Δεν είμαι σκουπίδι -Εβίτα Κωνσταντίνου

 


Στη σημερινή μας παρέα η συγγραφέας κυρία Εβίτα Κωνσταντίνου θα μας μιλήσει για το βιβλίο της με τον τίτλο: Δεν είμαι σκουπίδι που κυκλοφορεί από τις Χρόνος Εκδόσεις.

1, Καλώς ορίσατε Σας ευχαριστούμε πολύ. Μιλήστε μας για το συγγραφικό σας έργο.

Καλώς σας βρήκα στην όμορφη παρέα σας. Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκλησή σας και χαίρομαι για την ευκαιρία να σας γνωρίσω και να με γνωρίσετε. Καταρχήν να σας πω ότι είμαι Κύπρια. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Λεμεσό όπου και κατοικώ με τον σύζυγό μου και τα 3 μας παιδιά. Είμαι εκπαιδευτικός στο επάγγελμα εδώ και 20 χρόνια και εργάζομαι σε δημοτικά σχολεία.

Με την ποίηση και τη συγγραφή άρχισα να ασχολούμαι από τα παιδικά μου χρόνια, αρχικά σκαρώνοντας προφορικά στιχάκια και αργότερα, στο Λύκειο, γράφοντας στίχους τόσο σε ελεύθερο όσο και σε παραδοσιακό στίχο.Το ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον μου στρέφεται στην Κυπριακή ποίηση και διάλεκτο στα τσιαττιστά που λέμε εμείς οι Κύπριοι.Μοιάζουν με τις κρητικές μαντινάδες.

Έχω εκδόσει μια ποιητική συλλογή με τίτλο «ΧΑΡΤΑΕΤΟΥ ΑΝΑΒΑΣΗ» το 2021, η οποία ήταν η πρώτη μου επίσημη συγγραφική προσπάθεια. Η συλλογή συνοδεύεται από audio cd με μελοποιημένα τραγούδια από το βιβλίο.

Είχαν μελοποιηθεί αρχικά, 7 ποιήματά μου από το συνθέτη Ιωάννη Χατζή στη Λάρισα, που κινούνται το καθένα σε διαφορετικό ύφος, καλύπτοντας έτσι ένα μεγάλο εύρος μουσικών ακουσμάτων. Κυκλοφορούν ήδη σε μουσικό δίσκο με τίτλο: «Σαν Χαρταετός» . Η ποιητική μου συλλογή είναι εγκεκριμένη από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου και εντάσσεται στο υλικό των σχολικών βιβλιοθηκών. Τα 2 τελευταία χρόνια ασχολούμαι πλέον και με τη στιχουργική έχοντας γράψει μέχρις στιγμής συνολικά 13 τραγούδια στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα καθώς επίσης και στην κυπριακή διάλεκτο και έχοντας πλέον αναπτύξει συνεργασίες και με κύπριους συνθέτες.

Από το 2021 ανήκω στο συγγραφικό δυναμικό του Εκδοτικού Οίκου Χρόνος Εκδόσεις. Κυκλοφορησε ήδη το 2022 από τις Χρόνος Εκδόσεις το Οικολογικό μου Παραμύθι με τίτλο: ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙ σε εικονογράφηση Χρίστου Χρίστου. Το παραμύθι είναι και αυτό εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου και εντάσσεται επίσης στο υλικό των σχολικών βιβλιοθηκών.

