Γεννήθηκα ξένος -Νίκη Αγκιλάρ

 


Στη σημερινή μας παρέα η  συγγραφέας κυρία  Νίκη Αγκιλάρ θα μας μιλήσει για το βιβλίο της με τον τίτλο:  Γεννήθηκα ξένος που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ηλιαχτίδα.

1, Καλώς ορίσατε Σας ευχαριστούμε πολύ. Μιλήστε μας για το συγγραφικό σας έργο.

Σας ευχαριστώ πολύ που με δεχτήκατε στην παρέα σας! Ξεκίνησα να γράφω από την εφηβεία μου, συμμετέχοντας σε διάφορους διαγωνισμούς στους οποίους διακρίθηκα. Η αγάπη μου για τη δημιουργική γραφή συνεχίστηκε και στα μετέπειτα χρόνια. Η συνεργασία μου με τις Εκδόσεις Ηλιαχτίδα μου έδωσε την ευκαιρία να κυκλοφορήσουν στο ευρύ κοινό μερικά διηγήματά μου σε συλλογικούς τόμους, κυρίως ρομαντικά, αλλά αυτό είναι το πρώτο μου ατομικό έργο. Ελπίζω το «Γεννήθηκα ξένος» να είναι μόνο μία αρχή σε αυτό το ταξίδι!

2. Ποια είναι η  ιστορία που διαδραματίζεται στο βιβλίο σας;

Είναι μία νουβέλα που αφορά τη ζωή του Αμπντούλ, ενός μετανάστη από την Αφρική. Παρακολουθούμε τη ζωή του από τη γέννηση του, την προσπάθεια προσαρμογής του στα παιδικά του χρόνια και την ενηλικίωσή του. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην πορεία, προσπαθεί να ανακαλύψει την ταυτότητά του και το μέρος στο οποίο ανήκει, καθώς όλα γύρω του μοιάζουν ξένα για εκείνον. Είναι ένας αγώνας ενός ανθρώπου να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια ώστε να εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες ζωής για τον ίδιο και την οικογένειά του.

3.  Για ποια ηλικία θεωρείται κατάλληλο  το  συγκεκριμένο βιβλίο;

Απευθύνεται κυρίως σε ενήλικες, καθώς ασχολείται έμμεσα με αρκετές παθογένειες της κοινωνίας όπως το έγκλημα, τον ρατσισμό, τη διαφθορά και τη βία. Ωστόσο, θα το πρότεινα και σε εφήβους από 15 ετών και άνω. Ειδικά όσοι έχουν παρόμοιες ανησυχίες με τον πρωταγωνιστή νομίζω θα ταυτιστούν εύκολα.

4. Ποια είναι τα μηνύματα που θέλετε να κάνετε γνωστά μέσα από  αυτό το βιβλίο;

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίσει ένα διαφορετικό μήνυμα από τη δική του οπτική. Από την αποδοχή στο διαφορετικό, το σεβασμό στους συνανθρώπους μας, την ισότητα ευκαιριών μέχρι την αγάπη στον εαυτό μας, την ευγνωμοσύνη για όσα έχουμε, τη δύναμη της θέλησης και την θεραπευτική επίδραση ενός ανιδιοτελούς έρωτα. Ο σκοπός του βιβλίου είναι να αλλάξουμε εμείς για να αλλάξει κι η κοινωνία μας προς το καλύτερο, ελπίζω.

5. Το βιβλίο σας θίγει ένα κοινωνικό θέμα , όπως είναι η μετανάστευση. Ποιο ήταν το κίνητρο που σας οδήγησε να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο θέμα που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις;

Νομίζω, υποσυνείδητα, αυτό που μου έδωσε το πραγματικό κίνητρο να ασχοληθώ με αυτό το θέμα είναι το γεγονός ότι ο πατέρας μου μετανάστευσε στην Ελλάδα για χάρη της μητέρας μου και του έρωτά τους. Με μια τέτοια καταγωγή πάντα ανησυχούσα για το πρόβλημα της μετανάστευσης. Ήθελα να εκφράσω το δράμα αυτών των ανθρώπων σε μια ιστορία, ακόμη κι αν δεν σχετίζεται με εμένα προσωπικά. Επίσης, οι σπουδές μου στην κοινωνιολογία με έκαναν να παρατηρήσω την προκατάληψη της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στους αλλοεθνείς. Ένα υποτιμητικό βλέμμα σε κάποιον με διαφορετικό χρώμα δέρματος, ένα γέλιο όταν κάποιος μιλάει σπαστά ελληνικά ή ακόμη ένας μορφασμός στο πρόσωπο όταν ακούν κάποιο ξενικό όνομα ή επίθετο είναι ένα σημάδι ότι δεν έχει λυθεί το πρόβλημα. Γι’αυτό εγώ ήθελα να το επισημάνω και να δώσω φωνή σε όσους δε μπορούν να μιλήσουν.

