρβουνο μάτια, μύτη, χαμόγελο, φορεματάκι... Και δημιουργούσε την κούκλα της, το έκανε η μαμά μου όταν ήταν μικρή και αυτή η πέτρα ήταν η κούκλα της!

 Τη  λεκάνη με το νερό, την έβαζε η θεία μου η Κούλα, έξω στην αυλή να την ζεσταίνει ο ήλιος και όταν γυρίζαμε από τη θάλασσα όλα τα ξαδέρφια ξεπλενόμασταν από το αλάτι με ένα μπρίκι!

Οι λάμψεις του ηλίου που έπεφταν μέσα στη λεκάνη και έκαναν αντανάκλαση στο ελενίτ ήταν μαγική εικόνα!

Μου άρεσε πάρα πολύ να παίζω με τις ακτίνες του ήλιου που χόρευαν όπως έπαιζα με το νερό!

Φτωχός είναι ο άνθρωπος που έχει σταματήσει να είναι παιδί!

Έχει σταματήσει να βρίσκει χαρά ευτυχίας σε μικρά πράγματα...

Εγώ πιστεύω ότι τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία...

Αλλά ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα, ένα πουλί που κελαηδάει στην αυλή, ένα αστέρι που πέφτει το βράδυ, μία πεταλουδίτσα που χορεύει δίπλα σου...

Αυτές οι μικρές λεπτομέρειες της ζωής που σε κάνουν να χαμογελάς!

Αυτές είναι για μένα  η ευτυχία!

Και αυτές δεν αγοράζονται με λεφτά!

8  Στο εξώφυλλο του βιβλίου σας εικονίζεται μία γοργόνα.  Είναι τυχαία επιλογή ή υπάρχει κάποια  ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στην πρωταγωνίστρια του βιβλίου  σας και στη γοργόνα;

Όταν έγραψα τη λέξη τέλος και από χειρόγραφα τα πέρασα στο κομπιούτερ, είδα ότι ήταν 507 σελίδες Α4 και επειδή ήταν πάρα πολύ μεγάλο αναγκάστηκα να το κόψω σε τέσσερα βιβλία. Στο νούμερο 4 η Άννα Μαρία πηγαίνει σε ένα φιλικό σπίτι, εκεί είναι μία πιτσιρίκα και με τη βοήθεια της Άννας Μαρίας ζωγράφισε μία γοργόνα, ο ουρανός είναι μαύρος γιατί είναι νύχτα και η γοργόνα κοιτάει το άπειρο και Αναρωτιέται...

 "Αν μπορεί να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα?

9 Ποιοι είναι οι συνταξιδιώτες που σας βοήθησαν  στην ολοκλήρωση του συγκεκριμένου συγγραφικού σας ταξιδιού;

Την πρώτη ύλη, μου την δίνουν  οι πελάτισσες μου, κάθε φορά που ανοίγουν ν την καρδούλα τους και μου λένε μία ιστορία τους και εγώ τις αποθηκεύω στο μυαλό μου. Την επιμέλεια κειμένου που διορθώνει τα ορθογραφικά μου λάθη την έχει αναλάβει η φίλη μου η Κατερίνα και την σελιδοποίηση η φίλη μου η Πέγκυ. Ήτανε πολύτιμη βοήθεια τους και τις ευχαριστώ πολύ πολύ για αυτό!

10.Οι αναγνώστες που επιθυμούν έστω και αναγνωστικά να  γνωρίσουν   τα υπέροχα μέρη που αναφέρετε στο βιβλίο σας  που μπορούν να το βρουν;

Το βιβλίο μπορούν να το βρουν σε όλα τα βιβλιοπωλεία κατόπιν παραγγελίας αν πάνε και πούνε: "θέλω το βιβλίο πριν πεθάνω Θέλω να ζήσω της Κατερίνας Αμερικάνου"

 Ο  συνεργάτης μου από τις εκδόσεις TREMENDUM θα φροντίσει να το στείλει άμεσα!

Ευχαριστούμε πολύ. Να είστε καλά και το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο.

Και εγώ σε ευχαριστώ πάρα πολύ αστέρι μου για  την πολύτιμη βοήθεια σου

Γιατί η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχω εκδότη. Είναι αυτοέκδοση και είναι πάρα πολύ βασικό, ειδικά στο πρώτο μου βιβλίο... που δεν με γνωρίζει ο κόσμος,  να μου δίνεις την δυνατότητα να  πω στους φίλους σου ποια είμαι και να γνωρίσουν την Άννα Μαρία και την παρέα της.

Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και σε όλους που διάβασαν στην συνέντευξη μου μέχρι το τέλος.

Αυτό σημαίνει πάρα πολλά για εμένα!

Και σαν ευχαριστώ θέλω να κάνω δώρο σε ηλεκτρονική μορφή το βιβλίο μου το νούμερο 1

 Όποιος θέλει να αφήσει σχόλιο και εγώ θα του το δώσω με πολύ μεγάλη χαρά

 Φιλάκια πολλά πολλά

Αγκαλίτσα σφιχτή

Κατερίνα Αμερικάνου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Ευχή της Γιαγιάς-Κυριακή Κηρυττοπουλου

Ξεθωριασμένες Πεταλούδες -Συλλογικό Έργο

Η καθημερινότητα ενός ιδιαίτερου παιδιού :Αικατερίνη Χριστοπούλου