Λίγο πριν συμφιλιωθούμε -Αναστασία Τοπαλίδου


Στη σημερινή μας παρέα η κυρία Αναστασία Τοπαλίδου μιλάει για το βιβλίο της με τον τίτλο: Λίγο πριν συμφιλιωθούμε που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή.

1.       Καλώς ορίσατε. Ευχαριστούμε πολύ. Μιλήστε μας για το συγγραφικό σας έργο.

Καλώς σας βρήκα. Εγώ σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να μιλήσω για το νέο μου βιβλίο. Το συγγραφικό μου έργο περιλαμβάνει τρεις συλλογικές εκδόσεις, από τις οποίες η μία είναι ποιητική, όλες αποτέλεσμα λογοτεχνικών διαγωνισμών. Το 2020 εκδόθηκε η προσωπική μου συλλογή διηγημάτων «Το φάντασμα, τα μωβ έλατα και άλλες λεπτομέρειες», και τον περασμένο Μάιο το  μυθιστόρημά μου «Λίγο πριν συμφιλιωθούμε», και τα δύο από τις εκδόσεις ΠΗΓΗ.

2.       Ποια είναι η υπόθεση που διαδραματίζεται στο βιβλίο σας;

Το θέμα της ιστορίας είναι η σχέση μιας μητέρας με το παιδί της. Σε μια επαρχία της μεταπολεμικής Ελλάδας στην οποία ο καθένας ψάχνει να βρει τη θέση του στο αύριο η Μαρία εξακολουθεί να ζει στα χαλάσματα του πολέμου χωρίς να μπορεί να συμφιλιωθεί με τις απώλειές της και ο Μανώλης, το παιδί της, μεγαλώνει στα δικά της χαλάσματα σε μια σχέση βασανιστική και ασφυκτική.  Με κέντρο αυτή την σχέση μητέρας και παιδιού θίγονται προβλήματα πανανθρώπινα όπως ο πόλεμος, το έγκλημα, η ψυχική ασθένεια. Η επαρχία και η αστικοποίηση, πολιτικά γεγονότα, η εξωτερική και κυρίως η εσωτερική δράση των ηρώων συνθέτουν το μυθιστορηματικό τοπίο του βιβλίου.

3.       Η ιστορία που εξελίσσεται στο βιβλίο έχει τη βάση της  σε βιώματα προσωπικά – δικών σας ανθρώπων  ή είναι δημιούργημα μυθοπλασίας;

Όταν γράφω ξεκινώ πάντα από ένα ερέθισμα που μπορεί να είναι ένα πρόσωπο γνωστό ή άγνωστο, μια λέξη, ένα γεγονός, μια αφορμή μικρή ή μεγάλη και γύρω από αυτό πλέκεται η ιστορία. Αφηγήσεις, φήμες, μνήμες,  διάφορα συμβάντα, η φαντασία, συμβάλλουν για να δημιουργηθεί ο μύθος. Έτσι και σε αυτό το μυθιστόρημα. Ένα ερέθισμα πριν πολλά χρόνια πυροδότησε  τη μυθοπλασία.

 

4.       Το βιβλίο ανήκει στην κατηγορία κοινωνικό δράμα, Ποιο ήταν το ερέθισμα που σας οδήγησε  να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο είδος λογοτεχνίας;

Ο σκοπός μου δεν ήταν να ασχοληθώ με κάποιο συγκεκριμένο είδος. Την ιστορία αυτή όταν την έγραφα πριν αρκετά χρόνια δεν είχα κατά νου αν και σε ποιο λογοτεχνικό είδος ανήκει.  Αυτή η κατηγοριοποίηση  είναι νομίζω δουλειά των ειδικών  για να προσδώσουν στο έργο τα χαρακτηριστικά του, το ιδιαίτερο στίγμα του. Ο όρος κοινωνικό δράμα με την έννοια της εσωτερικής δράσης των ηρώων μιας ιστορίας, της εξέλιξης των γεγονότων της που θα μπορούσαν να είναι αληθινά, στα οποία αντικατοπτρίζεται η πραγματικότητα, πιστεύω χαρακτηρίζει το βιβλίο το οποίο δεν είναι ούτε μελό, ούτε  δραματικό.

5.       Με ποιους ήρωες ή με ποιες ηρωίδες αντίστοιχα που πρωταγωνιστούν στο βιβλίο σας ταυτίζεστε περισσότερο;

Δεν είμαι σίγουρη ότι ταυτίζομαι με κάποια από τις ηρωίδες  ή κάποιον από τους ήρωες του βιβλίου. Θεωρώ πως είμαι πιο κοντά στην Κατερίνα. Είναι μια γυναίκα λογική, χαμηλών τόνων. Εγκλωβισμένη αρχικά στην αδράνεια, μέσα από την κατοπινή προσωπική της εξέλιξη βρίσκει τη θέση της και κάνει τις ανάλογες επιλογές για τη ζωή της ενώ στην πορεία διαπιστώνει κανείς πως έχει απρόβλεπτες αντιδράσεις όταν ξεπερνά τα όριά της.