Πέραν των 2 ατομικών βιβλίων που έχω εκδόσει, συμμετέχω και σε διάφορες συλλογικές εκδοτικές

ανθολογίες όπως:

2021, Διηγήματα της Άμμου ( συλλογικό - εκδ. Παράξενες Μέρες )

2021, Παραμυθούγεννα ( συλλογικό – εκδ. 4e project )

2021, Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2022 (συλλογικό - εκδ. Κέφαλος)

2022, Ποιητικό Λεύκωμα 2022 ( συλλογικό - εκδ. Κέφαλος)

2023, e-book, CONFESSIONS , OPA Poetry Universal Anthology ( συλλογικό )

2023, Κυπριακή Φιλολογική Πρωτοχρονιά ( 8ος τόμος), ( Συλλογικό – ετήσια έκδοση Ε.Π.Ο.Κ ,)

2023, Ειδική Ανθολογία του ΣΠΕΚ για την ΑΛΚΗ ΖΕΗ, ( συλλογικό- εκδ. Αρχύτας)

*Το 7-8-9 αναμένονται να κυκλοφορήσουν το επόμενο δίμηνο

Δημοσιεύω συχνά σε διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά, ιστότοπους, μπλογκς όπως: το Λογοτεχνικό Περιοδικό Θρυαλίδα , το Λογοτεχνικό Περιοδικό Ανεράδα, το Λογοτεχνικό περιοδικό Κέφαλος και το τελευταίο 6μηνο άρχισα να δημοσιέυω και ποιήματα στα αγγλικά στο OPA Poetry Archive (Παγκόσμια Ποιητική Εφημερίδα). Ποιήματα μου θα συμπεριληφθούν στην ετήσια Παγκόσμια ποιητική Ανθολογία του ΟPA που θα κυκλοφορήσει αρχές Ιουλίου και θα περιλαμβάνει ποιήματα από 64 ποιητές από όλο τον κόσμο. Στα Νανοδιηγήματα 2022 , ένα αφιέρωμα του Λογοτεχνικού Περιοδικού Περί Ου, δημοσιεύτηκε δικό μου διήγημα.

Πρόσφατα, άρχισα να συμμετέχω σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, τους οποίους αμελούσα να δηλώσω

συμμετοχή προηγουμένως λόγω ελλειψης χρόνου. Ένα πρόσφατο χειρουργείο που με περιόρισε στο σπίτι μου έδωσε τη δυνατότητα να αξιοποιήσω δημιουργικά το χρόνο που παρέμεινα στο σπίτι να δηλώσω σε κάποιους συμμετοχή και να λαμβάνω ήδη τις πρώτες μου διακρίσεις. Συγκεκριμένα απέσπασα το

 1ο Βραβείο στον Ε’ Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό των Πνευματικών Οριζόντων- Εφαλτήριο

Λόγου Τέχνης και Πολιτισμού με το ποίημα «Τέρτι τζιαι καημός» στην κυπριακή διάλεκτο.

 Τιμητική Διάκριση και συμμετοχή στην Ειδική Ανθολογία του ΣΠΕΚ για την Αλκη Ζέη

Τα τραγούδια των οποίων είμαι η στιχουργός και ήδη κυκλοφορούν επίσημα είναι : Όλου του κόσμου τα αστέρια, Νανούρισμα, Χαρταετός, Μάνα μου, Συμβουλή , Κράτα πατέρα μου καλά, Το μαζί και το πάντα μου, Σκιές, Στο Τσιπουράδικο, Με τα μάτια εμείς, War of addictions, Μετανάστης δυο Όψεων

Είμαι εγγεγραμμένη στην Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου – ΕΛΚ, στο Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου Κύπρου, στην Εταιρεία Λογοτεχνών Λεμεσού- Βασίλης Μιχαηλίδης, στον Όμιλο Λογοτεχνίας και Κριτικής (ΟΛΚ), στον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων (Ε.Π.Ο.Κ) και στο Σωματείο Μουσικών και Ποιητικών Τεχνών «Μουσαγέτης Απόλλων».

2. Ποια είναι η ιστορία που διαδραματίζεται στο βιβλίο σας;

Το παραμύθι μου ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙ είναι ένα οικολογικό παραμύθι που αφορά στην ανακύκλωση, και εστιάζεται στην ανακύκλωση των γυάλινων μπουκαλιών.

