Η Μάγισσα Ντόντο και το παιχνίδι με το δράκο- Ιωάννα Τσάκωνα

 


Στη σημερινή μας παρέα η  συγγραφέας κυρία  Ιωάννα Τσάκωνα  θα μας μιλήσει για το βιβλίο της με τον τίτλο: Η Μάγισσα Ντόντο και το παιχνίδι με το δράκο.

1. Καλώς ορίσατε Σας ευχαριστούμε πολύ. Μιλήστε μας για το συγγραφικό σας έργο. 

Η συγγραφική μου διαδρομή έχει ως αφετηρία τον Σεπτέμβρη του 2020 και έως σήμερα έχω προχωρησει στην αυτοεκδοση τριών παραμυθιών. Η ενασχόληση μου με το παιδικό βιβλίο προέκυψε ως μια ανάγκη έκφρασης και μοιράσματος. Επέλεξα κατά έναν τρόπο να βιώσω την σκοτεινή πραγματικότητα, που κλήθηκαμε να αντιμετωπίσουμε προ τριετίας, ως μια "ευκαιρια" για περισυλλογή και αναστοχασμο γύρω από τα θέματα της ύπαρξης και του τρόπου που σχετιζομαστε με τους άλλους.

2. Ποια είναι η  ιστορία που διαδραματίζεται στο βιβλίο σας; ;

 Το βιβλίο μας συστήνει ένα παιδάκι, τον Μπιμπικο που έχει τα πάντα στη ζωή του. Υγεία, οικογένεια, αγάπη, φροντίδα, φίλους, παιχνιδια...Ξαφνικά, όμως, εμφανίζεται στο δωμάτιο του ένας γιγάντιος δράκος. Στην συνέχεια βλέπουμε τις προσπάθειες που κάνει ο μικρός προκειμένου να το διαχειριστεί όλο αυτό. Κάπου εκεί θα κάνει την εμφάνιση της και η Ντοντο με την σοφία και την καλοσύνη της, θέλοντας να βοηθήσει ουσιαστικά τον μικρό να υπερνικησει το φοβο του.

3.  Για ποια ηλικία θεωρείται κατάλληλο  το  συγκεκριμένο βιβλίο;

Τυπικα θα έλεγα για τις ηλικίες 3-9 ετών αλλά άτυπα 3-103 ετών. Μπορεί να νομίζουμε ότι τα παραμύθια απευθύνονται σε μικρά παιδιά, ωστόσο, τις περισσότερες φορές είναι εμπλουτισμένα γεμάτα μηνύματα και αλήθειες, που αξίζει όλοι μας- ανεξαρτήτως ηλικιας- να παρατηρήσουμε.

4. Ποια είναι τα μηνύματα που θέλετε να κάνετε γνωστά μέσα από  αυτό το βιβλίο;

Πρόκειται για μια ιστορία που πραγματεύεται τους φόβους και τα εμπόδια που προκύπτουν στη ζωή μας. Το βασικό μήνυμα, που θα ήθελα να περάσω, είναι πως τα εμπόδια πολλές φορές είναι μεταμφιεσμένα δώρα και κρυμμένες ευκαιρίες για να αλλάξουμε, να εξελιχθούμε και εν τέλει να δημιουργήσουμε μια καλύτερη ζωή για εμάς. Και αυτό πως θα το καταφέρουμε; Αν επιλέξουμε συνειδητά να στρέψουμε την προσοχή μας από το "πρόβλημα" στη "λύση". Αυτό σίγουρα δεν επιτυγχάνεται με την αποφυγή η το κουκούλωμα του όποιου προβλήματος. Σημαντικό λοιπόν να θυμόμαστε ότι λύσεις υπάρχουν πάντα και πολλές φορές ακριβώς μπροστά μας! Αρκεί μονάχα να ανοίξουμε τα μάτια μας και να κοιτάξουμε λιγο πιο συνειδητα!

5   Το συγκεκριμένο βιβλίο  είναι η συνέχεια του προηγούμενου που τιτλοφορείται: Η μάγισσα Ντόντο και η παράξενη συνταγή;

Ακριβώς. Αγάπησα τόσο πολύ τη μάγισσα Ντόντο, που αποφάσισα να κάνω μια σειρά βιβλίων με κεντρική ηρωίδα αυτήν. Να πω, ωστόσο, ότι δεν είναι απαραίτητο κάποιος να έχει διαβάσει το πρώτο πριν το δεύτερο. Πρόκειται για αυτοτελείς ιστορίες με αρχή, μέση και τέλος.

