Η καθημερινότητα ενός ιδιαίτερου παιδιού :Αικατερίνη Χριστοπούλου

 


Στη σημερινή μας παρέα η  συγγραφέας κυρία   Αικατερίνη Χριστοπούλου θα μας μιλήσει για το βιβλίο της με τον τίτλο:  Η καθημερινότητα ενός ιδιαίτερου παιδιού κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κομνηνός

1, Καλώς ορίσατε Σας ευχαριστούμε πολύ. Μιλήστε μας για το συγγραφικό σας έργο.

 Καλώς σας βρήκα.                          

Σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δίνετε να μιλήσω για το πρώτο μου έργο. Η συγγραφή μου αφορά την υπόσταση μιας χαρισματικής ψυχής.

Είναι η αληθινή ύπαρξη ενός μικρού αγοριού που θέλει να μεγαλώσει μέσα ένα κανονικό περιβαλλον.

Μόνο που έχει ένα "χάρισμα", τον κόσμο τον βλέπει λίγο διαφορετικά από μας.

Η ιστορία του πλαισιώνεται από  ζωγραφιές για να γίνει πιο χαλαρή και κατανοητή η πορεία του σε συνάρτηση με των υπολοίπων που αλληλεπιδρούν στην καθημερινοτητά του.

Πως είναι να περνάς μία μέρα μαζί με τέτοια παιδιά που οι εικόνες και τα συναισθήματα τους διαφέρουν;

Πως πρέπει να μάθουμε να τα ακούμε και να δεχόμαστε τον " μαγικό τους κόσμο όπως είναι.

 Αυτό θέλησα να πετύχω γράφοντας αυτό το βιβλίο.

Θέλω  να βοηθήσω με τις εμπειρίες μου, τα βιώματα μου κι άλλους που μπορεί να ζουν κάτι παρόμοιο.

Όλοι μας έχουμε  ανάγκη να ακούσουμε μια καλή κουβέντα, μια συμβουλή ακόμα και βοήθεια  ώστε να αποδεχτούμε όλο αυτό.

Θέλησα να το βγάλω έξω από τους τοίχους του σπιτιού μου ,γιατί σίγουρα δεν είναι κάθε μέρα εύκολα τα πράγματα αλλά ο ένας με τον άλλον θα ανταλλάξουμε ιδέες, θα αφυπνίσουμε συνειδήσεις και γιατί όχι  και  το ίδιο το κράτος.

 

2. Ποια είναι η  ιστορία που διαδραματίζεται στο βιβλίο σας; ;

 Όπως είπα και παραπάνω προσπάθησα να αποτυπώσω στο χαρτί  την καθημερινότητα ενός αγοριού,που είναι ένα όμορφο αγγελούδι με πολλά ταλέντα που οι επιστήμονες ονομάζουν ιδιαιτερότητες.

 Ο  Χάρης μου. Ο μεσαίος μου γιος είναι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μου.

  Ξεκίνησα με την γέννησή του και συνέχισα μέχρι σήμερα που διανύει τα 12 του χρόνια. Αφηγούμαι κάποιες στιγμές  μεσα από λέξεις μα κυρίως με  δικές μου ζωγραφιές.

Καλές, κακές του στιγμές, τι του αρέσει, τι τον βοηθά να συνεχίσει μπροστά, τι τον επηρεάζει, τι τον χαροποιεί. Δεν είμαι ειδικός αλλά το βλέπω σαν ένα βήμα για βοήθεια προς όλους μας.

 3.   Σε ποια κατηγορία της λογοτεχνίας κατατάσσεται το βιβλίο σας;

Στον εκδοτικό που συνεργάζομαι (εκδόσεις Κομνηνός) από ό,τι έχω δει, το έχουν βάλει στα βιβλία που μιλούν στην ψυχή. Στο διαδίκτυο παρατήρησα ότι υπάρχει στα βιβλία για άτομα με Ειδικές Ανάγκες και σε σελίδες που ασχολούνται με τον Αυτισμό και σε προσωπικές μαρτυρίες.

 

4. Ποια είναι τα μηνύματα που θέλετε να κάνετε γνωστά μέσα από  αυτό το βιβλίο;

Τα μηνύματα που θέλω να περάσω είναι αρκετά:

Θέλω να θυμίσω σε όλους μας, είτε αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις είτε όχι, ότι αυτά τα ιδιαίτερα πλασματάκια είναι ο κόσμος μας με άλλη όψη.

