Ένα χαμόγελο για τη Χαρά -Ελένη Πετροπούλου

 


Στη σημερινή μας παρέα η κυρία Ελένη Πετροπούλου θα μας μιλήσει για το βιβλίο της  με τον τίτλο:Ένα χαμόγελο για τη Χαρά που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις iWrite.

1.Καλώς ορίσατε. Σας ευχαριστούμε πολύ. Μιλήστε μας για το συγγραφικό σας έργο.

   Ξεκίνησα να γράφω από πολύ μικρή. Στο σχολείο ποιήματα για τις σχολικές εορτές, αργότερα μικρά κείμενα και όταν μπήκα στην εκπαίδευση ως νηπιαγωγός η ανάγκη μου να πλάθω ιστορίες βρήκε σκοπό και νόημα. Από τότε γράφω ιστορίες για παιδιά μικρά και μεγάλα. Το βιβλίο μου ένα Χαμόγελο για τη Χαρά είναι το πρώτο βιβλίο που εκδόθηκε και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη γι’ αυτό. Έπεται συνέχεια.

2. Ποιο ήταν το ερέθισμα που σας ώθησε  στη συγγραφή του συγκεκριμένου παραμυθιού;

   Η κόρη μου αποτέλεσε αρχικά έμπνευση γι’ αυτό το βιβλίο. Μετά παρατήρησα ότι όλα τα παιδιά έχουν την ανάγκη ενός χαμόγελου που αποτυπώνει τη χαρά τους, συναίσθημα που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει δώσει τη θέση του στο φόβο, την αβεβαιότητα και τη μοναξιά, είτε λόγω του τρόπου ζωής μας είτε λόγω της πρόσφατης εμπειρίας μας με τη πανδημία.

3. Για ποιες ηλικίες θεωρείτε ότι είναι κατάλληλο το βιβλίο σας;

  Η ανάγνωση είναι μια διαδικασία που μπορούν να απολαύσουν τα παιδιά από μικρή ηλικία. Στα 2-3 προτείνω να χρησιμοποιηθεί το βιβλίο ως αφήγηση από κάποιο ενήλικα για την απόλαυση της ιστορίας. Σε πιο μεγάλα παιδάκια, στην ηλικία των 4- 6 είναι μια καλή ευκαιρία να εμβαθύνουμε με αφορμή την ιστορία της Χαράς, στα συναισθήματα των παιδιών, την αυτοδιάθεση, να συζητήσουμε μαζί τους για θέματα που τα απασχολούν, ποιες είναι οι επιθυμίες τους και τα όνειρα τους. Το συγκεκριμένο βιβλίο μαθαίνει στα παιδιά να ανακαλύπτουν τι είναι σημαντικό για τα ίδια, την αξία της φιλίας και την αυτοπραγμάτωση. Στις πρώτες τάξεις του δημοτικού όλες αυτές οι έννοιες γίνονται πιο συγκεκριμένες. Τα παιδιά μπορούν πλέον να διαβάσουν και μόνα τους την ιστορία, να διασκεδάσουν και να μάθουν με τις δραστηριότητες που τη συνοδεύουν και να αλληλεπιδράσουν με συνομήλικούς τους με αφορμή τα θέματα που θίγονται στο παραμύθι.

 

4.Ποια είναι τα μηνύματα που θέλετε να κάνετε γνωστά μέσα από το συγκεκριμένο βιβλίο;

  Η αξία του αυτοπροσδιορισμού και τα παιδιά ως ίσες οντότητες στη κοινωνία μας είναι από τις βασικά θέματα του βιβλίου. Η αυτοδιάθεση του παιδιού και ο σεβασμός στις ανάγκες του είναι ένας δεύτερος πυλώνας πάνω στον οποίο βασίζεται η ιστορία.  Όμως μέγιστη σημασία κατέχει η φιλία και η ευτυχία του παιδιού και κατ’ επέκταση του ατόμου. Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον, πράγμα που σημαίνει ότι έχει ανάγκη την συμμετοχή στην ομάδα, για να μπορέσει να γνωρίσει τον εαυτό του, να εξελιχθεί και να γίνει ευτυχισμένος μέσα από την αλληλεπίδραση με τον άλλο.