Η Ρόζα, ένα μπουκάλι κρασιού που πετάχτηκε συνειδητά σε κάδο απορριμμάτων, αντί κάδο

ανακύκλωσης γυαλιού, γράφει και διαμαρτύρεται στο αγαπημένο της ημερολόγιο, αφού είχε

όνειρο να ανακυκλωθεί σε μπουκάλι σαμπάνιας. Ένα οικολογικό παραμύθι που εισάγει τα παιδιά

στη διαχείριση των οικιακών σκουπιδιών και την επαναχρησιμοποίηση των υλικών αγαθων.

Το παραμύθι αυτό συμμετείχε πρόσφατα στην 60η Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου στη Bologna στην

Ιταλία (6 – 9 Μαρτίου 2023) και στη 19 η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (4-7 Μαρτίου 2023)


3. Για ποια ηλικία θεωρείται κατάλληλο το συγκεκριμένο βιβλίο;

Το παραμύθι μπορεί άνετα να αξιοποιηθεί από παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Από 4 ετών και άνω, πάντα έχοντας υπόψην ότι το επίπεδο ωριμότητας του κάθε παιδιού διαφέρει από παιδί σε παιδί. Σίγουρα καλύπτει το ηλικιακό έυρος από το Νηπιαγωγείο μέχρι το τέλος του Δημοτικού.

4. Ποια είναι τα μηνύματα που θέλετε να κάνετε γνωστά μέσα από αυτό το βιβλίο;

Τα σκουπίδια μας είναι η δική μας ταυτότητα. Απ’ τα σκουπίδια μας φαίνεται ο χαρακτήρας μας. Από τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα σκουπίδια μας φαίνεται τι πολιτισμικό και πολιτικό κράτος είμαστε.

Μέσα από το παραμύθι αυτό, εισάγονται τα παιδιά στις αρχές της ανακύκλωσης και της περιβαλλοντικής διαχείρισης των οικιακών μας σκουπιδιών. Τα παιδιά ευαισθητοποιούνται σε θέματα ανακύκλωσης, προβληματίζονται και αντιλαμβάνονται ότι είναι στο δικό μας χέρι όλων, μικρών και μεγάλων η εξέλιξη και η ποιότητα της ζωής μας. Επίσης μέσα από το παραμύθι προβάλλονται βαθύτερα νοήματα, όσον αφορά την αξία μας σαν άνθρωποι η οποία αναγνωρίζεται και εκτιμάται διαφορετικά ανάμεσα σε διαφορετικούς ανθρώπους. Κανείς μας δεν είναι σκουπίδι, φτάνει να ανακαλύψει κάποιος τις πραγματικές του δυνατότητες και να τις εκτιμήσει όπως πρέπει. Τέλος , όλοι μας έχουμε όνειρα τα όποια για να πραγματοποιήσουμε πρέπει να προσπαθήσουμε, να μην τα παρατήσουμε ,να μην απογοητευτούμε στις δυσκολίες και στα προβλήματα. Έτσι και η ηρωίδα μας, αυτό θέλει να μας μεταδώσει με την αντίδρασή της- τη σημασία του ονείρου της και την ανάγκη να βρει τρόπο να μην το εγκαταλείψει με την αλλαγή των συνθηκών.

5 Ποιο είναι το ερέθισμα που σας οδήγησε στη συγγραφή του;

Η αφορμή για να γράψω το παραμύθι αυτό ήταν η αγανάκτησή μου βλέποντας στους δρόμους την

κατάντια των κάδων ανακύκλωσης. Είχα μπει στη διαδικασία να τους παρατηρήσω στη γειτονιά και στην πόλη μου και σοκαρίστηκα. Πέραν του ότι ήταν γραμμένοι από πάνω μέχρι κάτω με συνθήματα ή χυδαίες βρισιές με θύμωνε που μέσα πετάνε οτιδήποτε αλλο πέραν του υλικού που μαζεύεται.