Αυτά τα  χαρισματικά  παιδιά, μπορούν να μας μάθουν και να μας ξεπλερώσουν την αφοσίωση και την υπομονή μας.

 Δίνοντάς τους αρκετό από τον χρόνο μας, πράγματι,την αγάπη μας, το όφελος θα είναι τεράστιο.

Ένα χαμόγελο τους, ένα χάδι, μια κραυγή με τον δικό τους τρόπο θα μας δώσουν την ευκαιρία να γίνουμε ακόμα καλύτεροι "συνάνθρωποι"..

 Και φυσικά να περάσω κάποια από αυτά τα μηνύματα στην κοινωνία μας, που πρέπει να σκύψει με περισσότερη θέρμη σε όλες αυτές τις οικογένειες.

Να αφουγκραστει την αγωνία αυτών των ψυχών που επέλεξαν να μας κάνουν την χάρη να ζουν εδώ κάτω στην γη μαζί μας για κάποιον σκοπό. Να μην τις αγνοεί.Μπορει να βοηθήσει σε πολλούς τομείς.

 5   Ποιο είναι το ερέθισμα που σας οδήγησε στη συγγραφή του;

Με ρωτάτε για το ερέθισμα που με έκανε να γράψω αυτό το βιβλίο.

Δεν θα μπορούσα να αγνοήσω την ευγνωμοσύνη στον θεό που μου έδωσε αυτα τα τρία αγγελούδια μου.

Τα παιδιά μου είναι κυρίως  η έμπνευση μου, που  είναι το Α και το Ω στη ζωή μου, γι’ αυτά παλεύω, να τα βοηθήσω να προχωρήσουν μπροστά.

Στο βιβλίο αναφέρεται σε αρκετά  σημεία και η επίδραση όλων των μελών της οικογένειας μου. Όλοι λίγο πολύ με επηρέασαν σε αυτό το έργο που είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο και ευελπιστώ να συνεχίσω.

 6    Τι συμβουλές θα δίνατε  στους γονείς που μεγαλώνουν ένα παιδί με ιδιαιτερότητα;

Συμβουλές είναι δύσκολο να δώσεις.

 Ο κάθε γονέας αντιδρά διαφορετικά σε μία τέτοια κατάσταση απ’ όσο έχω γνωρίσει τόσο καιρό. Θα πω για εμένα.

 Προσπαθώ να τους δώσω πολλή αγάπη, να τα βοηθήσω όπως μπορώ σε ό,τι κι αν προκύψει, πχ μία αντίδραση, αμέσως μιλάω με τους ειδικούς που πάντα έχω δίπλα μου, τόσο καλά και γνώστες του αντικειμένου ,χαρισματικά άτομα μπορώ να πω γιατί δεν είναι εύκολο όλο αυτό και κάθε περίπτωση θέλει ξεχωριστή αντιμετώπιση με ίδια κατάθεση της δικιάς τους ψυχής όμως.

Θέλω να  έχω πίστη, ελπίδα για το μέλλον τους, για να έχουν όσο γίνεται ένα πιο φυσιολογικό αύριο.

Θέλω με αυτόν τον δικό μου τρόπο, όλοι μας μα κυρίως η κοινωνία να μεριμνήσει.

 Τι χρειαζόμαστε ώστε αυτά τα παιδιά να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο;

Επίσης προσπαθώ πολύ ώστε  στην οικογένεια να  υπάρχει ηρεμία, να κουβεντιάζουμε για ό,τι μας απασχολεί, να είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά, σίγουρα υπάρχουν μέρες ατελείωτες δεν το αγνοώ και η κούραση τεράστια. Άμα όμως σκεφτούμε πόση προσπάθεια καταβάλουν αυτά τα πλασματάκια να μπουν στον κόσμο μας;; Έτσι προχωράμε......