5. Η πριγκίπισσα Χαρά ενώ έχει όλα όσα θα επιθυμούσε κάθε παιδί εκείνη είναι θλιμμένη. Πιστεύετε ότι η χαρά και η ευτυχία βρίσκεται κρυμμένη μόνο μέσα στα υλικά αγαθά;

Σαφέστατα και όχι. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται και μέσα στην ιστορία της πριγκίπισσας Χαράς. Η ευτυχία δε μπορεί να μετρηθεί, πόσο μάλλον να βρεθεί σε οτιδήποτε υλικό. Τα συναισθήματα όπως η χαρά και η ευτυχία κατά τη γνώμη μου μπορούν να επιτευχθούν στις μικρές στιγμές που μοιραζόμαστε με τους ανθρώπους γύρω μας.

6. Το βιβλίο περιλαμβάνει και διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Θεωρείτε ότι θα βοηθήσουν  στην  καλύτερη κατανόηση της ιστορίας που διαδραματίζεται στο βιβλίο;

   Οι δραστηριότητες που συνοδεύουν το βιβλίο στοχεύουν πρωτίστως στην απολαυστική ενασχόληση των παιδιών με δραστηριότητες που τα βοηθούν να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους μέσα από την ιστορία της Χαράς, ενώ κατανοούν παράλληλα και την ιστορία. Είναι δε ένα επιπλέον έναυσμα για να δημιουργηθούν περαιτέρω ερωτήματα με βάση τη θεματολογία του βιβλίου. Πέρα από όλα αυτά όμως, οι δραστηριότητες βρίσκονται στο βιβλίο για να διασκεδάσουν τους μικρούς αναγνώστες.

7. Η φιλία τελικά παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή των μικρών αλλά και των μεγάλων αντίστοιχα;

Για μένα η φιλία είναι από τα υπέρτατα αγαθά που υπάρχουν στο κόσμο. Μπορεί να σου διδάξει πράγματα, να σε εξελίξει ως άνθρωπο και να σου προσφέρει απλόχερα σε όλες τις πτυχές της ζωής σου αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι.

8.Το παραμύθι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως εκπαιδευτικό εργαλείο από τους εκπαιδευτικούς;

  Έχει γραφτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελεί εκπαιδευτικό εργαλείο τόσο για τη θεματολογία του όσο και για κάθε γνωσιακή ανάγκη. Από θεατρικό παιχνίδι έως γλωσσικό, μαθηματικό, αισθητηριακό,  κοινωνικό-συναισθηματικό ερέθισμα. 

9. Ποιοι είναι οι συνοδοιπόροι σας που σας βοήθησαν στην ολοκλήρωση του συγκεκριμένου συγγραφικού ταξιδιού;

Είναι τα παιδιά μου, είτε βιολογικά είτε μαθησιακά, η οικογένεια και φυσικά οι φίλοι μου.

10. Που μπορούμε να βρούμε το βιβλίο;

   Το βιβλίο διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις i-write. Υπάρχει ακόμη στην ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου, αλλά θα χαρώ αν κάποιος επιθυμεί να έρθει σε επαφή και με εμένα προσωπικά στη σελίδα μου https://gemoleni.blogspot.com/ ή στο μαιλ  μου gemoleni@gmail.com

Σας ευχαριστούμε πολύ. Να είστε καλά και να είναι το βιβλίο σας καλοτάξιδο.



 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Ευχή της Γιαγιάς-Κυριακή Κηρυττοπουλου

Ξεθωριασμένες Πεταλούδες -Συλλογικό Έργο

Η καθημερινότητα ενός ιδιαίτερου παιδιού :Αικατερίνη Χριστοπούλου