Ο Άγιος-Χρήστος Καραντωνίου

 


Οι  Συγγραφογνωριμίες φιλοξενούν τον  συγγραφέα Χρήστο Καραντωνίου, ο οποίος θα μας μιλήσει για το βιβλίο του με τον τίτλο: Ο Άγιος , που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές.

1.       Καλώς ορίσατε. Ευχαριστούμε πολύ. Μιλήστε μας για το συγγραφικό σας έργο.

                Ευχαριστώ για τη φιλοξενία! Έχω δημοσιεύσει πολλά διηγήματά   μου τα τελευταία δέκα χρόνια σε διάφορες συλλογές και έχω πάρει   μερικά βραβεία, μεταξύ αυτών έναν έπαινο από την Πανελλήνια   Ένωση Λογοτεχνών, το βραβείο φανταστικού Larry Niven     τέσσερις φορές (μια φορά πρώτη θέση) κ.α. Ο Άγιος είναι το   τρίτο προσωπικό μου βιβλίο, το   προηγούμενο έχει τον τίτλο:      Προσοχή στη Μάγισσα και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις    Παράξενες Μέρες στο τέλος του 2020, πρόκειται για ένα βιβλίο  χιουμοριστικής φαντασίας. Το πρώτο μου δεν κυκλοφορεί   πλέον, δεν μιλάω γι’ αυτό.

2.       Το βιβλίο σας τιτλοφορείται: Ο Άγιος. Πώς και επιλέξατε να δώσετε το συγκεκριμένο τίτλο;

 

Ήθελα να βάλω κάποιον τίτλο που να είναι λίγο πιο έντονος και πιασιάρικος, αλλά δεν μπορούσα να σκεφτώ τίποτα που να μη μου ακούγεται εντελώς γελοίο, οπότε διάλεξα τον άλλο δρόμο και έβαλα έναν απλό τίτλο, μόνο μια λέξη με το άρθρο της.

 

3.       Ποια είναι η υπόθεση που διαδραματίζεται στο βιβλίο;

 

Το βιβλίο έχει να κάνει με τις κρυπτογραφημένες σημειώσεις του καλόγερου Εμμανουήλ, όπου εξιστορεί τις περιπέτειες του Χριστόφορου, ενός νέου που περνούσε δύσκολα μέχρι που ανακάλυψε, μετά από μια τραυματική εμπειρία, ότι θα μπορούσε να βελτιωθεί απεριόριστα η ζωή του, αν κατάφερνε να πείσει τον κόσμο ότι διαθέτει κάποιο θεϊκό χάρισμα. Έτσι ξεκίνησε να παραπλανεί και να λέει ψέματα στους ανθρώπους ώστε να τους κάνει να πιστέψουν πως είναι άγιος.

 

4.       Ποιο ήταν το κίνητρο που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τη συγκεκριμένη ιστορία;

 

Άκουγα στο ραδιόφωνο μια μέρα στη δουλειά για ένα θαύμα και η ιστορία ήταν τόσο παράλογη, που αν έβγαζε κάποιος το θεϊκό στοιχείο από μέσα της, η μόνη λογική εξήγηση που μπορούσα να βρω γι’ αυτή ήταν είτε ότι κάποιος μας είχε μεταφέρει ψέματα, είτε αυτός που τη βίωσε ήταν υπό την επήρεια πολλών ναρκωτικών εν αγνοία του. Από εκεί την έπιασα και σιγά – σιγά προέκυψε αυτό το βιβλίο.

 

5.       Πιστεύετε ότι οι προσωπικές σημειώσεις του καλόγερου Εμμανουήλ στηρίζονται σε πραγματικές καταστάσεις ή είναι δημιούργημα της φαντασίας.

 

Αυτό καλύτερα να το αφήσω να το αποφασίσει ο εκάστοτε αναγνώστης. Αλλά ακόμα και αν αναφέρεται σε πραγματικές καταστάσεις, μας έρχονται φιλτραρισμένες μέσα από την εξιστόρηση του κεντρικού χαρακτήρα και την μετάφραση των κρυπτογραφημένων σημειώσεων, άρα μετά από ένα τέτοιο σπασμένο τηλέφωνο, πόση αλήθεια μπορεί να έχει επιβιώσει; 

 

6.       Σε ποια κατηγορία  της λογοτεχνίας κατατάσσεται το βιβλίο;

 

Προσπαθούσα να μην το σκέφτομαι καθόλου αυτό. Ήθελα να είναι αστείο, να έχει δράση και αγωνία, αλλά αυτά δεν είναι είδη, απλές επιλογές είναι. Άμα έπρεπε να πω ένα είδος ίσως να το έλεγα ψευδοϊστορικό θρίλερ; Μα και πάλι, αυτό το λέω σήμερα, μπορεί την επόμενη εβδομάδα να το χαρακτήριζα μαύρη κωμωδία δράσης. Συγγνώμη αν φαίνεται ότι δεν ξέρω τι μου γίνεται, αυτό συμβαίνει επειδή ισχύει απόλυτα. 