 7.   Θεωρείτε ότι από την πλευρά της οικογένειας και κυρίως των γονέων, είναι εύκολη η αποδοχή της ιδιαιτερότητας που ενδεχομένως εμφανίζει το παιδί τους;

 Όλα αυτά τα χρόνια έχω μιλήσει με πολλούς γονείς. Έχω αντιμετωπίσει πολλές καταστάσεις και κατάλαβα ότι είναι πολύ δύσκολο να το αποδεχτεί κάποιος γονέας όλο αυτό. Ακόμα και στη δική μου οικογένεια υπάρχουν άτομα που δυσκολεύονται να το επεξεργαστούν. Ακόμα και εγώ κάποιες φορές πιάνω τον εαυτό μου να λυγίζω, να σκέφτομαι ότι δεν μπορεί και τα τρία μου παιδιά να έχουν ιδιαιτερότητες και όταν μου λένε κάποιοι γιατροί ότι συγκλίνουν στην διάγνωση για τον αυτισμό, αισθάνομαι κάτι σαν παγωμάρα σε όλο μου το είναι. Αλλά όχι, πρέπει να σταθώ στα πόδια μου για αυτά τα παιδιά. Εμάς έχουν, τους γονείς, να τα πιστέψουν να τα στηρίξουν.

 8.   Το βιβλίο απευθύνεται  αποκλειστικά σε γονείς, σε παιδιά  ή γενικότερα  στους αναγνώστες που θέλουν να λάβουν  κάποια επιπλέον βοήθεια σχετικά με την διαχείριση ενός παιδιού με ιδιαιτερότητα;

Το βιβλίο απευθύνεται σε όλους τους γονείς είτε αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις είτε όχι. Η παιδεία που έχουμε όλοι μας είναι κάποιες φορές δυστυχώς ακοινώνητη. Τι θέλω να πω; έχω βρεθεί σε περιστατικό που μας αντιμετώπισαν σαν να έχουμε κάτι που κολλάει! ίσως αν διαβάσουν και κάποιοι που δεν καταλαβαίνουν όλο αυτό που περνάμε σαν οικογένεια, να νιώσουν κάπως διαφορετικά, να μπουν λίγο στη δική μας ψυχή και στων παιδιών μας που είναι αθώα, γλυκά, τρυφερά και χρειάζονται πολλή αγάπη. Θα ήθελα πραγματικά να το διαβάσουν πολλοί και όπως έχω διάφορα μηνύματα από μαμάδες που γνωρίζω, ήδη έχουν μιλήσει και στα παιδιά τους για τα ιδιαίτερα παιδιά.

 9. Ποιοι είναι οι συνταξιδιώτες που σας βοήθησαν  στην ολοκλήρωση του συγκεκριμένου συγγραφικού σας ταξιδιού;

Βασικος συνταξιδιώτης μου είναι ο Θεός  μετά  η οικογένειά μου και οι  ειδικοί.

 Όλα αυτά τα άτομα που έχω δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια, που με στηρίζουν, μου δίνουν δύναμη, δίνουν την ψυχή τους για τα αγόρια μας.

Τους θεωρώ κομμάτι σημαντικό, εχω μάθει πάρα πολλά και τους ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό, Έιμαι πολύ ευλογημένη νιώθω πολύ όμορφα έχοντάς τους στο πλευρό μου και δίπλα στα παιδιά μας. Είναι συνοδοιπόροι στην ζωή μας.

 10.Οι αναγνώστες που  επιθυμούν να βρουν ένα στήριγμα  μέσα από το βιβλίο σας σχετικά με την καθημερινότητα ενός παιδιού με ιδιαιτερότητα που μπορούν να αναζητήσουν το βιβλίο σας ώστε να μπορέσουν να βοηθηθούν ;

Τα αντίτυπα υπάρχουν στη σελίδα των εκδόσεων Κομνηνός.

Σε βιβλιοπωλεία συγκεκριμένα όπως: Ιανός, Πολιτεία, Συμμετρία κι άλλα.

Εχω και γω κάποια που μπορώ να διαθέτω μετά από επικοινωνία στο xrkatia1979@gmail.com.

 Ευχαριστούμε πολύ. Να είστε καλά και το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο.

Σας υπερευχαριστώ για όλα, για αυτήν την ωραία συνέντευξη, για να δείξω σε περισσότερο κόσμο την δική μου άποψη και να δώσω και να πάρω εμπειρίες ζωής.

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Ευχή της Γιαγιάς-Κυριακή Κηρυττοπουλου

Ξεθωριασμένες Πεταλούδες -Συλλογικό Έργο