6.   Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου οι αναγνώστες έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν τη φράση:  Ποτέ δεν ένιωσε ότι ανήκει κάπου, ήταν ένα ξένο σώμα . Θέλετε να τη σχολιάσετε;

Αυτό το βιβλίο δεν αφορά μόνο την μετανάστευση. Αφορά κάθε δυσκολία προσαρμογής στο σύνολο και στις νόρμες της κοινωνίας όταν είσαι διαφορετικός με οποιονδήποτε τρόπο. Προσπαθώντας να αφομοιωθείς σε μια ομάδα πολλές φορές δυσκολεύεσαι να εντοπίσεις ακόμη και τα στοιχεία του ίδιου σου του εαυτού. Αυτό προσπαθεί να διακρίνει ο Αμπντούλ μέσα από τις κοινωνικές του σχέσεις: Ποιος είναι, τι τον κάνει πραγματικά ευτυχισμένο και ποιοι άνθρωποι θα τον αποδεχτούν επιτέλους για αυτό ακριβώς που είναι. Πιστεύω ότι υπό αυτή την οπτική ο καθένας μας μπορεί να ταυτιστεί μαζί του.

7.  Πολλές φορές όταν στη ζωή δεν μας έρχονται τα γεγονότα όπως τα θέλουμε συνηθίζουμε να  χρησιμοποιούμε τη φράση:<<μαύρη μοίρα>> όπως και ο πρωταγωνιστής της ιστορίας  σας. Θέλετε  να μας  τη σχολιάσετε;

Όταν η ζωή σου φέρνει τη μία απογοήτευση μετά την άλλη, είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι είναι μόνο συμπτώσεις. Ίσως γι’αυτό εμείς οι άνθρωποι κατηγορούμε τη μοίρα μας για όλα όσα μας συμβαίνουν, σα να έλκουμε όλες τις συμφορές πάνω μας επειδή έτσι το ήθελε το σύμπαν! Αυτό τείνει να πιστέψει κι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας ή μάλλον οι άλλοι τον κάνουν να το πιστέψει αυτό. Το ονομάζει «μαύρη μοίρα» γιατί πιστεύει ότι το χρώμα του δέρματός του προκαλεί όλα τα δεινά. Παρόλα αυτά, προσπαθεί να ξεφύγει από αυτή τη μοίρα και να διαπρέψει στη ζωή του.

8.  Είναι τελικά εύκολο τόσο για τον ήρωά της ιστορίας όσο και για τους υπόλοιπους ανθρώπους οι οποίοι μεταναστεύουν για μία καλύτερη ζωή να   γίνονται αποδεκτοί από το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο ,πραγματοποιώντας ταυτόχρονα όλα όσα έχουν ονειρευτεί;

Θα πρέπει να διαβάσετε το βιβλίο για να απαντήσετε αυτό το ερώτημα. Προσωπικά, πιστεύω ότι όσες δυσκολίες κι αν υπάρξουν όλα εξαρτώνται από τη θέληση. Η θέληση μας κινεί βουνά για να πραγματοποιήσουμε τα σχέδιά μας, όσο μεγαλεπήβολα κι αν είναι. Νομίζω ότι ο Αμπντούλ έχει αυτό το χαρακτηριστικό, κι ακόμη κι αν δεν το έχει, οι άνθρωποι γύρω του του δίνουν το κίνητρο να το αποκτήσει.

9. Ποιοι είναι οι συνταξιδιώτες που σας βοήθησαν  στην ολοκλήρωση του συγκεκριμένου συγγραφικού σας ταξιδιού;

Η οικογένειά μου πάντα με στήριζε σε αυτό το ταξίδι. Έκαναν ότι μπορούν για να μου παρέχουν τα μέσα για να τα καταφέρω και μου έδωσαν τα κατάλληλα ερεθίσματα για να ασχοληθώ με αυτό το θέμα. Επίσης, οι φίλοι μου με συμβούλεψαν και παρακολουθούσαν την πορεία μου με θαυμασμό όλα αυτά τα χρόνια. Οι πιο σημαντικοί συνταξιδιώτες ήταν οι συνεργάτες μου από τις Εκδόσεις Ηλιαχτίδα που πίστεψαν στην ιδέα μου και δούλεψαν σκληρά για την κυκλοφορία του βιβλίου.

10.Οι αναγνώστες που ενδιαφέρονται να   γνωρίσουν  τον Αμπντούλ, τον ξένο, που μπορούν να αναζητήσουν το βιβλίο  σας ώστε να  τη συναντήσουν  αναγνωστικά;

Μπορούν να βρουν τον Αμπντούλ κι όλη την παρέα του στο ηλεκτρονικό κατάστημα των Εκδόσεων Ηλιαχτίδα στον παρακάτω σύνδεσμο: https://ekdoseisiliaxtida.gr/product/genithika-xenos/  Επίσης, σε βιβλιοπωλεία κατόπιν παραγγελίας. Σας περιμένουμε στην παρουσίαση του βιβλίου, το Σάββατο 4 Μαρτίου στο βιβλιοπωλείο Monogram στον Χολαργό στις 18:00 η ώρα!

Ευχαριστούμε πολύ. Να είστε καλά και το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο.



 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Ευχή της Γιαγιάς-Κυριακή Κηρυττοπουλου

Ξεθωριασμένες Πεταλούδες -Συλλογικό Έργο

Η καθημερινότητα ενός ιδιαίτερου παιδιού :Αικατερίνη Χριστοπούλου