Παρατηρώντας επίσης τις προσπάθειες διαφόρων περιβαλλοντικών οργανώσεων να μας αφυπνίσουν, τις εκστρατείες των Δήμων να μας ευαισθητοποιήσουν με την τοποθέτηση αυτών των ειδικών κάδων ανά γειτονιά, την προσφορά εναλλακτικών οικολογικών λύσεων, έτσι ώστε να μας κινητοποιήσουν σε σχέση με την ανακύκλωση, εμπνεύστηκα αυτό το παραμύθι και το αφιερώνω σε όλα τα παιδιά του κόσμου για να τους δείξω ότι τα ίδια τα σκουπίδια διαμαρτύρονται και ενίστανται για τους κάδους που δεν βρίσκονται. Για να δείξω ότι, όλοι μας μπορούμε με τη σωστή διαχείριση να έχουμε λιγότερα απορρίματα και να επαναχρησιμοποιούμε τα υλικά μας αγαθά. Παιχνίδια τα οποία δεν τα θέλουμε, δεν πάνε στα σκουπίδια, πάνε για ανακύκλωση ή πάνε σε άλλα παιδιά που τα έχουν ανάγκη. Ρούχα που δεν θέλουμε πάνε σε συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη ή στην ανακύκλωση αν είναι παλιά και φθαρμένα. Βιβλία που έχουμε διαβάσει και δεν τα χρειαζόμαστε ή δεν έχουμε το χώρο να τα κρατήσουμε, δεν τα πετάμε, αλλά τα προσφέρουμε σε δομές και οργανισμούς που τα χρειάζονται, τα ανταλλάζουμε ή τα χαρίζουμε. Τα σκουπίδια μας λοιπόν είμαστε εμείς κι εμείς δεν είμαστε σκουπίδια.

Το σύνθημά μου λοιπόν είναι: ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙ. Είμαι ανακυκλώσιμο προϊόν, είμαι προϊόν που μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί και σου φωνάζω, σου κραυγάζω βάλε με σε άλλο κάδο ξεχωριστό.

6 Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου οι αναγνώστες έχουν τη δυνατότητα αντί για την περίληψη που

συνήθως συνοδεύει τα βιβλία να διαβάσουν λέξεις που συσχετίζονται με την ανακύκλωση μαζί με μία

όμορφη εικόνα . Πως προέκυψε αυτή η ιδέα;

Η ιδέα αυτή για να είμαι ειλικρινής δεν είναι δική μου αλλά του εικονογράφου, Χρίστου Χρίστου που

τυγχάνει να είναι και σύζυγός μου. Στην προσπάθεια του να βάλει κάτω τις ιδέες του για να ζωγραφίσει, έγραφε κάποιες λέξεις, τύπου κατάλογος, τύπου εφημερίδα τις οποίες τελικά χρησιμοποίησε και σαν κορνίζα γύρω από την εικόνα του έτσι χειρόγραφες.

7. Πιστεύετε πως οι εκπαιδευτικοί θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο βιβλίο ως

εποπτικό υλικό μέσα στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης;

Το παραμύθι αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών και σαν

εποπτικό και σαν υλικό παραγωγής δημιουργικών δραστηριοτήτων σε διάφορα μαθήματα και όχι μόνο

στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Ήδη έχω σχεδιάσει και συγκεντρώσει ένα πακέτο δραστηριοτήτων

κάποιες από τις οποίες χρησιμοποιώ και στις σχολικές παρουσιάσεις που πηγαίνω. Όλο το πακέτο , το

στέλνω μετά στους εκπαιδευτικούς που με προσκάλεσαν για να μπορούν να κάνουν επεκτάσεις και στο

δικό τους χρόνο με την τάξη τους στο μάθημα των Ελληνικών, της Αγωγής Ζωής, της Περιβαλλοντικής

Εκπαίδευσης, της Εικαστικής Αγωγής ακόμα και των Μαθηματικών με έρευνες. Προτείνονται επίσης

κάποιες κατασκευές καθώς και συλλογικές σχολικές και εξωσχολικές δράσεις που εξυπηρετούν τα

μηνύματα του παραμυθιού.

