Αστυνόμος Μάρκος Πετρίδης χωρίς στοιχεία -Μαρία Κουκιά

 


Στη σημερινή μας παρέα η συγγραφέας  κυρία Μαρία Κουκιά θα μας παρουσιάσει το βιβλίο της με τον τίτλο: Αστυνόμος Μάρκος Πετρίδης  χωρίς στοιχεία  που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ζενίθ .

1.       Καλώς ορίσατε. Σας ευχαριστούμε πολύ. Μιλήστε μας για το συγγραφικό σας  έργο.

 

Ο Αστυνόμος Μάρκος Πετρίδης, αποτελεί τον βασικό ήρωα των βιβλίων. Πρόθεσή μου ήταν να δημιουργήσω έναν χαρακτήρα, διαφορετικό από αυτόν που έχουμε συνηθίσει. Συνήθως οι αστυνομικοί ήρωες των μυθιστορημάτων είναι περίεργοι, μόνοι με άθλια προσωπική ζωή και ίσως κινούνται στο γκρι ως χαρακτήρες. Εγώ ήθελα ο Μάρκος να είναι όσο μπορώ διαφορετικός. Ο Μάρκος έχει μια υπέροχη οικογένεια και από εκεί αντλεί όλη την ισορροπία που χρειάζεται για να διαχειριστεί την δύσκολη δουλειά που κάνει.

 

        

      2.Ποια είναι η υπόθεση που διαδραματίζεται στο βιβλίο σας 

       Η Τζένη Δελίου βρίσκεται δολοφονημένη στο διαμέρισμά της, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας του  γάμου της με τον Γρηγόρη Πλατανίου. Ο Μάρκος Πετρίδης μαζί με τον βοηθό του Άγγελο Πολίτη θα προσπαθήσουν να λύσουν τον γρίφο του συγκεκριμένου εγκλήματος, χωρίς να έχουν πραγματικά κάποιο στοιχείο! ‘Έτσι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ανθρώπους που ο καθένας έχει τα δικά του μυστικά και τους δικούς του λόγους να σκοτώσουν την Τζένη, καθώς εκείνη φαίνεται να προκαλεί τον καθένα ξεχωριστά. Ο Μάρκος, λοιπόν, καλείται να ανακαλύψει τι κρύβει ο κάθε ύποπτος και  συμπληρώσει το παζλ του αινίγματος τοποθετώντας το κάθε κομμάτι στην σωστή του θέση, ώστε να μπορέσει να βρει τον δολοφόνο.

         

     3.Η ιστορία που αναφέρεται στο βιβλίο σας είναι σε κάποια σημεία επηρεασμένη από προσωπικά βιώματα ή είναι δημιούργημα μυθοπλασίας;

Η ιστορία είναι καθαρά δημιούργημα μυθοπλασίας. Η πρώτη σκηνή του βιβλίου πραγματικά «βομβάρδιζε» το μυαλό μου για βδομάδες. Έτσι σιγά σιγά, άρχιζα να φτιάχνω τους χαρακτήρες για  να δω ποιος τελικά θα είναι ο δολοφόνος και βέβαια ποιο  θα είναι το κίνητρο του.

 

4.Το βιβλίο σας ανήκει στα αστυνομικά μυθιστορήματα. Ποιο είναι το κίνητρο που σας οδήγησε στο συγκεκριμένο είδος γραφής

        Η αλήθεια είναι ότι βρίσκω το αστυνομικό μυθιστόρημα πάρα πολύ ενδιαφέρον. Μου αρέσει όλο αυτό το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι που μπορείς ως συγγραφέας να δημιουργήσεις. Μπορείς να πάρεις μαζί σου τον αναγνώστη και να τον οδηγήσεις σε αυτό το κυνήγι στοιχείων και πληροφοριών. Επίσης πρέπει να κρατήσεις αμείωτο το ενδιαφέρον του και κάθε φορά να αλλάζει γνώμη ως προς τον ένοχο. Ένας άλλος λόγος που βρίσκω το συγκεκριμένο είδος ακαταμάχητο, είναι  ότι ο συγγραφέας πρέπει να δώσει στον αναγνώστη ένα κίνητρο που δεν θα δικαιολογήσει βεβαίως τον φόνο, αλλά θα καταλάβει το γιατί. Η ερώτηση που συχνά κάνουμε όταν διαβάζουμε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα είναι «γιατί τον\την σκότωσε;» Αυτό το «γιατί» λοιπόν πρέπει να απαντηθεί και πρέπει να απαντηθεί με έναν τέτοιο τρόπο ώστε ο αναγνώστης να κατανοήσει  τον λόγο που οδήγησε κάποιον άνθρωπο σε αυτή την πράξη. 

