Τα Διαμάντια του Ουρανού -Δημήτρης Μπομπόλας

 


Στη σημερινή παρέα είναι καλεσμένος ο κύριος Δημήτρης Μπομπόλας ο οποίος θα παρουσιάσει το βιβλίο του με τον τίτλο: Τα Διαμάντια του Ουρανού που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή.

1.       Καλώς ορίσατε. Ευχαριστούμε πολύ. Μιλήστε μας για το συγγραφικό σας έργο.

Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία να μιλήσω για το έργο μου. Τα Διαμάντια του Ουρανού είναι το πρώτο μου δημιούργημα ως συγγραφέας και το ιδιαίτερο με την περίπτωση τους είναι ότι εγώ, ως καλλιτέχνης, προσδιορίζομαι κυρίως ως μουσικός και συνθέτης. Έτσι λοιπόν, το κύριο μου δημιούργημα είναι ένα μιούζικαλ επικής φαντασίας, με ήρωες δράκους, νεράιδες, ξωτικά, μονόκερους και άλλα φανταστικά πλάσματα. Απλώς επειδή αναγνωρίζω ότι ένα μιούζικαλ έχει πιο περιορισμένο κοινό στο οποίο απευθύνεται, αποφάσισα να μεταφέρω την ιστορία πίσω από το μιούζικαλ σε μορφή κειμένου, ώστε όλοι να μπορούν να γνωρίσουν την ιστορία και τους χαρακτήρες. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, τα Διαμάντια του Ουρανού είναι ένα μικρό σχετικά βιβλίο, γραμμένο πιο πολύ σαν παραμύθι. Καθώς όμως όλοι οι χαρακτήρες, οι φυλές και ο κόσμος έχουν από πίσω τους μια μεγάλη ιστορία, αποφάσισα να γράψω μια σειρά βιβλίων, σε μορφή μυθιστορήματος πλέον, όπου το πρώτο βιβλίο θα περιγράφει τις ιστορίες όλων των φυλών, από δημιουργίας του κόσμου, μέχρι τη στιγμή που ξεκινάει η ιστορία του μιούζικαλ. Και τα επόμενα βιβλία θα περιγράφουν την ιστορία από τα Διαμάντια του Ουρανού, με περισσότερες λεπτομέρειες για τους χαρακτήρες και τις δράσεις τους. Πέρα από όλα αυτά, τα Διαμάντια του Ουρανού θα είναι σύντομα διαθέσιμα και σε μορφή Audiobook, όχι όμως με μια απλή αφήγηση, αλλά με φωνές ηθοποιών, ηχητικά εφέ και μουσική υπόκρουση με αντίστοιχα θέματα από το μιούζικαλ. Το Audiobook θα κυκλοφορήσει και στα ελληνικά και στα αγγλικά.

2.        Το βιβλίο σας τιτλοφορείται: Τα Διαμάντια του Ουρανού. Πως αποφασίσατε να δώσετε αυτό τον τίτλο στο βιβλίο;

Ο προφανής λόγος είναι το ότι ένα από τα κύρια στοιχεία της ιστορίας, είναι κάποιοι λίθοι, διαμάντια ή αστερόλιθοι όπως αποκαλούνται από τους ήρωες του βιβλίου, και οι μαγικές τους δυνάμεις. Αυτοί οι λίθοι, προέκυψαν από την θραύση ενός αστεριού που έπεφτε προς τον κόσμο. Τώρα, γιατί αυτά τα διαμάντια έχουν μαγικές δυνάμεις, γιατί έπεσε το αστέρι, γιατί επηρεάστηκαν οι συγκεκριμένοι χαρακτήρες με τον συγκεκριμένο τρόπο από τις δυνάμεις των διαμαντιών, είναι ερωτήματα που θα απαντηθούν στα βιβλία που θα ακολουθήσουν. Και πίσω από όλα αυτά, στον τρόπο με τον οποίο δημιουργώ στοιχεία του κόσμου και των πλασμάτων, είναι διάφοροι άλλοι τομείς που αγαπώ και βρίσκω ενδιαφέροντες, όπως για παράδειγμα η αστρονομία και οι πνευματικές αναζητήσεις.