8. Εκτός από την ιστορία το βιβλίο περιλαμβάνει και δύο τραγούδια στην κυπριακή διάλεκτο καθώς και δημιουργικές ασκήσεις. Θέλετε να μας μιλήσετε για αυτό;

Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου υπάρχει μια ενδεικτική δημιουργική δραστηριότητα αφού και πολλές άλλες όπως προαναφέραμε πιο πάνω, μπορούν να προκύψουν από το παραμύθι. Μπορεί να δουλευτεί με πολλούς δημιουργικούς συνδυασμούς και να δώσει αρκετές προεκτάσεις. Τώρα, όσον αφορά στα τραγούδια, είναι γνωστό ότι εκτός από συγγραφέας είμαι και ποιήτρια και στιχουργός. Έχουν μελοποιηθεί αρκετά ποιήματά μου. Λατρεύω την ποίηση και ειδικότερα την Κυπριακή διάλεκτο στην οποία γράφω πολύ συχνά. Θεωρώ ότι πολλά μηνύματα μπορούν να εισχωρήσουν σε κάποιους ανθρώπους πιο εύκολα έμμετρα ή μουσικά οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα τραγούδια αυτά σαν σχολικό υλικό-σαν ποιήματα αρχικά στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Τα τραγούδια είναι 2, ένα στην ελληνική δημοτική και ένα αντίστιχο στην Κυπριακή διάλεκτο. Ηθελα να είναι προσιτό σε όλα τα

παιδιά αφού το βιβλίο κυκλοφορεί και στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Σκοπός μου βέβαια είναι να

μελοποιηθούν κάποια στιγμή και να μπορούν να παρουσιαστούν και ανεξάρτητα σαν μουσικά κομμάτια.

9. Ποιοι είναι οι συνταξιδιώτες που σας βοήθησαν στην ολοκλήρωση του συγκεκριμένου συγγραφικού

σας ταξιδιού;

Πολύτιμοι συνταξιδιώτες μου σε αυτό το συγγραφικό ταξίδι είναι καταρχήν η εκδότρια μου κα Βασιλική Νικοπούλου από τις Χρόνος Εκδόσεις που μου έδωσε την ευκαιρία να αναδείξω λογοτεχνικά τη φωνή της Ρόζας και σε όλο αυτό το ταξίδι στάθηκε σύμβουλος και συμπαραστάτης μου, φίλη και πλέον για μένα, οικογένεια.Πολύτιμος επίσης συνταξιδιώτης ο εικονογράφος του βιβλίου και σύζυγός μου Χρίστος Χρίστου με τον οποίο συνεργαζόμαστε και επαγγελματικά για δεύτερη φορά αφού και στο πρώτο μου βιβλίο είχε αναλάβει πάλι την καλλιτεχνική επιμέλεια. Όταν ο Εκδοτικός Οίκος ζήτησε ζωγραφική- εικόνες που να μπορούν να τις μιμηθούν παιδιά - γιατί τον κάδο θέλουμε να τον μιμηθούν παιδιά- υπέβαλε και ο Χρίστος τη δική του δουλειά προς έγκριση. Δε θέλαμε μόνο έναν κάδο αψεγάδιαστο από έναν ζωγράφο αλλά θέλαμε έναν κάδο που να έχει παιδική ματιά και αυτός ήταν και ο λόγος που εγκρίθηκαν και επιλέγηκαν οι συγκεκριμένες ζωγραφιές του. Συνταξιδιώτες επίσης σημαντικοί και απαραίτητοι, η σχεδιάστρια του παραμυθιού κα Κατερίνα Παπαθανασίου και το Τυπογραφείο ΦΟΥΤΤΗΣ στη Λεμεσό οι οποίοιέδωσαν το τελικό αποτέλεσμα που βλέπετε. Τέλος, δε θα μπορούσα να μην συμπεριλάβω σ’ αυτό το ταξίδι, τον σεβαστό μου πατέρα,καθιερωμένα πρώτο αναγνώστη και αντικειμενικό κριτή των βιβλίων και της δουλειάς μου.

