Το πολύχρωμο σχολείο της Πανίδας-Στάθης Ξαφάκος

 


Στη σημερινή μας παρέα  ο  συγγραφέας κύριος   Στάθης Ξαφάκος θα μας μιλήσει για το βιβλίο της με τον τίτλο:   Το πολύχρωμο σχολείο της Πανίδας που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κομνηνός.

 

1.     Καλώς ορίσατε. Σας ευχαριστούμε πολύ. Μιλήστε μας για το συγγραφικό σας έργο.

Εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Να είστε πάντα καλά.

Αναφορικά με το συγγραφικό μου έργο, να σας πω ότι ασχολούμαι με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων τα τελευταία δύο χρόνια.  Έχω συγγράψει τρία παιδικά βιβλία, «Ο Λαυρέντης και το ροζ χρώμα»«Το λάθος μέτρημα» και «Το πολύχρωμο σχολείο της Πανίδας», όπως επίσης το «Τετράδιο Οργάνωσης για τη μαθήτρια και τον μαθητή του Δημοτικού Σχολείου», τα οποία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κομνηνός.

 

2.     Ποια είναι η υπόθεση που διαδραματίζεται στο βιβλίο σας;

Καταρχάς, το Πολύχρωμο σχολείο της Πανίδας είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται σε μαθήτριες και μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου. Ο ήρωας του βιβλίου είναι η Ηλίας το Κοάλα, ο οποίος μας περιγράφει με εύληπτο τρόπο πώς είναι η πρώτη ημέρα του, ως πρωτάκι, στο σχολείο. Μας περιγράφει για το πώς αισθάνθηκε στην αρχή, μας συστήνει τους συμμαθητές του, οι οποίοι είναι ζωάκια από διάφορα μέρη, και φυσικά περιγράφει το σχολείο του. Βασικό χαρακτηριστικό αυτού του σχολείου είναι ότι υπάρχει πολλή υποστήριξη κι ενθάρρυνση.

3.        Το πολύχρωμο σχολείο της Πανίδας τιτλοφορείται το βιβλίο σας.   Πώς και αποφασίσατε να δώσετε το συγκεκριμένο τίτλο;

Το πολύχρωμο αναφέρεται και στο κτίριο αλλά εστιάζει περισσότερο στο γεγονός ότι φοιτούν σε αυτό ζωάκια από διάφορα μέρη, τονίζοντας έτσι τη σημασία και την αξία της διαφορετικότητας. Η λέξη Πανίδα είναι σε πολλές περιπτώσεις άγνωστη στα παιδιά, κι έτσι είναι μια ευκαιρία να τη γνωρίσουν.

4.     Η ιστορία που εξελίσσεται στο βιβλίο είναι επηρεασμένη από τα προσωπικά σας βιώματα ή είναι δημιούργημα μυθοπλασίας;

 

Λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας, έχω τη χαρά να υποδέχομαι στο σχολείο, μαζί με τους συναδέλφους μου, τα πρωτάκια. Κάποιες από τις αντιδράσεις του Ηλία του Κοάλα, τις έχω συναντήσει στα σχολεία που έχω υπηρετήσει. Τα παιδιά, τις πρώτες μέρες χρειάζονται ενθάρρυνση και υποστήριξη. Θεωρώ ότι αποτελούν κάποιους από τους σημαντικότερους παράγοντες για τη μαθησιακή πορεία των παιδιών.

 

5.     Ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε  στους μικρούς αναγνώστες μέσα από το βιβλίο σας;

Τα παιδιά να υποστηρίζουν τους συμμαθητές τους, να τους βοηθούν, να είναι δίπλα τους.

.

6.       Για ποια ηλικία θεωρείται ότι είναι κατάλληλο το συγκεκριμένο βιβλίο;

Το Πολύχρωμο σχολείο της Πανίδας είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται σε μαθήτριες και μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου.

 

7.      Το μικρό κοάλα μιλά με ενθουσιασμό για την υποστήριξη που δέχεται από τους συμμαθητές του στην αδυναμία που έχει να γράφει και να εκτελεί κινήσεις με γρήγορο τρόπο. Θεωρείται ότι η συγκεκριμένη εικόνα ταυτίζεται με μία αντίστοιχη εικόνα που παρουσιάζεται καθημερινά στα σχολεία;

 

Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να απενεχοποιηθούν γενικά από το λάθος. Αυτό βέβαια μπορεί να γίνει με τη βοήθεια και την υποστήριξη των δασκάλων, των γονιών, αλλά και των συμμαθητών. Έχω συναντήσει πολλούς μαθητές να αγχώνονται και να στενοχωριούνται, όταν δυσκολεύονται. Ευτυχώς, όμως, οι σύγχρονοι εκπαιδευτικοί αφουγκράζονται και εντοπίζουν άμεσα τις δυσκολίες των παιδιών και προβαίνουν άμεσα σε ανάλογες παρεμβάσεις, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν σε ψυχολογικό επίπεδο τους μαθητές τους.

Όπως ανέφερα ανωτέρω, η υποστήριξη και η ενθάρρυνση δημιουργεί δίαυλους συχνότερης επικοινωνίας κι αλληλεπίδρασης με τους μαθητές, όπως επίσης τους κάνει να αισθάνονται καλύτερα.   

 8.      Θα θέλατε να μας περιγράψετε το σχολείο  των ονείρων σας;

Ονειρεύομαι ένα συμπεριληπτικό σχολείο, στο οποίο θα φοιτούν όλα τα παιδιά και της γενικής και της ειδικής αγωγής, διαθέτοντας φυσικά τις ανάλογες και κατάλληλες προδιαγραφές.

9.     Ποιοι είναι οι συνταξιδιώτες που σας βοήθησαν στην ολοκλήρωση του συγγραφικού σας ταξιδιού;

Η σύζυγός μου, η Μαρία, η οποία μ’ έχει βοηθήσει πολύ, οι εικονογράφοι: Θάνος Κόσυβας και Ιωάννα Βάλβη. Επίσης, είναι η φιλόλογος και φίλη μου, Βαδάση Κωνσταντίνα. Τέλος, είναι ο εκδότης μου, Νίκος Παπανικολάου, ο οποίος με στήριξε στην προσπάθειά μου να γράψω τα πρώτα μου παιδικά βιβλία.

10.  Που μπορούν οι αναγνώστες να βρουν το βιβλίο σας;

Από τις εκδόσεις Κομνηνός και στα βιβλιοπωλεία.

Ευχαριστούμε πολύ. Να είστε καλά και να  είναι το βιβλίο καλοτάξιδο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Ευχή της Γιαγιάς-Κυριακή Κηρυττοπουλου

Ξεθωριασμένες Πεταλούδες -Συλλογικό Έργο

Η καθημερινότητα ενός ιδιαίτερου παιδιού :Αικατερίνη Χριστοπούλου