3.       Ποια είναι η υπόθεση που αναφέρεται στο συγκεκριμένο βιβλίο;

Η ιστορία ξεκινάει σε έναν τόπο όπου όλα τα πλάσματα, οι δράκοι, οι νεράιδες, τα ξωτικά, οι μονόκεροι, κτλ, ζουν αρμονικά μεταξύ τους. Με τον ερχομό των αστερόλιθων και των δυνάμεων που κρύβουν, ξεκινάει μια αλυσίδα γεγονότων που θα φέρει συγκρούσεις μεταξύ των χαρακτήρων, των αρετών και των παθών που τους διέπουν. Έννοιες όπως απληστία, καθήκον, πάθος, φόβος, θάρρος, εκδίκηση, μίσος, αθωότητα, θα συγκρουστούν μέχρι τέλους.

4.       Ποιο ήταν το κίνητρο που σας οδήγησε να  γράψετε ένα βιβλίο με το συγκεκριμένο θέμα;

 

Είναι αλήθεια πώς μπορεί τα Διαμάντια του Ουρανού να είναι το πρώτο μου βιβλίο που κυκλοφορεί, αλλά δεν είναι η πρώτη μου συγγραφική απόπειρα. Η πρώτη μου απόπειρα ήταν να γράψω ένα βιβλίο πολιτικοκοινωνικού περιεχομένου, η δεύτερη ήταν ένα βιβλίο αστυνομικής περιπέτειας και η τρίτη ήταν ένα θρησκευτικό θρίλερ. Γρήγορα όμως εγκαταλείφθηκαν και οι τρεις ιδέες. Η πρώτη γιατί διαπίστωσα ότι τα πολιτικοκοινωνικά θέματα είναι ιδιαίτερα διχαστικά και προκαλούν περισσότερο συγκρούσεις από ότι ψυχαγωγία. Τα άλλα δύο θέματα, απλώς δε μου άρεσε ο τρόπος με τον οποίο τα απεικόνιζα εγώ ο ίδιος. Ήταν ιστορίες που διαδραματίζονταν στον σύγχρονο, υπαρκτό κόσμο. Και αυτό ένιωθα ότι με περιόριζε αρκετά ως δημιουργό, το να πρέπει να κινούμαι στα πλαίσια του υπαρκτού κόσμου. Εγώ είμαι ένας καλλιτέχνης που θέλω να δημιουργώ κόσμους. Να δημιουργώ εικόνες και σύμβολα πέρα από την ρηχή καθημερινότητα. Για αυτό και επέλεξα να δημιουργήσω μια ιστορία, σε έναν φανταστικό κόσμο, με φανταστικά πλάσματα, όπου ο κάθε αναγνώστης, άσχετα με το προσωπικό του υπόβαθρο, θα μπορεί να ταυτιστεί και να νιώσει τα συναισθήματα που θέλω να δημιουργήσω.

 

5.       Το βιβλίο ανήκει στην κατηγορία Λογοτεχνία του φανταστικού . Η ιστορία που αναφέρετε είναι δημιούργημα της φαντασίας ή περιέχει κάποια σημεία που αναφέρονται σε βιώματα δικά σας η άλλων δικών σας ανθρώπων;

 

