Η Ευχή της Γιαγιάς-Κυριακή Κηρυττοπουλου






 Στη σημερινή μας παρέα η  συγγραφέας κυρία   Κυριακή Κηρυττοπουλου    θα μας μιλήσει για το βιβλίο της με τον τίτλο : Η Ευχή της Γιαγιάς  που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις   iWrite.

1. Καλώς ορίσατε Σας ευχαριστούμε πολύ. Μιλήστε μας για το συγγραφικό σας έργο.

Η ευχή της γιαγιάς είναι το πιο πρόσφατό μου απόκτημα. Πριν από αυτό όμως και πάντα κάτω από την ίδια εκδοτική στέγη κυκλοφόρησαν τρία ακόμη βιβλία. Η ποιητική συλλογή με τίτλο «Μόνο μία φορά», το παιδικό «Ο παππούς του Κυριάκου» με θέμα την απώλεια ενός αγαπημένου μας προσώπου,και «Η ευχή ενός έλατου», ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι με οικολογικό χαρακτήρα.

2. Ποια είναι η   υπόθεση της ιστορίας που διαδραματίζεται στο βιβλίο σας; 

Την ιστορία μας διηγείται η Κική, περιγράφοντας όλα όσα άκουσε και έζησε μαζί με την αδερφή της Σοφία, όταν μια μέρα με την επίσκεψη της γιαγιάς, λύνεται η απορία τους σχετικά με μια παράξενη ευχή που τις είχε χαρίσει απ’ όταν γεννήθηκαν. Εκτός όμως από παράξενα αποτυπωμένη, σύντομη και αινιγματική, η ευχή της…ήταν και ανολοκλήρωτη. Εκείνη λοιπόν την αξέχαστη μέρα.. η γιαγιά πηγαίνει στις εγγονές της αποφασισμένη να εξηγήσει και να συμπληρώσει την ευχή της… με έναν κάπως μαγικό, παραμυθένιο, αλλά και μελωδικό τρόπο…

3. Ποιο ήταν το ερέθισμα που σας οδήγησε να γράψετε  αυτό το βιβλίο;

Η ιδέα για την επιλογή του θέματος προέκυψε από το αγαπημένο ρητό της γιαγιάς,που συνοδεύει την αφιέρωσή μου.«Δεν υπάρχει πιο υποχρεωτικό καθήκον από την ανταπόδοση της καλοσύνης».Θα χαρακτήριζα έως και συγκινητικό το συγκεκριμένο ρητό, σύμφωνα με την πίστη,την βεβαιότητα και την αισιοδοξία που αποπνέει!

4. Ποια είναι τα μηνύματα που θέλετε να κάνετε γνωστά μέσα από  αυτό ;

Είναι πραγματικά απίστευτες οι διαστάσεις και το αντίκτυπο που έχει η καλοσύνη,τόσο σε ατομικό και συλλογικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.Η ύπαρξη ή η απουσία της βρίσκεται πίσω από κάθε ανθρώπινη ενέργεια.Και από αυτήν την άποψη, είναι ικανή να καθορίσει την έκβαση οποιοδήποτε

ζητήματος και κατάστασης. Αν φανταστούμε έναν κόσμο γεμάτο καλοσύνη, θα δούμε αυτομάτως έναν κόσμο χωρίς αδικίες, χωρίς πολέμους, βαρβαρότητες και κάθε είδους παραβατική και χειριστική συμπεριφορά.

 5.  Από ποια ηλικία θεωρείται ότι είναι κατάλληλο το συγκεκριμένο βιβλίο;

Θεωρώ ότι απευθύνεται σε ηλικίες άνω των 5 ετών, όπως και τα προηγούμενα παραμύθια μου.

Ιδανικοί επίσης αναγνώστες, θα ήμασταν όλοι εμείς οι ενήλικες, που αποτελούμε και το ζωντανό παράδειγμα για τους μικρούς μας φίλους.

