Cuba Libre -Νεκταρία Μαρκάκη

 


Στη σημερινή μας παρέα   η συγγραφέας κυρία Νεκταρία Μαρκάκη θα μιλήσει για το βιβλίο του  με τον τίτλο: Cuba Libre που κυκλοφορεί από τις  Εκδόσεις  Γράφημα.


1. Καλώς ορίσατε. Ευχαριστούμε πολύ. Μιλήστε μας για το συγγραφικό σας έργο.


Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία! Γράφω από το 2010 κα μπήκα στον χώρο των εκδόσεων το 2015, μετά από μια πετυχημένη πορεία στην εφαρμογή wattpad. Έκτοτε έχουν εκδοθεί 7 από τα πολλά βιβλία που έχω γράψει, αλλά πλέον κυκλοφορούν μόνο τα δύο που εκδόθηκαν από τις Εκδόσεις Γράφημα(Του έρωτα και του πολέμου και Cuba Libre), αλλά και μια νουβέλα μου (Μπλεξαν οι ζωές μας) από τις Εκδόσεις El Books, μιας και οι προηγούμενες συνεργασίες μου έχουν λήξει. Γράφω ασταμάτητα, αφού για μένα η συγγραφή είναι έρωτας, κι ελπίζω στην έκδοση πολλών ακόμα βιβλίων.


2. Cuba Libre  τιτλοφορείται το βιβλίο σας. Πώς αποφασίσατε να δώσετε τον συγκεκριμένο τίτλο;


Διάλεξα τον τίτλο αυτό για πολλούς λόγους. Ένας είναι πως σημαίνει ελεύθερη Κούβα κι εκεί στο νησί απελευθερώνονται οι πρωταγωνιστές μου από τους φόβους τους και ο, τι τους κρατάει αιχμάλωτους σε μια ζωή που δεν τους χαροποιεί. Ένας άλλος λόγος είναι πως το Cuba Libre είναι το ποτό που αγαπούν οι πρωταγωνιστές μου και που συμβολίζει τη μέθη του έρωτας. Για μένα, ήταν ο καταλληλότερος τίτλος για αυτό το βιβλίο.


3. Ποιο είναι τα η υπόθεση της ιστορίας που διαδραματίζεται  στο βιβλίο σας;


Το βιβλίο αφορά τον Αντρές, έναν σαραντάχρονο Ισπανό που θεωρεί πως έχει τα πάντα στη ζωή του. Έχει μια υπέροχη δουλειά που του εξασφαλίζει μια καλή ζωή, έχει μια πολύχρονη σχέση που προς τα έξω φαίνεται ιδανική, και θεωρεί πως δεν του λείπει τίποτα. Αυτό μέχρι που, σε ένα ξαφνικό ταξίδι στην Κούβα, γνωρίζει την Ελληνίδα Μαρία, μία γυναίκα που του ταράζει τα ήρεμα νερά της ζωής του και του θυμίζει πως η ζωή δεν έχει μόνο χρώμα γκρίζο. Εκεί, έρχεται αντιμέτωπος με τις φοβίες του, τα θέλω του, αλλά και τα πρέπει που έχουν βαλτώσει τη ζωή του, αλλά κυρίως με την απώλεια σε κάθε μορφή της.


4. Ποια είναι τα μηνύματα που θέλετε να  κάνετε γνωστά μέσα από αυτό;


Ο λόγος που έγραψα αυτό το βιβλίο ήταν για να υπενθυμίσω στον εαυτό μου πως πρέπει να παίρνω ρίσκα, πως δεν πρέπει να συμβιβάζομαι με τα λίγα αλλά να κυνηγάω την ευτυχία που ονειρεύομαι. Γράφτηκε σε μια περίοδο δύσκολη, κατά την πρώτη καραντίνα λόγω κοβιντ, τότε που όλοι μας αρχίσαμε να αναθεωρούμε κάποια πράγματα και καταστάσεις. Ήλπιζα κι ελπίζω οι αναγνώστες του βιβλίου, να μπορέσουν να αλλάξουν τη νοοτροπία τους για τη ζωή, όπως έκανα κι εγώ κατά ένα μεγάλο βαθμό, ώστε να μπορούμε στο τέλος να πούμε πως ζήσαμε ευτυχισμένοι, κάτι που ξεχνάμε. Να μην παίρνουμε τίποτα ως δεδομένο, ειδικά την ευτυχία και την υγεία μας.

