Ευχαριστώ - Δέσποινα Τζιώτζιου

 


Στη σημερινή μας παρέα η  συγγραφέας κυρία  Δέσποινα  Τζιώτζιου θα μας μιλήσει για το βιβλίο της με τον τίτλο: Ευχαριστώ  που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Όστρια

1.     Καλώς ορίσατε. Σας ευχαριστούμε πολύ. Μιλήστε μας για το συγγραφικό σας έργο.

Καλώς σας βρήκα και σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Το Ευχαριστώ αποτελεί την πρώτη μου συγγραφική απόπειρα. Η αγάπη μου για τα παιδιά, λόγω της εκπαιδευτικής μου ιδιότητας, αλλά και για την ψυχολογία, λόγω της ιδιότητας του συμβούλου ψυχικής υγείας, με οδήγησαν σε αυτό το παραμύθι. Ευελπιστώ να αποτελέσει μόνο την αρχή για δημιουργήματα, που αφορούν τον συναισθηματικό κόσμο των παιδιών αλλά και των ενηλίκων.

 

2.     Ποια είναι η υπόθεση που διαδραματίζεται στο βιβλίο σας;

Το θέμα το οποίο πραγματεύεται το βιβλίο είναι η ευγνωμοσύνη  ευρύτερα, αλλά και ειδικότερα η ευγνωμοσύνη εαυτού.

 

3.       Με τη λέξη Ευχαριστώ  τιτλοφορείται το βιβλίο σας; Πως αποφασίσατε να δώσετε τον συγκεκριμένο τίτλο;

Η λέξη Ευχαριστώ, θα έλεγε κανείς ότι είναι μια κοινότυπη και καθημερινά χρησιμοποιούμενη λέξη. Στην ουσία της, όμως, το ευχαριστώ περικλείει την έννοια της ευγνωμοσύνης για όσα κανείς βιώνει και το αίσθημα πληρότητας σε σχέση με τα απλά κεκτημένα.

 

4.     Η ιστορία που εξελίσσεται στο βιβλίο είναι επηρεασμένη από τα προσωπικά σας βιώματα ή είναι δημιούργημα μυθοπλασίας;

Το βιβλίο, δεν εξιστορεί την υπόθεση ενός συγκεκριμένου ήρωα, παρά αφηγούμενη στο πρώτο πρόσωπο, απευθύνεται στον αναγνώστη σαν να τη ζει ο ίδιος. Τον καλεί να γίνει μέρος αυτού του βιώματος, στο πέρας μιας ημέρας- από την έναρξη μέχρι την ολοκλήρωσή της. Η ανάγκη μου να βιώνω καθημερινά την ευγνωμοσύνη, ακόμα και στις στιγμές που φαίνεται να μην υπάρχει ίχνος θετικότητας, με οδήγησε να αποτυπώσω γραπτά την συγκεκριμένη αφήγηση.

 

5.     Ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε στον αναγνώστη μέσα από το βιβλίο σας;

Παρατηρώντας ότι οι άνθρωποι τείνουν να δίνουν έμφαση στα αρνητικά συναισθήματα, σκέψεις και συμπεριφορές, θα ήθελα να βοηθηθούν οι αναγνώστες, συνειδητοποιώντας ότι υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Η ελπίδα μου είναι το βιβλίο να γίνει το έναυσμα για θετικές σκέψεις, ειλικρινή βιώματα και στιγμές ευγνωμοσύνης, οι οποίες θα προσφέρουν ουσιαστικές αλλαγές στη ζωή μας.

 

6.      Για ποια ηλικία θεωρείται ότι είναι κατάλληλο το συγκεκριμένο βιβλίο;

Για ηλικίες από 3 και άνω. Θα πρότεινα, όμως, και σε ενήλικες να το διαβάσουν, καθώς τα μηνύματα που πραγματεύεται, μας αφορούν όλους. Για τις μικρές ηλικίες αποτελεί οδηγό θετικής εκπαίδευσης , ενώ για τους ενήλικες μια υπενθύμιση για όσα πιθανόν έχουν ξεχάσει να νιώθουν, ή δεν έχουν βιώσει ποτέ.

