O βασιλιάς Χταπόδαρος τα θέλει όλα-Μάουρα Ρομπέσκου

 


Στη σημερινή μας παρέα  η συγγραφέας κυρία Μάουρα Ρομπέσκου θα μας μιλήσει για το βιβλίο της  με τον τίτλο:   O βασιλιάς Χταπόδαρος τα θέλει όλα, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις   Κομνηνός.

1, Καλώς ορίσατε Σας ευχαριστούμε πολύ. Μιλήστε μας για το συγγραφικό σας έργο.

Η συγγραφική μου περιπέτεια ξεκίνησε με ένα παραμύθι. Τον ‘Παλιό Χαρταετό’ από εκδόσεις Ηλιαχτίδα 2021,

 Ακολούθησε το Μυθιστόρημα ‘Θανάσιμο παιχνίδι’ εκδόσεις Bookguru την ίδια χρονιά.

To 2022 εκδίδονται από εκδόσεις Bookguru Η συλλογή διηγημάτων ‘Τα Παιδιά της Νύχτας’ και το παραμύθι ‘Ο Άγιος Βασίλης είναι σε Καραντίνα’ επίσης από εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές οι νουβέλες «Ο Ιερός Όφις’ και ‘Οδός Εωσφόρου 666’.

Το 2023 άρχισε η συνεργασία μου με τις εκδόσεις Κομνηνός και το παραμύθι ‘Τα Κρυμμένα αυγά’, ‘Ο Βασιλιάς Χταπόδαρος τα θέλει όλα’ και  ‘Το Μονοπάτι των Κοχυλιών’.

Και από εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές η νουβέλα «Δρακώνια: Η Προφητεία’.

Ακόμη διηγήματά μου έχουν  συμπεριληφθεί σε αρκετές ανθολογίες.

2. Ποια είναι η υπόθεση που διαδραματίζεται στο βιβλίο σας;

Ένα τεράστιο χταπόδι έχει αυτοανακηρυχθεί βασιλιάς στα μικρά πλάσματα του βυθού και κυβερνά  με την απαίτηση να του δίνουν οι υπήκοοί του όλα όσα έχουν. «Δικά μου!» τους λέει «Και αυτά δικά μου!» Δεν τους επιτρέπει ούτε να φύγουν. Τα πλάσματα του βυθού υποφέρουν. Τι θα συμβεί άραγε όταν στην περιοχή εμφανιστεί ένα εξίσου μεγάλο σαλάχι;

3.  Ποια είναι τα μηνύματα που θέλετε να  κάνετε γνωστά μέσα από το συγκεκριμένο βιβλίο;

Θα ήθελα να δείξω την μοναξιά της ματαιοδοξίας όταν κάποιος θέλει να είναι πάνω από όλους και την χαρά του μοιράσματος. Η καλύτερη κορώνα σαν σύμβολο είναι η καλοσύνη και η σύμπνοια, όταν κάποιος αγωνίζεται για το κοινό καλό. Ακόμη να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, να αποδεχόμαστε τον άλλον και να τον βοηθάμε να αλλάξει προς το καλύτερο.

4.  Η ιστορία που αναφέρεται στο βιβλίο είναι επηρεασμένη από  βιώματα  προσωπικά/ γνωστών σας προσώπων, ή είναι δημιούργημα μυθοπλασίας;

‘Όλα τα παραμύθια μου έχουν έναυσμα, αρχικά τα παιδιά και τώρα τα εγγόνια μου. Μέσα από αυτά ένοιωσα την χαρά των μικρών αναγνωστών να ταξιδεύουν μαζί μου σε άγνωστους βυθούς και μαγικά μέρη. Τα περισσότερα παιδιά περνούν από την κατάσταση που περιγράφεται στο βιβλίο. Ιδιαίτερα τα μικρότερα. Ακόμη κι εκείνα όμως όταν διαβάζουμε το παραμύθι, σκέφτονται πως θα ήταν πιο σωστό ο Χταπόδαρος να μοιραστεί, όλα εκείνα που μαζεύει με τους άλλους. Και αυτό σημαίνει πολλά για μένα.

Κάτι άλλο που θα ήθελα να πω είναι πως ο Χταπόδαρος θα επιστρέψει το επόμενο καλοκαίρι με μια νέα περιπέτεια και πλέον σαν καλός βασιλιάς που βοηθά τα υπόλοιπα πλάσματα.  

5   Η επιλογή του χταποδιού, ως πρωταγωνιστής του βιβλίου σας  θέλει να  τονίσει κάποια ιδιαίτερη σκέψη σας ή έγινε τυχαία;

Όχι! Η επιλογή του χταποδιού για την ιστορία μου δεν έγινε τυχαία. Το χταπόδι με τα οκτώ πόδια του θα άρπαζε ότι ήθελε από περισσότερα πλάσματα του βυθού. Κανείς δεν θα μπορούσε να του ξεφύγει.

Ένας λούτρινος, μεγάλος Χταπόδαρος έχει γίνει ο βοηθός μου στις παρουσιάσεις τις τωρινές και τις μελλοντικές.