 6   Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου οι αναγνώστες έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν τη φράση: Μπορεί  οι φόβοι και τα εμπόδια να είναι δώρα και μεταμφιεσμένες ικανότητες για κάτι καλύτερο; Θέλετε να τη σχολιάσετε;

Ασφαλώς. Πάντα πίστευα, απο μικρή, πως οτιδήποτε έρχεται στο δρόμο μας μπορεί να μας βγει σε καλό, όχι σαν παρηγοριά στον άρρωστο αλλά ως ακλόνητο πιστεύω! Με αυτη τη φράση, λοιπόν, ήθελα να υπογραμμίσω πως τα ΠΑΝΤΑ στη ζωή μας είναι μαθηματα και δώρα! Ολες οι μεγάλες αλλαγές γίνονται μέσα από δυσκολίες και φαινομενικές αποτυχίες.Μπορεί πολλές φορές να χρειαστεί να περάσουμε μέσα από το χάος, μπορεί να χρειαστεί να πάρουμε και το φόβο μας αγκαλιά....μόνο έτσι όμως θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά και να ωριμάσουμε/εξελιχθουμε στην καλυτερη εκδοχή του εαυτού μας. Αρκεί να δούμε τα εμπόδια και τους φόβους ως ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ! Μάλιστα, αν δεν κάνουμε τα παραπάνω εμείς οι ιδιοι, οικειοθελώς, θα έρθει η ιδια η ΖΩΗ και θα μας "ξεκολλήσει"... Οποτε, καλή αφύπνιση θέλω να ευχηθώ σε όλους μας και τα "δωρα" μας θα είναι καθ' οδον, αρκεί να μείνουμε ανοιχτοί στο να τα δούμε.

7.  Μέσα από το βιβλίο οι μικροί αναγνώστες γίνονται και εικονογράφοι αφού έχουν τη δυνατότητα να   ζωντανέψουν  την ιστορία που διάβασαν με τα χρώματα που επιθυμούν. Θέλετε να  μιλήσετε  για αυτή την  πρωτότυπη ιδέα;

Αυτην την ιδέα μου την έδωσαν τα παιδιά μου,ο Δημήτρης και η Αγάπη και τα ευχαριστώ πολύ γι αυτό!!! Ετσι, το παραμύθι ζωντανεύει τόσο ξεχωριστά και μοναδικα από τον καθε μικρό αναγνώστη και δίνεται η δυνατότητα στα παιδάκια να νιώσουν τα ίδια εικονογράφοι!

 

8.    Το βιβλίο συνοδεύεται και με δημιουργικές δραστηριότητες. Πιστεύετε ότι οι δραστηριότητες βοηθούν τους μικρούς αναγνώστες  στην κατανόηση της ιστορίας που διαβάζουν;

Αυτό ακριβώς συμβαίνει. Μαλιστα, επειδή αυτή η ιστορία περιλαμβάνει πολλά νεα προσωπα και διαφορετικά μερη, οι δραστηριότητες στο τέλος βοηθούν ακόμα περισσότερο στο κομμάτι της κατανόησης και της αφομοιωσης των πολλών πληροφοριων. Προσωπικα, ήθελα να εστιάσω, λόγω της επαγγελματικης μου ιδιότητας ως ψυχολογος, στην αναγνώριση των συναισθημάτων εκ μερους των παιδιών.

9. Ποιοι είναι οι συνταξιδιώτες που σας βοήθησαν  στην ολοκλήρωση του συγκεκριμένου συγγραφικού σας ταξιδιού;

Τους προανέφερα ήδη! Φυσικά απο τη μια είναι τα δύο μεγαλύτερα παιδιά μου, η Αγάπη και ο Δημητρης και από την άλλη, η μικρή μου Σοφία, η οποία με εμπνέει και εκείνη καθημερινά!Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλω και στον εξαιρετικό μου συνεργάτη-συνταξιδιώτη, τον εικονογράφο Αλέξη Φραγκούλη, που μου χάρισε αυτές τις όμορφες ζωγραφιές, οι οποίες έδωσαν στο κείμενο τη "διάσταση" ακριβώς που είχα φανταστεί! Ευγνώμων γι αυτό το καλλιτεχνικό "συναπάντημα".

10.Οι αναγνώστες που ενδιαφέρονται να   γνωρίσουν τη Μάγισσα Ντόντο   που μπορούν να αναζητήσουν το βιβλίο  σας ώστε να  τη συναντήσουν  αναγνωστικά;

Μπορουν να στείλουν μήνυμα στην σελίδα μου για παραγγελίες. https://www.facebook.com/IoannaTsakonaAuthor/ Aποστέλλω η ίδια τα παραμύθια με δωρεάν τα έξοδα αποστολής με την acs Εναλλακτικά, μπορούν να αναζητήσουν τη Ντοντο στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλειο www.e- lexis.gr

 Ευχαριστούμε πολύ. Να είστε καλά και το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την όμορφη συνέντευξη 


 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Ευχή της Γιαγιάς-Κυριακή Κηρυττοπουλου

Ξεθωριασμένες Πεταλούδες -Συλλογικό Έργο

Η καθημερινότητα ενός ιδιαίτερου παιδιού :Αικατερίνη Χριστοπούλου