  Μέσα στις σελίδες του βιβλίου ο μικρός αλλά και ο μεγάλος αναγνώστης συναντά τη φράση: Σπουδαίοι  άνθρωποι είναι οι άνθρωποι που κάνουν τους άλλους να νιώθουν σπουδαίοι. Θέλετε να τη σχολιάσετε;

Όλο το μήνυμα του βιβλίου συνοψίζεται σ’ αυτήν τη φράση. Πιστεύω πως αυτό που πραγματικά μας καθιστά σπουδαίους, είναι ο τρόπος που επιλέγουμε να συμπεριφερόμαστε και να συνυπάρχουμε με τους άλλους! Καθημερινά, βρισκόμαστε ανάμεσα στο καλό και στο κακό, κι ο καθένας έρχεται αντιμέτωπος με τους «δαίμονές» του. Προσωπικά πάθη, άγχη, εγωισμοί, θυμοί, έλλειψη αυτοσυγκράτησης, παρορμήσεις και τόσα άλλα, μας απομακρύνουν συχνά από το κέντρο μας, που είναι η αγάπη! Η γιαγιά της ιστορίας μας, τονίζει χαρακτηριστικά πως ο δρόμος της καλοσύνης, είναι μία δύσκολη διαδρομή με πολλά εμπόδια, που αν αποφασίσουμε να ακολουθήσουμε, θα πρέπει να συνταξιδέψουμε χέρι χέρι με την αγάπη και όλες της τις ιδιότητες, όπως την ευγένεια, την επιείκεια, τη συγχωρητικότητα και άλλες πολλές.

7 Εντύπωση προκαλεί το ρητό της γιαγιάς που αναφέρει: Δεν υπάρχει πιο υποχρεωτικό καθήκον από την ανταπόδοση της  καλοσύνης. Πιστεύεται ότι η καλοσύνη πρέπει  να ανταποδίδεται;

Δεν πιστεύω ότι πρέπει να ανταποδίδεται. Και η ερμηνεία του συγκεκριμένου γνωμικού του αρχαίου φιλόσοφου Κικέρωνα, δεν αφορά την μεταξύ μας ανταπόδοση. Αλλά αυτήν που προκύπτει από μια ανώτερη, θεϊκή και συμπαντική δύναμη. Σαν ένας, ας πούμε «μαγικός μηχανισμός» που επιστρέφει την καλοσύνη μεταμορφωμένη σε πολλές ευλογίες στην ζωή μας και με ποικίλους τρόπους!

8. Στο εξώφυλλο  του βιβλίου  συναντάμε τη φράση: Δίνω αξία σε ό,τι αξίζει. Θέλετε να μας πείτε ποιο μήνυμα θέλετε να κάνετε γνωστό μέσα απ΄αυτή;

Στόχος κάθε παιδικού βιβλίου είναι να περάσει ένα μήνυμα… στο οποίο αξίζει να

δώσουμε αξία! Το ίδιο συμβαίνει και με το παραμυθάκι μου. Συμπερασματικά,

δίνοντας αξία σε αυτόν τον διαρκή αγώνα που ονομάζεται καλοσύνη … καταλήγουμε

τελικά να δίνουμε αξία στο τόσο μικρό και μοναδικό μας ταξίδι… που λέγεται ζωή!

 9. Ποιοι είναι οι συνταξιδιώτες που σας βοήθησαν  στην ολοκλήρωση του συγκεκριμένου συγγραφικού σας ταξιδιού; 

Η ευχή της γιαγιάς, με την ολοκληρωμένη της μορφή, είναι το αποτέλεσμα μιας εποικοδομητικής συνεργασίας, με τους αξιόλογους συντελεστές των εκδόσεων iwrite! Τους ευχαριστώ όλους μέσα από την καρδιά μου, που με τη δική τους συμβολή …έχω σήμερα τη χαρά να κρατάω στα χέρια μου ένα τόσο καλαίσθητο βιβλίο!

 10.Οι αναγνώστες που ενδιαφέρονται να   γνωρίσουν  ποια είναι η ευχή της γιαγιάς που μπορούν να αναζητήσουν το βιβλίο  σας ώστε να  το  καταφέρουν  έστω και αναγνωστικά;

Όσοι επιθυμούν λοιπόν να την αποκτήσουν θα πρέπει να την αναζητήσουν στα βιβλιοπωλεία, στο διαδύκτιο και φυσικά στην επίσημη ιστοσελίδα των εκδόσεων iwrite.

Ευχαριστούμε πολύ. Να είστε καλά και το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο.

Κι εγώ σας ευχαριστώ, για την ευχή, την πρόσκληση και την ευκαιρία που μου προσφέρατε!!!








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η καθημερινότητα ενός ιδιαίτερου παιδιού :Αικατερίνη Χριστοπούλου

Ξεθωριασμένες Πεταλούδες -Συλλογικό Έργο