 

5. Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις  του συγκεκριμένου βιβλίου θα διατεθεί για φιλανθρωπικό σκοπό. Θέλετε να μας ενημερώσετε για αυτή τη δράση;

Ο σύλλογος «η Πίστη» αποτελείται από γονείς που έχουν παιδιά που πάσχουν από νεοπλασματικές παθήσεις. Προσπαθούν λοιπόν, μέσα από τον δικό τους Γολγοθά να βοηθήσουν και άλλους γονείς που θα βρεθούν σε αυτό το δύσκολο μονοπάτι. Έτσι θέλησα και εγώ να προσθέσω ένα μικρό λιθαράκι στην προσπάθειά τους.

 

6. Η Ελένη μία από τις ηρωίδες του βιβλίου σας ξέσπασε λέγοντας ότι ..όλοι την συγκρίναν με την αδερφή της, την οποία όταν την κοιτούσαν φώτιζε το πρόσωπό τους, ενώ εκείνη την κοιτούσαν με λύπηση. Είναι σωστό όμως να γίνεται σύγκριση ανάμεσα σε μέλη της ίδιας οικογένειας;

   Όχι, θεωρώ τελείως λάθος να συγκρίνουμε ανθρώπους μεταξύ τους, πόσο μάλλον η σύγκριση να γίνεται ανάμεσα σε μέλη της ίδιας οικογένειας. Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και τον αγαπάμε για τα δικά του χαρίσματα. Η σύγκριση το μόνο που μπορεί να προκαλέσει είναι θλίψη και θυμό στον άνθρωπο που την υφίσταται.

7. Θεωρείτε ότι είναι εύκολο για τον αναγνώστη να βρει τον δολοφόνο της Τζένης Δελίου;

  Θέλω να πιστεύω πως όχι! Σίγουρα μπορεί να υποπτευθεί και να πει «λες να είναι αυτός;» αλλά πιστεύω πως σε όλη την πλοκή υπάρχουν για όλους στοιχεία ότι μπορεί να έχουν διαπράξει το έγκλημα, οπότε δεν θα μπορέσει να βρει τον δολοφόνο πριν τον Μάρκο!

 

8. Στο βιβλίο συναντάμε τη φράση: Είχε μπει σε αυτόν τον καταπληκτικό κόσμο της φαντασίας της. Εκεί ήταν όλα τέλεια. Εκεί δεν ήταν μόνη της. Θέλετε να τη σχολιάσετε;

    Η Ελένη πληγωμένη όντας από την ζωή της, προσπαθεί να βρει καταφύγιο σε έναν φανταστικό κόσμο όπου εκεί είναι πλήρως προστατευμένη από όλους και από όλα. Έτσι οραματιζόταν την ζωή της όπως εκείνη την ήθελε και όπως εκείνη την είχε φανταστεί. Στην ουσία ήταν το καταφύγιό της για να αντέξει την σκληρή πραγματικότητα.

 

9. Ποιοι ήταν οι συνταξιδιώτες σας σ’ αυτό το συγγραφικό σας ταξίδι;

 Καταρχήν, η οικογένειά μου, ειδικά ο άντρας μου και η μεγάλη μου κόρη, η οποίοι πίστεψαν σε μένα και στην ουσία με παρακίνησαν να στείλω τα βιβλία σε κάποιο εκδοτικό οίκο. Στην συνέχεια βέβαια είναι η εκδότριά μου Μελίνα Τούντα και οι Εκδόσεις Ζενίθ που με εμπιστεύθηκαν και μαζί έχουμε αρχίσει ένα υπέροχο ταξίδι.

 

10. Που μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας που θα μας οδηγήσει  στον κόσμο του μυστηρίου και της περιπέτειας;

Το βιβλίο μπορείτε να το παραγγείλετε σε όλα τα βιβλιοπωλεία, καθώς και στα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία. Τέλος μπορείτε να το βρείτε στο eshop των Εκδόσεων Ζενίθ!

 

 

Ευχαριστούμε πολύ. Ευχόμαστε το βιβλίο σας να είναι καλοτάξιδο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η καθημερινότητα ενός ιδιαίτερου παιδιού :Αικατερίνη Χριστοπούλου

Η Ευχή της Γιαγιάς-Κυριακή Κηρυττοπουλου

Ξεθωριασμένες Πεταλούδες -Συλλογικό Έργο