 

6.       Το βιβλίο τιτλοφορείται :Λίγο πριν συμφιλιωθούμε. Πιστεύετε ότι η συμφιλίωση ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή είναι μία εύκολη υπόθεση;

 

Η συμφιλίωση είναι κάτι που προϋποθέτει ωριμότητα αλλά και κατανόηση. Και εμπεριέχει  τη συγχώρεση κυρίως για σοβαρά θέματα εξαιτίας των οποίων οι ανθρώπινες σχέσεις δοκιμάζονται. Η συμφιλίωση είναι δύσκολη υπόθεση σε κάθε εποχή. Παλαιότερα που οι συνθήκες της καθημερινότητας ήταν πολύ διαφορετικές και υπήρχε φτώχεια στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού κι οι άνθρωποι είχαν ανάγκη ο ένας τον άλλον, η συμφιλίωση ίσως να επέρχονταν ευκολότερα και γρηγορότερα. Αν και είμαι σίγουρη πως πολλά μίση και πάθη  απομάκρυναν ανθρώπους ή έμειναν πολύ καλά κρυμμένα μυστικά και ασχήμιες. Σήμερα, κι αυτό είναι προσωπική μου διαπίστωση, που προάγεται ο ατομισμός, θεωρούμε, ο καθένας για τον εαυτό του, πως είναι το κέντρο του κόσμου. Επομένως, με αυτή την οπτική, στις μέρες μας ίσως είναι  ακόμα πιο δύσκολη η συμφιλίωση με τους αγαπημένους μας, τους φίλους, τους συνεργάτες, με τους ανθρώπους γενικά που υπάρχουν στη ζωή μας. Οι έντονοι ρυθμοί, ο σκληρός οικονομικός και επαγγελματικός ανταγωνισμός, η ανασφάλεια, δυσκολεύουν  τις ανθρώπινες σχέσεις πόσο μάλλον μια συμφιλίωση.

7.       Η Μαρία μία από τις πρωταγωνίστριες  του βιβλίου χαρακτηρίζεται ως μία γυναίκα των παθών και των λαθών. Η στάση και η συμπεριφορά της, γεννούν ανάμεικτα συναισθήματα στον αναγνώστη. Θεωρείτε ότι αν είχε την κατάλληλη υποστήριξη  η Μαρία όπως και η κάθε γυναίκα που ταυτίζεται μαζί της θα είχε τραβήξει διαφορετική πορεία στη ζωή της;

Η Μαρία είναι πράγματι μια γυναίκα των παθών και των λαθών. Υποκύπτει σε αυτά και το τραβάει μέχρι τέρμα. Ζει ανείπωτες καταστάσεις, βιώνει τη φρίκη και τον θάνατο. Ο πόλεμος δε ως συνθήκη είναι εκ των πραγμάτων ένας παραλογισμός. Για ανθρώπους σαν τη Μαρία η αγάπη δεν είναι αρκετή. Κι όσο κι αν το περιβάλλον τους θέλει να τους στηρίξει με την αγάπη και την αποδοχή είναι απαραίτητη η συνδρομή ενός ειδικού. Και ναι. Η Μαρία με μια τέτοια βοήθεια οπωσδήποτε θα είχε μια διαφορετική πορεία στη ζωή της. Κι αν σκεφτούμε την εποχή στην οποία έζησε, αν λάβουμε υπόψη μας την άγνοια, τη νοοτροπία πως είναι πολυτέλεια οτιδήποτε αφορά την ψυχική υγεία αλλά και τη σωματική, καταλαβαίνουμε τα γεγονότα και τη στάση των ανθρώπων  σε κάθε περίπτωση.

8.       Ποια είναι τα μηνύματα που θέλετε να προβάλλεται μέσα από το συγκεκριμένο βιβλίο;

Δεν επιθυμώ να προβάλλω κάποια μηνύματα. Άλλωστε, ο πόλεμος, το έγκλημα, η ψυχική ασθένεια, όπως ανέφερα και παραπάνω, αλλά κυρίως η σχέση μητέρας και παιδιού,  η κακοποίηση, σωματική και ψυχική,  και γενικά οι ανθρώπινες σχέσεις είναι ζητήματα που θίγονται και αφήνουν στον αναγνώστη την τελευταία λέξη. Μέλημά μου και χαρά είναι ο αναγνώστης να απολαύσει την ανάγνωση του βιβλίου μου και ικανοποίηση αν καταφέρει να του δημιουργήσει σκέψεις για αυτή την ιστορία και για τη ζωή των πρωταγωνιστών της σε δεδομένες  συνθήκες.

9.       Ποιοι είναι οι συνταξιδιώτες που σας βοήθησαν στην ολοκλήρωση του συγγραφικού σας  ταξιδιού;

Οι συνταξιδιώτες μου ήταν οι ίδιοι οι ήρωες της ιστορίας. Με σεργιάνισαν στις ζωές τους, στις πιο κρυφές σκέψεις τους κι ομολογώ πως ήταν ένα συγκινητικό και συναρπαστικό ταξίδι και το ίδιο εύχομαι να είναι και για τους αναγνώστες.

 Οι αναγνώστες που επιθυμούν να γνωρίσουν αν τελικά έγινε η συμφιλίωση που μπορούν να απευθυνθούν ώστε  να αγοράσουν το βιβλίο;

Οι αναγνώστες μπορούν να βρουν το βιβλίο μου στο σάιτ των εκδόσεων ΠΗΓΗ, www.pigi.gr, στα βιβλιοπωλεία .

Ευχαριστούμε πολύ. Να είστε καλά και το βιβλίο σας να είναι καλοτάξιδο




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η καθημερινότητα ενός ιδιαίτερου παιδιού :Αικατερίνη Χριστοπούλου

Η Ευχή της Γιαγιάς-Κυριακή Κηρυττοπουλου

Ξεθωριασμένες Πεταλούδες -Συλλογικό Έργο