Η ιστορία ως προς τα γεγονότα, είναι καθαρά δημιούργημα της φαντασίας μου. Όμως όλοι οι χαρακτήρες κρύβουν πτυχές του εαυτού μου. Όλοι τους είναι σύμβολα και οι αλληλεπιδράσεις τους μπορούν να συμβολίσουν συγκρούσεις που έχω ήδη βιώσει εγώ, αλλά είμαι σίγουρος ότι και ο κάθε αναγνώστης θα βρει κάποια αναλογία μέσα στο βιβλίο, που να εκφράζει τον εαυτό του. Επειδή όπως προ είπα, είμαι κυρίως μουσικός, όλα ξεκίνησαν πριν αρκετά χρόνια με ένα τραγούδι που έγραψα. Το τραγούδι μιλά για μια νεράιδα η οποία κάθε βράδυ χορεύει και τραγουδά, μαγεύοντας τα πάντα γύρω της με τη φωνή και τη χάρη της. Και κάπου μέσα στις σκιές είναι ένας λύκος ο οποίος είναι και αυτός μαγεμένος, παρόλα αυτά δε μπορεί να βγει μπροστά και να εκφράσει τα συναισθήματα του. Το ποια είναι η νεράιδα, ποιος είναι ο λύκος και γιατί ο λύκος δε μπορεί να βγει μπροστά και να εκφραστεί, δεν έχει σημασία για το τραγούδι. Η νεράιδα και ο λύκος είναι σύμβολα και συμβολίζουν αυτήν την τόσο δύσκολη συνθήκη που μπορεί κάποιος να βιώνει, να ποθεί να εκφράσει αυτό που νιώθει, αλλά για κάποιο λόγο δεν μπορεί ή δεν του επιτρέπεται. Οι στίχοι του τραγουδιού, στα ελληνικά, αναγράφονται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, όμως είναι μόνο οι δύο από τις τρεις στροφές. Η τρίτη στροφή λέει:

Σιγανά… σιωπηλά…

Γονατίζει και ψηλά κοιτά.

Την αγκαλιάζει ο ουρανός και είν’ ο χορός της μαγικός

Εκείνη με χαρά πετά για μέρη μακρινά

Και ένα δάκρυ στα μάτια του κυλά

Σιγανά… Σιωπηλά…

Και περιγράφει ουσιαστικά τη θλίψη του λύκου που η νεράιδα έφυγε μακριά του, αλλά κυρίως που εκείνος δεν της είπε ποτέ αυτά που νιώθει. Ξεκινώντας από αυτό το τραγούδι, θέλησα να δημιουργήσω την ιστορία για το μιούζικαλ, και προσπαθώντας να δώσω τις απαντήσεις στο ποια είναι η νεράιδα, ποιος είναι ο λύκος, γιατί κρύβεται, κτλ έφτασα να δημιουργηθεί το μιούζικαλ και το βιβλίο αντίστοιχα.

 

6.       Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη. Πρόκειται για δύο ξεχωριστές ιστορίες ή κάθε ιστορία που περιλαμβάνεται είναι συνέχεια της προηγούμενης;

Είναι δύο ιστορίες που σχετίζονται μεταξύ τους, απλώς υπάρχει ένα κενό 900 χρόνια ανάμεσα τους. Όμως οι φυλές των πλασμάτων είναι ίδιες και τα γεγονότα της δεύτερης ιστορίας συνδέονται άμεσα με τα γεγονότα της πρώτης.

7.       Τα τραγούδια που τραγουδά η νεράιδα και αναγράφονται μέσα στο βιβλίο κυκλοφορούν και με κάποια ακουστική μορφή;

Μέχρι στιγμής, το μόνο που κυκλοφορεί επίσημα, είναι το τραγούδι της Νεράιδας και του Λύκου, το οποίο υπάρχει στο κανάλι μου στο Youtube, σε αγγλικό στίχο, με τίτλο “The Song of the Fairy and the Wolf”. Όλα τα τραγούδια που υπάρχουν στο βιβλίο, υπάρχουν μέσα στο μιούζικαλ, το οποίο είναι ακόμα σε διαδικασία ηχογραφήσεων και παραγωγής. Όμως σιγά σιγά στα social media θα αρχίσω να αναρτώ μικρά αποσπάσματα.

