Η ΚΑΤΑΡΑ -Νεκταρία Μαρκάκη

 


Στη σημερινή μας παρέα η  συγγραφέας κυρία    Νεκταρία Μαρκάκη   θα μας μιλήσει για το βιβλίο της με τον τίτλο:     Η ΚΑΤΑΡΑ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις   ΓΡΑΦΗΜΑ.

 1. Καλώς ορίσατε Σας ευχαριστούμε πολύ. Μιλήστε μας για το συγγραφικό σας έργο.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία!

Γράφω συστηματικά από το 2010. Ξεκίνησα να αναρτώ τη δουλειά μου στην εφαρμογή Wattpad αλλά στην πορεία βρέθηκα στον χώρο των εκδόσεων, με κάποιες όχι τόσο πετυχημένες συνεργασίες. Από το 2021 συνεργάζομαι με τις Εκδόσεις Γράφημα και μαζί έχουμε κυκλοφορήσει τρία βιβλία τα: “Του έρωτα και του πολέμου”, “Cuba Libre” και “Η κατάρα”, τα οποία μπορείτε να βρείτε σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία. Επίσης με την ομάδα του @tellurstorygr και τις εκδόσεις Elpublications κυκλοφορεί μια νουβέλα μου με τίτλο “Μπλέξαν οι ζωές μας”.

 

2. Ποια είναι η   υπόθεση της ιστορίας που διαδραματίζεται στο βιβλίο σας;

Η Άρια είναι μια νεαρή Ελληνίδα που δεν πιστεύει στη μαγεία. Ένα βράδυ σε ένα πανηγύρι βρίσκεται μπροστά από έναν πάγκο με βιβλία παράξενα, όλα χωρίς τίτλο, αλλά με χαραγμένα κάποια σχήματα στο εξώφυλλο. Σε ένα από αυτά τα βιβλία, η Άρια βλέπει χαραγμένο το σημάδι εκ γενετής που φέρει στον καρπό της. Η γυναίκα που φυλάει τον πάγκο, της λέει να το πάρει, αλλά εκείνη αρνείται. Όταν επιστρέφει σπίτι της, όμως, το βιβλίο βρίσκεται στην τσέπη της ως δια μαγείας. Η περιέργεια νικάει και η Άρια το ανοίγει, αλλά το αποτέλεσμα είναι να τη ρουφήξει το βιβλίο και να τη στείλει σε έναν αφιλόξενο τόπο όπου γνωρίζει έναν Σκωτσέζο με τον λύκο του. Ο Φίνλεϊ της εξηγεί πως είναι φυλακισμένος λόγω μιας κατάρας μέσα στο βιβλίο και πως μόνο εκείνη μπορεί να τη σπάσει για να σωθούν. Παρότι η αρχική της αντίδραση είναι να πιστέψει πως κάποιος της κάνει πλάκα, στην πορεία συνειδητοποιεί πως μόνο αστείο δεν είναι αυτό που ζει και πως πρέπει να συνεργαστεί με τον άγνωστο άντρα και τον λύκο του, για να σωθεί.

Μαζί ξεκινάνε για τον Βορρά όπου βρίσκεται η λύση της κατάρας, και οι περιπέτειες που ζουν είναι πολλές και κόβουν την ανάσα. Φυσικά ο έρωτας δεν λείπει, γιατί την Άρια και τον Φίνλεϊ τους δένει κάτι περισσότερο από ένα βιβλίο και μια κατάρα.

 

3.   Ποιο ήταν το ερέθισμα που σας οδήγησε να γράψετε  αυτό το βιβλίο;

Το ερέθισμα ήταν ένα διήγημα που είχα γράψει για έναν διαγωνισμό και που είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο. Ήθελα πολύ να το μετατρέψω σε βιβλίο, αλλά δεν ήθελα να ήταν μια κλασσική ιστορία αγάπης, ένα ρομαντικό μυθιστόρημα όπως τα τόσα που είχα γράψει, ήθελα να έχει κάτι παραπάνω. Έτσι πήρα την απόφαση να του δώσω αυτή τη μορφή, βασισμένη σε μια φράση που είχα γράψει στο διήγημα που έλεγε: Κι αυτό έκανε, το έζησε κι ας ήταν τρέλα. Κάθε βράδυ γυρνούσε τρέχοντας στο σπίτι για να χαθεί στις σελίδες του βιβλίου...

 4. Ποια είναι τα μηνύματα που θέλετε να κάνετε γνωστά μέσα από  αυτό ;

Πως η δύναμη της αληθινής αγάπης, σε οποιαδήποτε μορφή της, μπορεί να καταφέρει τα πάντα. Στο βιβλίο δεν συναντάμε μόνο την αγάπη στην κλασική της έννοια, δηλαδή δύο άνθρωποι συναντιούνται κι ερωτεύονται. Έχουμε τη αγάπη του Φίνλεϊ και του Κόλιν- του λύκου του- που είναι πραγματικά δυνατή, έχουμε την αγάπη της Γκουέν προς τον Φίνλεϊ που είναι ο καλύτερός της φίλος και που για εκείνον έχει κάνει πολλές θυσίες, αλλά και την αγάπη εκείνου προς τη φίλη του, που τη θαυμάζει όσο κανέναν άλλον κι έχουμε και την αδερφική αγάπη που παίζει μεγάλο ρόλο στο βιβλίο.

