Μα η αγάπη έχει δύο πόρτες,Φαίδρα Γιατρομανωλάκη

 


 Στη σημερινή μας παρέα η κυρία Φαίδρα Γιατρομανωλάκη θα μας μιλήσει για το βιβλίο της με τον τίτλο: Μα η αγάπη έχει δύο πόρτες, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φυλάτος.

1.       Καλώς ορίσατε. Σας ευχαριστούμε πολύ. Μιλήστε μας για το συγγραφικό σας έργο.

Χαίρομαι που βρίσκομαι στην όμορφη συγγραφική παρέα σας! Είναι μεγάλη τιμή και χαρά για μένα να σας παρουσιάσω το πρώτο μου παιδικό βιβλίο.  Το βιβλίο  είναι μια παιδική ιστορία με θέμα την οικογένεια και το χωρισμό των γονέων. Τον φυσικό χωρισμό μεταξύ του ζευγαριού, την αναχώρηση δηλαδή του ενός από το σπίτι. Μπορούν  άραγε οι γονείς να κρατήσουν ενωμένη μια οικογένεια όταν υπάρξει διαζύγιο; Πώς μπορεί να κατανοήσει ένα παιδί μια τέτοια μεγάλη αλλαγή και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η αγάπη και η επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της;  Μέσα από τα συναισθήματα που εκφράζει η μικρή ηρωίδα του βιβλίου θα δοθούν όλες οι απαντήσεις .

 

 

2.       Ποια είναι η υπόθεση που διαδραματίζεται στο συγκεκριμένο βιβλίο;

 

Η Μαργαρίτα είναι ένα χαρούμενο κορίτσι που μεγαλώνει σε μια τετραμελή οικογένεια και έχει διδαχτεί σημαντικές αξίες της ζωής όπως η  επικοινωνία, ο σεβασμός, η αγάπη και η  αλληλοεκτίμηση. Το μάθημα ζωγραφικής  θα της δώσει την ευκαιρία  να ξετυλίξει  όλες τις σκέψεις  της και να εκφράσει όλα εκείνα τα  συναισθήματα που κρύβει μέσα της για τη νέα της ζωή μετά το διαζύγιο των γονιών της. Σκέψεις περίπλοκες, σκέψεις λυπημένες, αλλά ίσως και σκέψεις από μια διαφορετική ματιά! Με τα μάτια της παιδικής της ψυχής αφηγείται και  αποτυπώνει με τον δικό της τρόπο όλα τα στάδια προσαρμογής της σε αυτή την αλλαγή.

 

 

 

3.       Ποια μηνύματα  θέλετε να περάσετε μέσα από το βιβλίο σας και σε ποιες ηλικίες προορίζεται;

 

Το βιβλίο μπορεί να γίνει  αφορμή   για ατελείωτες   συζητήσεις  ανάμεσα σε γονείς και παιδιά και να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την ομαλή μετάβαση του παιδιού  σε νέα δεδομένα μέσα στην οικογένεια.

 Η ανάγνωσή του μπορεί να αναπτύξει συναισθήματα,  και ίσως δώσει την ευκαιρία σε κάθε παιδί να ταυτιστεί με την ηρωίδα, να μιλήσει για τα δικά του συναισθήματα και να  διηγηθεί  τη δική του ιστορία «διαβάζοντας» την εικονογράφηση.

 Σημασία δεν έχει τόσο η αφήγηση της ιστορίας αλλά η διαδραστική σχέση που θα δημιουργήσουμε με το παιδί για τη συναισθηματική του ενδυνάμωση. Είναι σημαντικό  να καθίσουμε δίπλα δίπλα μαζί του και να διαβάσουμε, να συζητήσουμε, να ονειρευτούμε, ή ακόμα και να  ζωγραφίσουμε.

Το συγκεκριμένο βιβλίο  μπορεί να αποτελέσει ένα ηχηρό μήνυμα για το  πόσο σημαντικό είναι τελικά  οι γονείς να κρατούν ενωμένη την οικογένεια, ακόμα  κι όταν αποφασίζουν να χωρίσουν.

Περιλαμβάνει επιπλέον  πλούσιο υλικό τόσο για δημιουργικές δραστηριότητες,  όσο και για τυχόν απορίες των παιδιών σε θέματα που αφορούν το διαζύγιο. Απευθύνεται σε όλα τα παιδιά και σε όλες τις ηλικίες, καθώς το θέμα έχει ως κεντρικό άξονα την  οικογένεια και τις διαφορετικές  μορφές της.