10.Οι αναγνώστες που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τους πρωταγωνιστές του βιβλίου σας, που μπορούν να αναζητήσουν το βιβλίο σας ώστε να τους συναντήσουν αναγνωστικά;

Το βιβλίο μπορεί ο κάθε αναγνώστης να το προμηθευτεί είτε κατευθείαν από εμένα στέλνοντας ένα απλό μήνυμα, είτε από τις Χρόνος Εκδόσεις. Μπορεί επίσης να το βρει σε πληθώρα φυσικών και ηλεκτρονικών βιβλιοπωλείων και πλατφόρμων για να το αγοράσει απευθείας ή να το παραγγείλει ηλεκτρονικά και να το παραλάβει με κάποιο κούριερ.

Παραθέτω παρακάτω αρκετές επιλογές online.


● https://www.facebook.com/monEvita

● https://www.facebook.com/profile.php?id=100024685295157

● https://www.shopbay.gr/el/Den-eimai-skoupidi-271930.html

● https://www.somanybooks.gr/book/den-imai-skoupidi/271930

●https://www.aristotelisbooks.gr/product2.asp?TitlesID=271930&catid=

●https://www.somanybooks.gr/book/den-imai-skoupidi/271930

●https://www.eleftheriskepsis.gr/p/180406/eimai-skoypidi.html

● https://www.bibliohora.gr/41/1/%CE%95%CE%AF%CE%B4%CE%BF%CF%82/%CE%92%CE%B9%CE%B2%C

E%BB%CE%AF%CE%BF-%CE%A0%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AC-

%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%B1-

%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC/275936/%CE%94%CE%B5%CE%BD-

%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CE%B9-

%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%80%CE%AF%CE%B4%CE%B9/

●https://pyrsosbooks.gr/index.php?route=product/product&path=129_199_666_686&product_id=166273

&sort=p.sort_order&order=ASC&limit=100

●https://www.lemoni.gr/bookshop/?titleid=218147

●https://www.vpoint.gr/den-eimai-skoupidi-9786185578282.html

● https://www.ebooks.gr/gr/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1-

%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CF%85%CE%BA%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7-

%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-

%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%B1-8144

●https://www.lavyrinthos.net/p/180406/eimai-skoypidi.html

● https://www.books2u.gr/8194/Anakuklosi--Vivlia-gia-paidia/

●https://www.bookia.gr/index.php?action=book&bookid=271930&booklabel=%CE%94%CE%B5%CE%BD%

20%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CE%B9%20%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%80%CE%AF%CE%

B4%CE%B9&viewmode=discussions

● https://www.eurobooks.net/p/180406/eimai-skoypidi.html

● https://www.shopbay.gr/el/Den-eimai-skoupidi-271930.html

● https://www.captainbook.gr/book/den-eimai-skoupidi-9786185578282

●https://shopflix.gr/biblia/ellinika-biblia/paidika-biblia/diapaidagogisi/oikologiki-syneidisi/den-eimai-

skoypidi-7521366/

●https://totelio.com/product/%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CE%B9-

%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%80%CE%AF%CE%B4%CE%B9/

●https://www.captainbook.gr/publisher/xronos-ekdoseis

●https://www.skroutz.gr/m.CHronos-Ekdoseis.60297.html


Ευχαριστούμε πολύ. Να είστε καλά και το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Ευχή της Γιαγιάς-Κυριακή Κηρυττοπουλου

Ξεθωριασμένες Πεταλούδες -Συλλογικό Έργο

Η καθημερινότητα ενός ιδιαίτερου παιδιού :Αικατερίνη Χριστοπούλου