 5. Σε ποιο είδος της λογοτεχνίας θα μπορούσε να ενταχθεί το συγκεκριμένο βιβλίο;

Η απάντησή μου είναι πάντα μια σε αυτό το ερώτημα. Είναι μια ρομαντική περιπέτεια φαντασίας. Ένα παραμύθι που μπορεί να διαβαστεί από ένα νεαρό άτομο 15-16 ετών αλλά και από ένα άτομο 50-70 ετών που θέλει να ξεφύγει από την πραγματικότητα και να βιώσει κάτι νέο.

 6 . Μέσα στις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης συναντά τη φράση: Μπορεί να είχαμε συναντηθεί σε κάποια άλλη ζωή. Λένε πως οι ψυχές που ανήκουν μαζί ταξιδεύουν στο χωροχρόνο…  Θέλετε να τη σχολιάσετε;

Είναι η δική μου οπτική στη ρομαντική έννοια του άλλου μισού που όλοι ψάχνουμε, στην έννοια της αδερφής ψυχή μας εκεί έξω. Έχω διαβάσει πολλές ιστορίες ανθρώπων που λένε πως έχουν γνωρίσει κάποιον κι ένιωσαν σαν να τον ήξεραν από μια άλλη ζωή και νομίζω πως αυτό το δέσιμο ψυχών που μπορεί να νιώσουν δύο άνθρωποι, είναι κάτι πολύ όμορφο. Έτσι το χρησιμοποίησα στο βιβλίο μου, με τον δικό μου τρόπο.

 7. Κατάρα τιτλοφορείται το βιβλίο σας. Πώς αποφασίσατε να δώσετε τον συγκεκριμένο τίτλο;

Λόγω του ότι ο Φίνλεϊ είναι παγιδευμένος σε μια φυλακή 500 χρόνια, λόγω μιας κατάρας. Λόγω του ότι η δυνατή αγάπη μπορεί να σπάσει μια κατάρα. Ήταν πολύ απλός ο λόγος που διάλεξα αυτόν τον τίτλο γιατί όλο το βιβλίο έχει να κάνει με μια κατάρα που δημιουργήθηκε από μια εσφαλμένη άποψη για το είναι αγάπη. 

 8.Στο βιβλίο τονίζεται ότι η αγάπη έχει τη δύναμη να κάνει τα αδύνατα δυνατά ακόμα και να λύσει την κατάρα. Πιστεύετε ότι με την αγάπη ο άνθρωποι μπορούν να προχωρήσουν μπροστά και να αντιμετωπίσουν τυχόν δυσκολίες που τους παρουσιάζονται;

Αγάπη κι ενσυναίσθηση. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά, για μένα, είναι σημαντικά για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα πάντα και για να βοηθήσουμε και τον διπλανό μας. Σαφέσταττα η αγάπη μόνο δεν αρκεί, αλλά πιστεύω πως δίνει τη μεγαλύτερη ώθηση και πάντα για να πετύχουμε κάτι στη ζωή μας, χρειαζόμαστε κάποιον να μας δώσει ένα σπρώξιμο για να πάρουμε φόρα. Η αγάπη το κάνει αυτό, σίγουρα.

 9. Ποιοι είναι οι συνταξιδιώτες που σας βοήθησαν  στην ολοκλήρωση του συγκεκριμένου συγγραφικού σας ταξιδιού;

Καταρχάς ήταν οι αναγνώστες στο Wattpad που είχαν διαβάσει το βιβλίο στην αρχική του μορφή και το είχαν αγαπήσει τόσο, που μου έδωσαν αυτό το σπρώξιμο που χρειαζόταν, για να το δώσω για έκδοση- αφού βέβαια δούλεψα πολύ για να το φέρω στη μορφή που είναι σήμερα.

Μετά ήταν οι Εκδόσεις Γράφημα και το κύριος Ιωάννης Τσαχουρίδης που πίστεψε πολύ στο βιβλίο και σε μένα και θέλησε να το μοιραστούμε με τον κόσμο, η Κατερίνα Τσαμπά που έκανε την επιμέλεια και με τα σχόλια της και τον ενθουσιασμό της με καθησύχαζε και τέλος η Νάγια Γούγου Μητροπούλου, η γραφίστρια των εκδόσεων, που έφτιαξε με πολλή αγάπη ένα από τα ομορφότερα εξώφυλλα που έχω δει.

 10.Οι αναγνώστες που ενδιαφέρονται να   γνωρίσουν  ποια ήταν η κατάρα και πως τελικά λύθηκε που  μπορούν να αναζητήσουν το βιβλίο  σας ώστε να  το  γνωρίσουν  έστω και αναγνωστικά;

Μπορούν να το βρουν σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία, ακόμα και με παραγγελία, αλλά και από τον εκδοτικό για άμεση αποστολή. Το βιβλίο κυκλοφορεί κανονικά και τα βιβλιοπωλεία που ξέρουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, θα σας το φέρουν άμεσα ακόμα κι αν δεν το έχουν στον χώρο του.

 Ευχαριστούμε πολύ. Να είστε καλά και το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο.

Εγώ ευχαριστώ για τη φιλοξενία και τις υπέροχες ερωτήσεις!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Ευχή της Γιαγιάς-Κυριακή Κηρυττοπουλου

Ξεθωριασμένες Πεταλούδες -Συλλογικό Έργο

Η καθημερινότητα ενός ιδιαίτερου παιδιού :Αικατερίνη Χριστοπούλου