6   Στο  βιβλίο ο αναγνώστης διαβάζει τη φράση : Δικό μου, δικό σου τι σημασία έχει; Είναι καλύτερα να μοιράζεσαι. Κάνει το παιχνίδι πιο διασκεδαστικό. Θέλετε να τη σχολιάσετε;

Μα δεν είναι μία αλήθεια αυτό; Από το τόπι, μέχρι το πιο σύνθετο παιχνίδι, τα πάντα γίνονται πιο διασκεδαστικά, όταν υπάρχει ένας φίλος για να παίξουμε μαζί του. Τελικά, δεν είναι το ίδιο το αντικείμενο που μας κάνει χαρούμενους, μα η καλή παρέα. Ακόμη ο χαρακτήρας του καθενός μας φαίνεται όταν έρθει η ώρα να μοιραστεί κάτι. Γι’ αυτό πρέπει να μαθαίνουμε στα παιδιά μας την χαρά του δίκαιου μοιράσματος.

7.   Το βιβλίο περιέχει  ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Θεωρείτε πως οι δραστηριότητες βοηθάνε τους μικρούς αναγνώστες να κατανοήσουν  την ιστορία που φιλοξενεί στις σελίδες του;

Οι δραστηριότητες Δεν είναι απλώς ένας τρόπος για να τραβήξεις την προσοχή των παιδιών, αλλά μέσω αυτών το παιδί αντιλαμβάνεται το μήνυμα του βιβλίου, εντοπίζει τα συναισθήματα που του δημιουργούνται και κυρίως το κάνει να νιώσει το βιβλίο δικό του, όχι με την έννοια της ιδιοκτησίας αλλά του συνταξιδιώτη.

Τα μικρότερα παιδιά ίσως δεν μπορούν να εμπεδώσουν απόλυτα το μήνυμα, όμως οι δραστηριότητες είναι μια καλή ευκαιρία για διασκέδαση.

8 Μία φράση του βιβλίου που προκαλεί εντύπωση είναι η παρακάτω: Πως μπορεί κάποιος να τα θέλει όλα δικά του και να μην τα μοιράζεται με τους κοντινούς του; Πιστεύετε ότι στη σημερινή εποχή οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να τηρήσουν αυτή την αρχή;

Ακούμε συνέχεια για την σημερινή εποχή, δαιμονολογώντας το σήμερα για κάθε δεινό. Δεν είναι η εποχή έχει το πρόβλημα, είμαστε εμείς οι άνθρωποι που θεωρεί πως συσσωρεύοντας αντικείμενα γίνεται καλύτερος από τους άλλους και πιο ευτυχισμένος. Μήπως αυτό δεν γινόταν πάντοτε; Εκείνοι που προσφέρουν τα περισσότερα είναι εκείνοι που δεν έχουν πολλά.

9 Ποιοι είναι οι συνταξιδιώτες που σας βοήθησαν  στην ολοκλήρωση του συγκεκριμένου συγγραφικού σας ταξιδιού;

Αρχικά η εικονογράφος μου Χρύστα Δημαρέλου. Συνεργαστήκαμε για πρώτη φορά στο πασχαλινό παραμύθι «Τα Κρυμμένα Αυγά» και ταιριάξαμε τόσο πολύ ώστε η συνεργασία μας συνεχίστηκε και σε αυτό και όχι μόνο. Ταιριάξαμε τόσο ώστε αισθάνομαι πως βρίσκεται μέσα το μυαλό μου και βλέπει αυτό ακριβώς που φαντάζομαι και ακόμη περισσότερα. Πόσο ενδιαφέρουσα είναι η εικόνα του βασιλιά Χταπόδαρου με το ντενεκεδάκι για στέμμα. 

Έπειτα είναι οι εκδόσεις Κομνηνός που με εμπιστεύτηκαν και αγκάλιασαν με αγάπη τον Χταπόδαρό μου κι εμένα.

10.Οι αναγνώστες που επιθυμούν έστω και αναγνωστικά να  γνωρίσουν   τον βασιλιά Χταπόδαρο   που μπορούν να βρουν το βιβλίο σας ώστε να το καταφέρουν;

Μπορούν να δουν όλα τα βιβλία μου στο Facebook  Μαουρα Ρομπέσκου – τα βιβλία μου

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙΤΕ:

Από το komninos.shop

Με ένα τηλεφώνημα: 2130434485

Από οποιοδήποτε eshop

Από τα βιβλιοπωλεία: ΙΑΝΟΣ, ΠΟΛΙΤΕΙΑ, ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, ΠΑΤΑΚΗΣ, ΤΖΑΝΑΚΑΚΗΣ (ΠΑΡ' ΗΜΙΝ), ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ, ΝΑΚΑΣ, THE RED BOOK, BOOKING HILL, ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ, ΨΑΡΡΑ...

 

Ευχαριστούμε πολύ. Να είστε καλά και το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο.

Σας ευχαριστώ πολύ κι εγώ για τις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Ευχή της Γιαγιάς-Κυριακή Κηρυττοπουλου

Ξεθωριασμένες Πεταλούδες -Συλλογικό Έργο

Η καθημερινότητα ενός ιδιαίτερου παιδιού :Αικατερίνη Χριστοπούλου