Ένα συν τρία βιβλία-Δημοσθένης Δέπος



Στη σημερινή μας παρέα ο συγγραφέας και δικηγόρος Δημοσθένης Δέπος θα μας μιλήσει για το βιβλίο του με τον τίτλο "Ένα συν τρία βιβλία", το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή.
 


1. Καλώς ορίσατε! Σας ευχαριστούμε πολύ. Μιλήστε μας για το συγγραφικό σας έργο. 

● Καλώς σας βρήκα! Άργησα στη ζωή μου να ασχοληθώ με την συγγραφή (όπως αυτάρεσκα την ονομάζουμε) κι αυτό προέκυψε φυσικά κι αβίαστα. Τον Φλεβάρη του 2021 κυκλοφόρησε το πρώτο μου βιβλίο με τίτλο "Το κουτί με τις θύμησες" από τις Εκδόσεις Κοράλλι (μικρά σπονδυλωτά διηγήματα). Τον Δεκέμβρη του 2022 κυκλοφόρησε το δεύτερο, το "Ένα συν τρία βιβλία" (νουβέλα).

2. Το βιβλίο σας τιτλοφορείται "Ένα συν τρία βιβλία". Για ποιο λόγο αποφασίσατε να δώσετε τον συγκεκριμένο τίτλο;

● Ο τίτλος είναι συνυφασμένος με την πλοκή του βιβλίου. Τέσσερα βιβλία (ένα από τον ήρωα και τρία από την ηρωΐδα) δωρήθηκαν σε βάθος χρόνου μεταξύ των πρωταγωνιστών. Και τα τέσσερα είχαν συμβολισμούς για την αδιέξοδη σχέση τους. Προς το τέλος λέει ο ήρωας:
"Ζήσαμε μαζί εικονικά μέσα από ένα συν τρία βιβλία, αυτό καταφέραμε."

3. Ποια είναι η υπόθεση της ιστορίας, που διαδραματίζεται στο βιβλίο;

● Πραγματεύεται τον αιχμηρό κι αντίξοο έρωτα ενός ζευγαριού, του Αίαντα και της Δώρας. Αυτός επέλασε ισοπεδωτικά στα νιάτα τους και μετά τους συνόδεψε βουβά μέχρι τη δύση της ζωής τους. 

4. Η ιστορία που αναφέρεται είναι επηρεασμένη από βιώματα προσωπικά / γνωστών ή είναι δημιούργημα μυθοπλασίας;

● Εάν σας απαντούσα ότι η ιστορία είναι βιωματική δεν θα ήμουν καλός "συγγραφέας", εάν σας έλεγα ότι είναι αποκύημα της φαντασίας μου τότε θα ήμουν καλός. Διαλέξτε, ότι σας αρέσει. 

5. Ποια είναι τα μηνύματα, που θέλετε να κάνετε γνωστά μέσα από το βιβλίο σας;

● Δεν μου ταιριάζει ο ρόλος του δασκάλου, ειδικά σε ενήλικες. Ίσως το κύριο μήνυμα είναι, ότι - αδιάφορα με το αποτέλεσμα μιας ερωτικής σχέσης - αξίζει η άνευ όρων εμπλοκή μας, έστω άπαξ στη ζωή. Πιστεύω, ότι είναι ο πιο σημαντικός οδηγός στην αυτογνωσία. 

6. Σε ποια κατηγορία της λογοτεχνίας θα μπορούσε να ενταχθεί το βιβλίο;

● Το βιβλίο είναι πυκνό και μικρό σε όγκο και δίνει μια έμφαση στον εσωτερικό κόσμο του κύριου χαρακτήρα. Ως εκ τούτου κατατάσσεται στις νουβέλες. 

7. Μέσα στις σελίδες του βιβλίου υπάρχουν αρκετές σημειώσεις από διάφορες γλώσσες, όπως αγγλικά, ισπανικά. Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος, που δικαιολογεί την εμφάνισή τους;

● Όντως αλλά αυτό δεν υποκρύπτει έναν ελιτισμό. Ο ήρωας του βιβλίου ήταν ένα σπουδαγμένο παιδί, που μετά γύρισε όλη την υδρόγειο. Μοιραία, ως πολίτης του κόσμου, μίλαγε τις πιο διαδεδομένες γλώσσες. 

8. Μέσα στο βιβλίο ο αναγνώστης συναντά τη φράση "Διότι οι άνθρωποι δεν συγχωρούν αυτούς που από έρωτα εκπέσανε". Θέλετε να μας την εξηγήσετε;

● Η φράση, ως γνωρίζετε, δεν είναι δική μου. Είναι από την ταινία "Ας περιμένουν οι γυναίκες" του Σταύρου Τσιώλη. Την είχα ξεχάσει, όταν την είδα αποτυπωμένη σε μαρκίζα πριν ενάμιση χρόνο στο σουβλατζίδικο "Η Βόλβη". Αυτή ήταν κι η έμπνευση του βιβλίου. 
Φρονώ, ότι η λογική και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης αποτρέπουν τους ανθρώπους να φθάσουν μέχρι την όχθη ενός δυνατού, καταλυτικού, ολοκληρωτικού έρωτα. Σταματούν το κολύμπι στη μέση, γιατί φοβούνται μην πνιγούν. Έχουν έτσι μια περιφρόνηση για αυτούς τους λίγους κολασμένους, που βυθίστηκαν. Όμως βαθιά μέσα τους και χωρίς παραδοχή τους ζηλεύουν. 

9. Ποιοι είναι οι συνταξιδιώτες, που σας βοήθησαν στην ολοκλήρωση του συγκεκριμένου συγγραφικού σας ταξιδιού;

● Η συγγραφή είναι μία ναρκισσιστική και μοναχική πορεία. Δεν μπορείς να αφήσεις το τιμόνι σε άλλους. Καμιά φορά τους ρωτάς, που να στρίψεις. Οι συνταξιδιώτες, που δόκιμα λέτε, ήταν η οικογένεια μου. 

10. Οι αναγνώστες, που επιθυμούν να διαβάσουν το βιβλίο σας, που μπορούν να το αναζητήσουν; 

● Από τις "Εκδόσεις Πηγή", από το διαδίκτυο κι από τα βιβλιοπωλεία της χώρας. 

Ευχαριστούμε πολύ. Να είστε καλά και το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο.

Σας ευχαριστώ πολύ για το βήμα, που μου δώσατε. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Ευχή της Γιαγιάς-Κυριακή Κηρυττοπουλου

Ξεθωριασμένες Πεταλούδες -Συλλογικό Έργο

Η καθημερινότητα ενός ιδιαίτερου παιδιού :Αικατερίνη Χριστοπούλου