Όσα κρύβει το σκοτάδι -Φωτεινή Καλλιώρα

 


Στη σημερινή μας παρέα η κυρία Φωτεινή Καλλιώρα θα μας μιλήσει για το βιβλίο της με τον τίτλο: Όσα κρύβει το σκοτάδι που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λυκόφως.

1.       Καλώς ορίσατε. Σας ευχαριστούμε πολύ. Μιλήστε μας για το συγγραφικό σας έργο.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία. Το πρώτο μου βιβλίο με τίτλο ‘Όσα κρύβει το σκοτάδι’ πραγματεύεται το ζήτημα της έμφυλης βίας και αναφέρεται στην ιστορία της Θεοδώρας, η οποία αποφασίζει μέσα από το πρώτο της βιβλίο να μοιραστεί με τον κόσμο την ζωή της.

Συνοδοιπόρος της σε αυτό το ταξίδι είναι η κόρη της, η Αγγελική, που θα απαιτήσει να μάθει την αλήθεια για την πορεία της μητέρας και γιατί ο πατέρας της είναι απών από τις ζωές τους. Και τότε το κουβάρι αρχίζει να ξετυλίγεται…

2.       Το βιβλίο σας τιτλοφορείται: Όσα κρύβει το σκοτάδι. Πως και επιλέξατε τον συγκεκριμένο τίτλο;

Ήταν η πρώτη ιδέα που ήρθε στο μυαλό μου και μου άρεσε ο συμβολισμός που κρύβει σε σχέση με τα θύματα. Πάντα βλέπουμε τα θύματα να κλείνονται στον εαυτό τους, σε έναν σκοτεινό κόσμο, και συχνά όταν αποπειρώνται να βγουν στο φως, πολλοί είναι εκείνοι που τους επιρρίπτουν ευθύνες.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα πρέπει να σιωπούν. Το αντίθετο, τώρα που τα αυτιά στην κοινωνία αρχίζουν να ανοίγουν, είναι η ευκαιρία να σταθούμε δίπλα τους και να πάρουμε ανοιχτά και κυρίως ενεργά θέση κατά της βίας.

3.       Ποια είναι η υπόθεση που διαδραματίζεται στο βιβλίο;

Όπως ανέφερα και παραπάνω, πρόκειται για την ιστορία της Θεοδώρας και της κόρης της, Αγγελικής. Η Θεοδώρα, θύμα έμφυλης βίας από τον πρώτο της σύντροφο, αναγκάστηκε να μεγαλώσει μόνη της την κόρη της, με την οποία και έχει χτίσει μία σχέση ουσιαστική που ξεφεύγει από το αυστηρό πλαίσιο μητέρας- κόρης.

Με αφορμή το πρώτο βιβλίο της Θεοδώρας, έρχεται στην επιφάνεια η ιστορία της ζωής της και τότε εκείνη γίνεται η φωνή των κακοποιημένων γυναικών και έχοντας την κόρη της στο πλευρό της καλείται να αντιμετωπίσει τους δαίμονές της, ως την στιγμή που εκείνοι έρχονται ξανά στην ζωή της.

4.       Η ιστορία που εξελίσσεται στο βιβλίο είναι επηρεασμένη από προσωπικά βιώματα ή είναι δημιούργημα μυθοπλασίας;

Πρόκειται κατά βάση για προϊόν μυθοπλασίας αλλά επηρεάστηκα και από βιώματα κοριτσιών που γνώρισα κατά τη διάρκεια των σπουδών μου και επέλεξαν να μοιραστούν μαζί μου την ιστορία τους.

Φυσικά για λόγους σεβασμού και προστασίας τους όλα τα στοιχεία έχουν αλλάξει και έχω κρατήσει μόνο την κεντρική ιδέα που σχετίζεται με το ζήτημα της γυναικείας κακοποίησης.