8.       Ποια είναι τα μηνύματα που θέλετε να περάσετε μέσα από το βιβλίο;

 

Όπως προανέφερα, η ιδέα που αποτέλεσε την αρχική έμπνευση για όλα ήταν να εκφράσω το επώδυνο συναίσθημα του να ποθεί κάποιος να εκφραστεί και να μη μπορεί ή να μην του επιτρέπεται. Όμως, καθώς η ιστορία αναπτύσσονταν, θέλησα να εντάξω και άλλες κλασσικές επικές – ηρωικές αξίες, όπως το αίσθημα του καθήκοντος, το θάρρος του να υπερβεί κανείς τους φόβους του και να δημιουργήσω με τον δικό μου επικό – ηρωικό τρόπο, αντρικούς και γυναικείους χαρακτήρες πρότυπα.

 

9.       Ποιοι ήταν οι συνοδοιπόροι που σας βοήθησαν στην ολοκλήρωση του συγγραφικού σας ταξιδιού;

Λαμβάνοντας υπόψιν την παραγωγή του μιούζικαλ, τη δημιουργία του βιβλίου και το επερχόμενο Audiobook, στα ελληνικά και στα αγγλικά, χρειάστηκε να συνεργαστώ με έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων, διαφόρων ειδικοτήτων από όλο τον κόσμο. Τραγουδιστές, μουσικοί, ηθοποιοί, συγγραφείς, ηχολήπτες, ζωγράφοι, φωτογράφοι… μια ανεξάντλητη λίστα ανθρώπων, χωρίς τους οποίους τίποτα δε θα ήταν εφικτό. Αν εστιάσω μόνο στα προφανή για το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας, οι σημαντικότεροι συνοδοιπόροι μου είναι ο Γιάννης ο Σίμος που δημιούργησε τις υπέροχες ζωγραφιές του βιβλίου, Ο Γιώργος Ιωαννίδης ως σύμβουλος εκδόσεων από τις εκδόσεις Πηγή και φυσικά τα παιδιά του ατελιέ των εκδόσεων Πηγή, για τη δημιουργία του εξώφυλλου και τη μορφοποίηση του βιβλίου. Όταν με το καλό θα ολοκληρωθούν το audiobook και το μιούζικαλ, θα ακολουθήσει μια εκτενής λίστα ευχαριστιών.    

10.   Οι αναγνώστες που μπορούν να βρουν το βιβλίο ώστε να μπορέσουν να γνωρίσουν Τα Διαμάντια του ουρανού;

 

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο για παραγγελίες online σε όλα τα βιβλιοπωλεία και όλες τις άλλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες της Ελλάδας και της Κύπρου. Όσον αφορά στην παρουσία του στα ράφια βιβλιοπωλείων, ξεκίνησε φέτος τον Ιούλιο από τα βιβλιοπωλεία Ιανός και Πρωτοπορία της Θεσσαλονίκης και ακολούθησε η Αθήνα. Πλέον υπάρχει στις κεντρικές αποθήκες όλων των μεγάλων αλυσίδων, όπως τα  Public και άλλα, αλλά προφανώς είναι μια διαδικασία που παίρνει χρόνο μέχρι να φτάσει στα ράφια όλων των πόλεων. Όμως οι αναγνώστες μπορούν να το παραγγείλουν σε οποιοδήποτε κατάστημα ή online. Κατά τη διάρκεια του 50ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο (2 – 18 Σεπτεμβρίου 2022) το βιβλίο θα βρίσκεται στο περίπτερο των εκδόσεων Πηγή και στις 1-2 Οκτωβρίου 2022, στο Fantasy Festival της Αθήνας θα είμαι και εγώ εκεί για παρουσίαση.

 

Ευχαριστούμε πολύ. Ευχόμαστε το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο και εσείς να είστε πάντα καλά με υγεία κ δημιουργικές εμπνεύσεις.

 

Ευχαριστώ πολύ.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η καθημερινότητα ενός ιδιαίτερου παιδιού :Αικατερίνη Χριστοπούλου

Η Ευχή της Γιαγιάς-Κυριακή Κηρυττοπουλου

Ξεθωριασμένες Πεταλούδες -Συλλογικό Έργο