  
5. Ποιο ήταν το κίνητρο που σας οδήγησε να γράψετε το συγκεκριμένο βιβλίο;
Ήταν η ανάγκη να ξεφύγω, μαζί με τους αναγνώστες, από την καθημερινότητα. Ο εγκλεισμός λόγω του κοβιντ μας έκανε κακό στην ψυχολογία και ήθελα να βρω έναν τρόπο να ξεχάσουμε (εκείνη την περίοδο) τα προβλήματα μας, αλλά και να σκεφτούμε αν τελικά η ζούμε τη ζωή που θέλουμε.


6. Σε ποια κατηγορία της λογοτεχνίας  εντάσσεται το  βιβλίο;


Το βιβλίο θεωρώ πως είναι μια ρομαντική/κοινωνική ιστορία με ερωτικά στοιχεία, και μια αρκετά μεγάλη δόση  χιούμορ.


7. Πιστεύετε ότι είναι εύκολο να αλλάξει η αντίληψη πως η ζωή  μπορεί να έχει κι άλλα χρώματα εκτός από το γκρι που αρκετές είναι οι φορές με το οποίο την έχουμε χρωματίσει;.


Είναι αρκετά δύσκολο ειδικά γιατί αφήνουμε τον εαυτό μας να βολευτεί σε κάποιες καταστάσεις, από φόβο πως μπορεί να χάσουμε το έδαφος κάτω από τα πόδια μας, και τελικά μαθαίνουμε να ζούμε στο γκρίζο μέχρι που είναι πολύ αργά να αλλάξουμε τα πράγματα. Είναι δύσκολο, αλλά δεν το θεωρώ ακατόρθωτο. Φυσικά τα ρίσκα είναι τρομαχτικά αλλά λένε πως η τύχη ευνοεί εκείνους που ρισκάρουν και ίσως μερικές φορές οφείλουμε να την προκαλέσουμε ώστε να αποκτήσουμε όσα πραγματικά θέλουμε.


8. Ποιος πιστεύετε πως είναι ο καλύτερος τρόπος άμυνας  όταν ο άνθρωπος  θα έρθει αντιμέτωπος με τους φόβους του, τα θέλω του, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό.;
Σίγουρα δεν είναι το να κρυφτούν ως άμυνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να έρχεσαι πρόσωπο με πρόσωπο με όσα σε απασχολούν για να βρεις λύσεις αντί να κρύβεσαι πίσω από το δάχτυλο σου. Η δειλία δεν είναι η λύση, αυτό έχω μάθει από τις εμπειρίες μου. Καλύτερα να ρισκάρεις και να χάσεις πάρα να μείνεις με το «αν».


9. Ποιοι είναι οι συνταξιδιώτες που σας βοήθησαν  στην ολοκλήρωση του συγκεκριμένου συγγραφικού σας ταξιδιού;


Πρώτα από όλους ο εαυτός μου γιατί για μένα γράφω πάνω από όλα. Μετά, η αδερφή μου που με τις συμβουλές της πάντα με βοηθάει να εξελιχθώ, η φίλη μου η Νάγια που με τον ενθουσιασμό της πάντα μου δίνει ώθηση να συνεχίσω, οι αναγνώστες μου που στέκονται στο πλευρό μου με αγάπη και σεβασμό και φυσικά, οι Εκδόσεις Γράφημα και ο κύριος Ιωάννης Τσαχουρίδης που πίστεψε σε μένα από την πρώτη στιγμή και με στήριξε δίνοντας μου μια εκδοτική στέγη από την οποία δεν θέλω να φύγω!


10. Οι αναγνώστες που επιθυμούν να    ταξιδέψουν νοερά στην όμορφη Κούβα ,που μπορούν να βρουν  το βιβλίο ώστε να τα εκπληρώσουν αυτό το όνειρο  έστω και αναγνωστικά;


Το βιβλίο κυκλοφορεί σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία και οι αναγνώστες μπορούν να το ζητήσουν με παραγγελία από παντού, αν δεν υπάρχει στο βιβλιοπωλείο. Φυσικά μπορούν να το βρουν και στη σελίδα των εκδόσεων Γράφημα από όπου θα τους αποσταλεί άμεσα.


Ευχαριστούμε πολύ. Να είστε καλά και να είναι το βιβλίο καλοτάξιδο.



Εγώ ευχαριστώ από καρδιάς για τη φιλοξενία και τις όμορφες ερωτήσεις!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Ευχή της Γιαγιάς-Κυριακή Κηρυττοπουλου

Ξεθωριασμένες Πεταλούδες -Συλλογικό Έργο

Η καθημερινότητα ενός ιδιαίτερου παιδιού :Αικατερίνη Χριστοπούλου