FERALIS-Βάλια Καραμάνου

 


Στη σημερινή μας παρέα η  συγγραφέας κυρία    Βάλια  Καραμάνου θα μας μιλήσει για το βιβλίο της με τον τίτλο:    FERALIS  που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις :ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ

1, Καλώς ορίσατε Σας ευχαριστούμε πολύ. Μιλήστε μας για το συγγραφικό σας έργο.

Καλώς σας βρήκα! Είμαι συγγραφέας και φιλόλογος.  Έχω γράψει διηγήματα, νουβέλες και μυθιστορήματα σε συνεργασία με διάφορους εκδοτικούς οίκους (Γαβριηλίδης, Ωκεανίδα, Αστάρτη, Φιλύρα, Φιλιππότης). Πρόκειται κυρίως για έργα μυστηρίου με δραματικές αποχρώσεις. Το 2020 το βιβλίο μου La Greece, ombre et Lumiere εκδόθηκε μεταφρασμένο στην Γαλλία από τον εκδοτικό οίκο Monemvassia με μεγάλη διανομή και εκτός Ευρώπης. Πρόκειται για μια συλλογή από νουβέλες που στηρίζονται σε τοπικούς θρύλους της Αργολίδας με noir χαρακτήρα. Γενικά τα έργα μου αφορούν σε καταστάσεις που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος, αλλά συνδέονται με κάποιο τρόπο και με το παρελθόν.  Πέρα από το εκδοτικό κομμάτι, αρθρογραφώ και σε λογοτεχνικά περιοδικά με αντικείμενο το δοκίμιο και αφιερώματα σινεφίλ.

 2. Ποια είναι η  ιστορία που διαδραματίζεται στο βιβλίο σας;

Στο τελευταίο μου βιβλίο, διασταυρώνονται δύο ιστορίες  που εκτυλίσσονται στην παραθαλάσσια Άρια με κέντρο τον εγκαταλελειμμένο φάρο της. Από την μία πλευρά υπάρχει η   Όλγα,  μια γυναίκα που βιώνει τραυματικά την απώλεια, και από την άλλη οι δύο αδερφές που κατοικούν στο διώροφο σπίτι στην άκρη της θάλασσας και έχουν τα δικά τους μυστικά και πάθη. Παράλληλα, ο τόπος της Άριας φαίνεται πως διαθέτει την δική του μαγεία που διαλύει τα σύνορα ανάμεσα στην πραγματικότητα και την μεταφυσική διάσταση.  

 3.  Ποιο είναι το κίνητρο που σας οδήγησε στη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου;

Ήθελα να αφηγηθώ μια ιστορία για την απώλεια, το πένθος και την πρώτη αλησμόνητη και συχνά ανεκπλήρωτη αγάπη.

4. Ποια είναι τα μηνύματα που θέλετε να κάνετε γνωστά μέσα από  αυτό ;

Να τολμάμε να κάνουμε πράξη όσα ονειρευόμαστε και να αγαπάμε πέρα από όσο μπορούμε.

5.  Σε ποια κατηγορία της Λογοτεχνίας κατατάσσεται το βιβλίο;

Γενικά είμαι ενάντια στην κατηγοριοποίηση της λογοτεχνίας. Αν θα έπρεπε να χαρακτηρίσω το έργο μου θα το κατέτασσα στην κατηγορία του μυστηρίου.

6.  FERALIS τιτλοφορείται το βιβλίο. Ποιο είναι το νόημα της συγκεκριμένης λέξης και πως επιλέξατε  να την υιοθετήσετε  στο βιβλίο σας;

1)      Feralis λοιπόν στα λατινικά σημαίνει «νεκρικός». Πρόκειται για ένα ξόρκι που χρησιμοποιεί η ηρωίδα προκειμένου να περάσει στον κόσμο των σκιών ώστε να λάβει ένα μήνυμα πέρα από τον θάνατο, μια απάντηση που θεωρεί ότι της οφείλεται. Γενικότερα όμως, η χρήση λατινικών τίτλων – σαν ένας γρίφος- είναι πλέον η συγγραφική μου υπογραφή (Illicium Verum, In tenebris, Kitsune, Feralis, κλπ)

7.  Διαβάζοντας το βιβλίο ο αναγνώστης συναντά τη φράση: Είχε επιτέλους τα δικά της φτερά και τα άνοιγε διάπλατα. Θέλετε να τη σχολιάσετε;

Πρόκειται για την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης που είναι η ελευθερία. Από εκεί πηγάζουν όλα τα υπόλοιπα, όταν δηλαδή είμαστε αποδεσμευμένοι από κάθε τυραννία με μορφή ψυχαναγκασμού, εξωτερική ή εσωτερική. Μόνο όταν τολμήσουμε να ανοίξουμε τα φτερά μας μπορούμε να ονειρευτούμε και να γευτούμε την ευτυχία.

 8. Η επιλογή της περιοχής του Κιάτου και συγκεκριμένα το  χωριό Άρια ως ο τόπος εξέλιξης της ιστορίας είναι τυχαία ή θέλετε να τονίσετε κάτι συγκεκριμένο μέσα από αυτή την  επιλογή;

Η Άρια είναι ένα φανταστικό μέρος. Στην ουσία πρόκειται για μια τοποθεσία έξω από το Ναύπλιο. Όμως μιλάω πάντα για την Ελλάδα, για  την ζωή στην πόλη αλλά κυρίως στην επαρχία, και τον σύγχρονο άνθρωπο με όλα τα προβλήματα και τις χαρές που βιώνει. Αυτό με απασχολεί κυρίως, το εδώ και τώρα. Βέβαια, η θάλασσα, ο ερειπωμένος φάρος και όλη η τοποθεσία  γενικά ενέχει κάτι μαγικό, ίσως μεταφυσικό που συγχέει τα όνειρα – ή τους εφιάλτες- με την πραγματικότητα.

 9. Ποιοι είναι οι συνταξιδιώτες που σας βοήθησαν  στην ολοκλήρωση του συγκεκριμένου συγγραφικού σας ταξιδιού;

Η συγγραφή για μένα είναι μοναχικό ταξίδι και δεν βλέπει κανείς το χειρόγραφό μου εκτός από τον εκδότη μου, αφού  αυτό έχει  ολοκληρωθεί.

10.Οι αναγνώστες που ενδιαφέρονται να    οδηγηθούν σε μεταφυσικές αναζητήσεις , που μπορούν να αναζητήσουν το βιβλίο  σας ώστε να  τα καταφέρουν έστω και αναγνωστικά;

1)      Το Feralis  είναι διαθέσιμο άμεσα στις εκδόσεις Φιλιππότη (Ασκληπιού 7), στην Πολιτεία, στον Ιανό και στην Πρωτοπορία, καθώς και σε όλα τα βιβλιοπωλεία κατόπιν παραγγελίας.

Ευχαριστούμε πολύ. Να είστε καλά και το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο.

Σας ευχαριστώ πολύ για την θερμή φιλοξενία και για τις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Ευχή της Γιαγιάς-Κυριακή Κηρυττοπουλου

Ξεθωριασμένες Πεταλούδες -Συλλογικό Έργο

Η καθημερινότητα ενός ιδιαίτερου παιδιού :Αικατερίνη Χριστοπούλου