5.       Ποιο ήταν το ερέθισμα που σας οδήγησε στη συγγραφή ενός βιβλίου που αναδεικνύει το θέμα της γυναικείας κακοποίησης που δυστυχώς τον τελευταίο καιρό αρχίζει να λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις;

Ακριβώς η ίδια η επικαιρότητα και μάλιστα οφείλω να πω πως ξεκίνησα να γράφω αυτό το βιβλίο το καλοκαίρι του 2019, οπότε και το φαινόμενο δεν είχε πάρει τις διαστάσεις που έχει σήμερα.

Ένιωθα όμως μέσα μου την ανάγκη να μιλήσω για όλες εκείνες τις ψυχές που βασανίζονται και ψάχνουν το δρόμο τους στο φως.

6.       Ποια είναι τα μηνύματα που θέλετε να περάσετε μέσα από το βιβλίο σας;

Για εμένα το πιο σημαντικό μήνυμα είναι να βρίσκουν τα θύματα το θάρρος μέσα τους και να φεύγουν από τις κακοποιητικές σχέσεις χωρίς φόβο για το τι θα πει ο κόσμος ή η κοινωνία. Οφείλουν να σέβονται τον εαυτό τους και να μην επιτρέπουν σε κανέναν να καταπατά την αξιοπρέπειά τους και να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους.

7.       Στο βιβλίο σας  μου έκανε ιδιαίτερα εντύπωση  φράση :Η ζωή απλώνεται μπροστά σε όλους, λίγοι όμως είναι οι μαχητές που τολμούν να την αντιμετωπίσουν όπως πραγματικά είναι σκληρή μα και μοναδική. Θέλετε να τη σχολιάσετε;

Κακά τα ψέματα η ζωή επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις που δεν είναι όλες ευχάριστες. Θέλει να έχει κάποιος μέσα του δύναμη και κουράγιο, να μπορεί να αντιμετωπίζει όσα έρχονται αλλά ακόμη και αν λυγίσει, πράγμα κατανοητό, να μπορεί να σταθεί στα πόδια του και να συνεχίσει, γιατί στην επόμενη γωνία περιμένουν οι όμορφες στιγμές…

8.        Πιστεύετε ότι είναι πολλά εκείνα που κρύβει τελικά το σκοτάδι;

Η ίδια η πραγματικότητα και η καθημερινότητα είναι εδώ, για να δείξουν ότι υπάρχουν ζοφερές στιγμές και πολλές φορές η ανθρώπινη κακία και διαστροφή φτάνουν σε σημεία που ξεπερνούν κάθε νοσηρή φαντασία.

Σε αυτά τα τέρατα που εκμεταλλεύονται το σκοτάδι, για να κρυφτούν, καλούμαστε να απαντήσουμε με ενσυναίσθηση αλλά και με άπλετο φως, για να μην υπάρξει η ευκαιρία να ξαναγεννηθούν.

9.       Ποιοι είναι οι συνταξιδιώτες που σας οδήγησαν στην ολοκλήρωση του συγγραφικού σας ταξιδιού;

Στο ταξίδι της συγγραφής ήμουν μόνη μου, γιατί δεν ήξερα πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και οφείλω να πω πως το απόλαυσα πολύ. Όμως από τη μέρα που μου έγινε η πρόταση συνεργασίας, οι εκδόσεις Λυκόφως, η οικογένειά μου αλλά και οι φίλοι μου είναι πάντα στο πλευρό μου και τους ευχαριστώ.

10.   Που μπορούν οι αναγνώστες να βρουν το βιβλίο ώστε να μάθουν εκείνα που κρύβει το σκοτάδι;

Σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία(Public, Ιανός, Πολιτεία, Πρωτοπορία), κατόπιν παραγγελίας στα συνοικιακά βιβλιοπωλεία αλλά και από τις εκδόσεις Λυκόφως.

Ευχαριστούμε πολύ. Να είστε καλά και να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο σας.


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Ευχή της Γιαγιάς-Κυριακή Κηρυττοπουλου

Ξεθωριασμένες Πεταλούδες -Συλλογικό Έργο

Η καθημερινότητα ενός ιδιαίτερου παιδιού :Αικατερίνη Χριστοπούλου