 

7.       Στο βιβλίο αναφέρεται…Το ψέμα δίνει χαρά και κουράγιο στους επισκέπτες μας και φαίνεται να τους επηρεάζει θετικά. Πιστεύετε ότι κάποιες φορές το ψέμα είναι προτιμότερο από την αλήθεια;

 

Στα πλαίσια του βιβλίου, ο αφηγητής το λέει αυτό για να καθησυχάσει τις τύψεις του, και ας μην ξεχνάμε ότι οι επισκέπτες μπορεί να βρίσκουν χαρά και κουράγιο, αλλά αφήνουν και πολλά χρήματα. Όχι λοιπόν, δεν πιστεύω ότι το ψέμα είναι προτιμότερο από την αλήθεια, στην καλύτερη περίπτωση να είναι απλά πιο ευχάριστο, μα είναι πάντα βλαβερό. 

 

8.       Η γιαγιά συμβουλεύει  τον εγγονό   της: Για να τα καταφέρεις χρειάζεσαι μυαλό, θέληση και πείσμα, αυτά τα έχεις μέσα σου. Αν πρέπει μα πιστέψεις κάπου, πίστευε στον εαυτό σου. Θέλετε να σχολιάσετε τα συγκεκριμένα λόγια;

 

Η γιαγιά του κεντρικού χαρακτήρα αναγκάστηκε να ασπαστεί τον χριστιανισμό, άρα είναι ένα άτομο που δεν πιστεύει σε κάποια ανώτερη δύναμη και σίγουρα όχι στον χριστιανικό Θεό. Συμβουλεύει λοιπόν τον εγγονό της να πιστέψει σε κάτι αληθινό και από, τον εαυτό του και τις ικανότητές του, όχι να βασίζεται σε κάποια δύναμη από τον ουρανό, που έτσι κι εξάλλου δεν πρόκειται ποτέ να έρθει. 

 

 

9.       Ποιοι είναι οι συνταξιδιώτες που σας οδήγησαν στην ολοκλήρωση του συγκεκριμένου συγγραφικού σας ταξιδιού;

 

Όταν το τελείωσα το έδωσα στη μεγαλύτερη αδερφή μου να μου πει τη γνώμη της, αλλά γενικά αντιμετωπίζω τη συγγραφή πολύ μοναχικά. Λογοτεχνική έμπνευση ωστόσο πήρα από το Lamb: The gospel according to Biff, Christ’s childhood pal του Crhistopher Moore  και την Πάπισσα Ιωάννα του Εμμανουήλ Ροΐδη.

 

 

10.   Που μπορεί ο αναγνώστης να βρει το βιβλίο ώστε να γνωρίσει έναν Άγιο έστω και αναγνωστικά;

 

Σίγουρα μπορεί κάποιος υποθετικός αναγνώστης να παραγγείλει το βιβλίο από οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, αλλά αν προτιμάει να αποφεύγει τους ανθρώπους και τις συναναστροφές μετά από τόσους μήνες απομόνωσης (κάτι που αναγνωρίζω και καταλαβαίνω) μπορεί απλά να το παραγγείλει ηλεκτρονικά από τη σελίδα των εκδόσεων:

https://www.universepaths.com/product-page/%CE%BF-%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%87%CF%81%CE%AE%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BD%CF%84%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%B8%CF%81%CE%AF%CE%BB%CE%B5%CF%81-%CE%BC%CF%85%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF

Σας ευχαριστούμε πολύ. Ευχόμαστε  να είστε πάντα καλά και να είναι το βιβλίο σας καλοτάξιδο.

 

Εγώ ευχαριστώ για τον χρόνο σας!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Ευχή της Γιαγιάς-Κυριακή Κηρυττοπουλου

Ξεθωριασμένες Πεταλούδες -Συλλογικό Έργο

Η καθημερινότητα ενός ιδιαίτερου παιδιού :Αικατερίνη Χριστοπούλου