Η ανεξάρτητη Άννα - Ανατολή Τσακαλίδου

 


Στη σημερινή μας παρέα η  συγγραφέας κυρία   Ανατολή Τσακαλίδου θα μας μιλήσει για το βιβλίο της με τον τίτλο:  Η ανεξάρτητη Άννα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κομνηνός

1, Καλώς ορίσατε Σας ευχαριστούμε πολύ. Μιλήστε μας για το συγγραφικό σας έργο.

Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση σας. Η ανεξάρτητη Άννα είναι το πρώτο μου έργο και αφορά την ενδυνάμωση των κοριτσιών. Ξεκίνησε σαν ιδέα θέλοντας να περάσω κάποια μηνύματα στη δική μου κόρη, την Κατερίνα. Ήθελα να υπάρχει ένα παραμύθι το οποίο θα αναδεικνύει πως τα κορίτσια μπορούν να τα καταφέρουν και πως μπορούν να πετύχουν τους στόχους τους.

2. Ποια είναι η  ιστορία που διαδραματίζεται στο βιβλίο σας;

Η Άννα είναι χαρισματική  και περνάει πολύ όμορφα στο Βασίλειο της Συναλλαγής. Όταν χάνει την μητέρα της, ο πατέρας της ξαναπαντρεύεται. Η μητριά της όμως, δεν της φέρεται καλά. Θέλοντας να ξεφύγει από το τοξικό περιβάλλον, μόλις είναι αρκετά μεγάλη γράφει τη δική της πορεία. Είναι πλέον ανεξάρτητη και ότι στόχο θέτει τον πετυχαίνει κόντρα στα κοινωνικά στερεότυπα. Οι επιλογές της ενδυναμώνουν και τον πατέρα της, ο οποίος αντιλαμβάνεται την λάθος επιλογή που έχει κάνει με τον δεύτερο γάμο του και χωρίζει τη μητριά. Η ευτυχία δεν εξαρτάται από το τι ορίζει η κοινωνία, αλλά από τις προσωπικές επιλογές των ηρώων του παραμυθιού.

3.  Για ποια ηλικία θεωρείται κατάλληλο  το  συγκεκριμένο βιβλίο;

Τα παιδιά άνω των 4 ετών μπορούν να διαβάσουν το βιβλίο και να απολαύσουν την εικονογράφηση του. Επίσης και μεγαλύτερες ηλικίες στο Δημοτικό μπορούν ευκολότερα να αντιληφθούν τα μηνύματα της Ανεξάρτητης Άννας. Θεωρώ πως και οι γονείς θα πάρουν πολύ σημαντικά μηνύματα από το συγκεκριμένο παραμύθι.

4. Ποια είναι τα μηνύματα που θέλετε να κάνετε γνωστά μέσα από  αυτό το βιβλίο;

Το βασικότερο μήνυμα αφορά το να πιστεύουν τα κορίτσια στον εαυτό τους. Να είναι δυναμικά και να κυνηγούν τα όνειρα τους, και όχι ό,τι επιβάλει η κοινωνία. Για παράδειγμα να κάνουν επιλογή επαγγέλματος με βάση τις δικές τους επιθυμίες, παρόλο που ένα επάγγελμα μπορεί να θεωρείται «ανδρικό» από όλους τους άλλους. Επίσης, ένα ακόμα σημαντικό μήνυμα είναι να μπορούν τα παιδιά να λένε «όχι» αν κάτι δεν τους εκφράζει, όπως και να αποδέχονται το «όχι». Υπάρχουν και άλλα μηνύματα για τους αναγνώστες μας, είτε μικρούς είτε μεγάλους.

5   Ποιο είναι το ερέθισμα που σας οδήγησε στη συγγραφή του;

Αντιλαμβανόμενη τα έμφυλα στερεότυπα που υπάρχουν στα κλασικά παραμύθια που όλοι αγαπήσαμε, προσπάθησα να δημιουργήσω μία νέα οπτική των επιλογών που έχουν οι πρωταγωνιστές της ιστορίας.