 

7.     Το παρόν παραμύθι  βασίζεται στην ψυχολογική προσέγγιση Mindfullness,. Θέλετε να μιλήσετε  για  αυτή την προσέγγιση και ποιος είναι ο σκοπός της;

 

Αφορά στην επίγνωση που προκύπτει, όταν παρατηρούμε προσεκτικά αυτό που βιώνουμε κάθε στιγμή στο εδώ και τώρα, άκριτα. Αυτή η στάση, μας επιτρέπει να βιώνουμε τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας, έτσι ώστε να τονίζεται η υποκειμενικότητα και προσωρινότητά τους. Η επικέντρωση στο παρόν, συνδέεται άμεσα με την ευγνωμοσύνη, καθώς βιώνοντας όλες τις διεργασίες μου στην καθημερινότητα, επιτρέπω- και κάποιες φορές παροτρύνω-τον εαυτό μου να νιώσει ευγνώμων, για τις στιγμές που του προσφέρουν εξέλιξη, δύναμη, χαρά, ερεθίσματα. Επομένως, σκοπός είναι να ζούμε με αυτό που ονομάζουμε «ενσυνειδητότητα»- την πλήρη επίγνωση, δηλαδή, όσων προαναφέρθηκαν, καλλιεργώντας την ευγνωμοσύνη μέσα μας.

 

8.     Θεωρείτε ότι τόσο οι μικροί όσο και οι ενήλικες μπορούν να  εντάξουν εύκολα στην καθημερινότητά τους τη λέξη Ευχαριστώ;

Η λέξη ευχαριστώ χρησιμοποιείται ευρέως από μικρούς και μεγάλους, κυρίως αυτοματοποιημένα. Μαθαίνουμε σε ένα παιδί όταν του δίνουν κάτι να λέει ευχαριστώ∙ όταν του κάνουν το χατίρι να λέει ευχαριστώ. Το ίδιο, φυσικά, αναπαράγουμε και ως ενήλικες. Αυτό που δεν μαθαίνουμε στα παιδιά, είναι να νιώθουν το ευχαριστώ. Να το βιώνουν, να το πιστεύουν, να γίνονται το ευχαριστώ και η ευγνωμοσύνη, τα ίδια. Με αυτή την έννοια, επομένως, χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για να ενταχθούν τα ειλικρινή μας ευχαριστώ στην καθημερινότητα.

9.     Ποιοι είναι οι συνταξιδιώτες που σας βοήθησαν στην ολοκλήρωση του συγγραφικού σας ταξιδιού;

Το βιβλίο μου περιλαμβάνει μια εξαιρετική εικονογράφηση από την κα Καλανδράνη Άννα, με την οποία συνεργαστήκαμε άψογα, καθώς έδωσε όψη στις δικές μου εσωτερικές σκέψεις. Με βοήθησε να ζωντανέψω το παραμύθι, ώστε να μπορεί να προκαλέσει πολύπλευρα ερεθίσματα στον αναγνώστη. Επίσης, ο εκδότης μου, κ. Κοτσαφτόπουλος Ιωάννης έκανε πραγματικότητα το όνειρο αυτού του βιβλίου. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω εξίσου για την συμβολή τους και την όμορφη συνεργασία που συνάψαμε.

 

10.  Που μπορούν οι αναγνώστες να βρουν το βιβλίο σας;

Το βιβλίο πωλείται σε ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία, τα οποία μπορούν να βρουν οι αναγνώστες μέσω αναζήτησης στο διαδίκτυο. Επίσης, και σε φυσικά καταστήματα, είτε αγοράζοντας άμεσα, είτε κατόπιν παραγγελίας. Φυσικά, υπάρχουν και στην διάθεση μου τεύχη, για όποιον επιθυμεί να τα αγοράσει ενυπόγραφα.

 

Ευχαριστούμε πολύ. Να είστε καλά και να είναι το βιβλίο καλοτάξιδο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η καθημερινότητα ενός ιδιαίτερου παιδιού :Αικατερίνη Χριστοπούλου

Η Ευχή της Γιαγιάς-Κυριακή Κηρυττοπουλου

Ξεθωριασμένες Πεταλούδες -Συλλογικό Έργο