6   Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου οι αναγνώστες έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν τη φράση:  Τα μικρά κορίτσια αν πιστέψουν  στον εαυτό τους, μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνα τους. Θέλετε να τη σχολιάσετε;

Τα κορίτσια πρέπει να μάθουν πως δεν υπάρχει ασθενές φύλο. Πως μπορούν όντως να καταφέρνουν πολλά μόνα τους και να αλλάξουν τη ζωή τους. Η επιλογή του Πρίγκιπα θα πρέπει να γίνεται όχι από ανάγκη για να τις σώσει από μία τοξική κατάσταση, αλλά επειδή υπάρχει αλληλοσεβασμός και θέλουν να έχουν μία κοινή ζωή και πορεία.

7.  Το βιβλίο σας προσπαθεί να  εξαλείψει τα στερεότυπα των κλασικών παραμυθιών. Με ποιο τρόπο πιστεύετε ότι θα μπορέσει να γίνει αυτό;

Δίνοντας τους τροφή για σκέψη από μικρά και περνώντας κάποια μηνύματα στο υποσυνείδητο τους, ανεξαρτήτως φύλου, πιστεύω πως μεγαλώνοντας θα κατανοήσουν ποιος είναι ο ρόλος της γυναίκας και για ισότητα των φύλων. Μέσα από μία ιστορία όπως αυτή της Ανεξάρτητης Άννας, μπορούν τα παιδιά να λάβουν μηνύματα που θα τους συντροφεύουν για όλη τους τη ζωή. Για παράδειγμα για την ανεξαρτησία, για την επιτυχία των στόχων τους, για το να ακολουθούν τα όνειρα τους και να μπορούν να λένε όχι σε κάτι που δεν τους εκφράζει.

8.    Η επιλογή του ονόματος Άννα  για την πρωταγωνίστρια της ιστορίας σας είναι τυχαία ή θέλετε να τονίσετε κάτι σημαντικό μέσα από το συγκεκριμένο όνομα;

Η επιλογή του ονόματος της πρωταγωνίστριας της ιστορίας μας δεν ξέρω αν είναι τυχαία, αλλά πάντα είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου πως αν γράψω κάτι θα χρησιμοποιήσω αυτό το όνομα. Στο συγκεκριμένο παραμύθι μάλιστα θεωρώ πως ταιριάζει απόλυτα στην ηρωίδα μας.

9. Ποιοι είναι οι συνταξιδιώτες που σας βοήθησαν  στην ολοκλήρωση του συγκεκριμένου συγγραφικού σας ταξιδιού;

Αρχικά με βοήθησε αρκετά η οικογένεια μου, καθώς  πίστεψε στο έργο μου και με υποστήριξε στο να αναζητήσω κάποιον εκδότη. Ο κύριος Νίκος Παπανικολάου ήταν αυτός που με εμπιστεύτηκε και προχώρησε στην έκδοση του βιβλίου από τις εκδόσεις Κομνηνός. Η Ιωάννα Βάλβη ανέλαβε τη σύνθεση εικόνας. Χαίρομαι που καταφέραμε με τη συνεργασία μας με τον εκδοτικό και την Ιωάννα να έχουμε ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα. Συνταξιδιώτες μου θεωρώ και όλους τους αναγνώστες μας, που μέχρι τώρα με στηρίζουν στο νέο μου εγχείρημα. Σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ.

10.Οι αναγνώστες που ενδιαφέρονται να   γνωρίσουν  την ανεξάρτητη Άννα , που μπορούν να αναζητήσουν το βιβλίο  σας ώστε να  τη συναντήσουν  αναγνωστικά;

Το παραμύθι της Ανεξάρτητης Άννας μπορούν να το προμηθευτούν από μεγάλα ή μικρά βιβλιοπωλεία. Επίσης, υπάρχει διαθέσιμο και στη σελίδα των εκδόσεων Κομνηνός, όπως και σε άλλες ηλεκτρονικές σελίδες. Αν κάποιος έχει βιβλιοπωλείο από το οποίο ψωνίζει στη γειτονιά του μπορεί να το ζητήσει και θα το έχει άμεσα.

Ευχαριστούμε πολύ. Να είστε καλά και το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο.

Εγώ ευχαριστώ για την τιμή.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Ευχή της Γιαγιάς-Κυριακή Κηρυττοπουλου

Ξεθωριασμένες Πεταλούδες -Συλλογικό Έργο

Η καθημερινότητα ενός ιδιαίτερου παιδιού :Αικατερίνη Χριστοπούλου