Το βιβλίο δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά που έχουν περάσει ή περνούν ακόμη τις πρώτες στιγμές χωρισμού των γονέων του, αλλά σε όλα τα παιδιά. Ένα παιδί αφουγκράζεται και παρατηρεί τα πάντα. Πολύ εύκολα θα αντιληφθεί ότι ο φίλος ή η φίλη του έχει κάποιο πρόβλημα και θα πρέπει να γνωρίζει για να βοηθήσει.  Να του/της  συμπαρασταθεί με τον δικό του τρόπο, τον τόσο μοναδικό, να κατανοήσει ότι οι γονείς του τον/την αγαπά ακριβώς όσο και πριν τον χωρισμό.

 

 

4.       Αν  ένα παιδί ζωγράφιζε την αγάπη με τα μάτια της ψυχής του  πως πιστεύετε ότι θα  την παρουσίαζε;

 

Τα παιδιά βλέπουν με άλλα μάτια την έννοια της αγάπης. Όταν μέσα στην οικογένεια ο δεσμός αυτός είναι πολύ ισχυρός τότε η αγάπη αποτυπώνεται σε οτιδήποτε κάνει. Μια ζωγραφιά, μια έκφραση, μια ματιά, ένα χάδι ή ακόμα και σε μια αγκαλιά.

Η αγάπη στην παιδική μας ηλικία ξεκινάει μέσα από το σπίτι μας. Την οικογένειά μας. Τις αξίες και τα συναισθήματα που αναπτύσσουμε μέσα σ’ αυτήν. Ίσως ένα παιδί δεν μπορεί να την αποτυπώσει με λόγια όπως ο ενήλικας αλλά μπορεί να την εκφράσει με οποιοδήποτε άλλον τρόπο ή μέσο έχει.

Η Μαργαρίτα βρήκε αυτή την ευκαιρία μέσα από τη ζωγραφιά της!

Αν υπάρχει αγάπη θα εκφραστεί μέσα από τα όμορφα χρώματα του σπιτιού μας. Αν η οικογένειά μας είναι διαφορετική μπορεί να εκφραστεί και ως  «δυο σπίτια κολλητά και ενωμένα σαν ένα!».

Όπως και της Μαργαρίτας!

 

 

 

5.        Στο βιβλίο σας αναφέρεται η φράση … και αν η αγάπη μοιραζόταν ανάμεσα σε δύο πόρτες… Θέλετε να μας τη σχολιάσετε;

 

Μερικές φορές η ζωή μάς φέρνει εκπλήξεις. Άλλοτε ευχάριστες κι άλλοτε δυσάρεστες! Ένα παιδί που έχει μάθει να μοιράζεται μέσα σε ένα σπίτι την αγάπη του με τα μέλη της οικογένειάς του, είναι δύσκολο να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα. Οι μετακινήσεις του ανάμεσα σε δύο σπίτια μετά από έναν χωρισμό, τα συναισθηματικά στάδια που περνάει με θυμό, θλίψη, απογοήτευση ή και σύγχυση είναι στοιχεία που εύκολα μπορούν να  μπερδέψουν την προσπάθειά του να εκφράσει αυτήν την αγάπη και να τη μοιράσει στα δύο.

Ένα σπίτι που αποτυπώνει όλα τα μέλη μαζί, ίσως να χρειαστεί κάποια στιγμή να τα αποτυπώσει και σε διαφορετική μορφή.

Πόσο εύκολο είναι άραγε για ένα παιδί να εκδηλώσει αυτή την αγάπη σε δύο σπίτια όταν έχει μάθει να τη δείχνει με έναν συγκεκριμένο τρόπο; Βοηθάει η καλή σχέση ανάμεσα στους γονείς; Η σωστή επικοινωνία; Μπορούμε να διατηρήσουμε αυτό το όμορφο συναίσθημα στο παιδί το ίδιο δυνατό ακόμα κι αν η ζωγραφιά χρειαστεί να αλλάξει εντελώς μορφή στο χαρτί; Όλα μπορούν να γίνουν αρκεί να το θέλουμε!

 

6. Η αγάπη τελικά μπορεί να υπάρξει παντού  με την προϋπόθεση όμως να μπορούμε να τη νιώσουμε, όπως η μικρή Μαργαρίτα η ηρωίδα του βιβλίου σας; 

 

Όταν υπάρχει αγάπη ένα παιδί την αποτυπώνει μόνο του παντού γιατί τη νιώθει! Την αισθάνεται! Την καταλαβαίνει! Όσο περίεργα, άβολα ή μπερδεμένα κι αν νιώθει μέσα του. Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται εύκολα την αγάπη στην οικογένειά τους και το δείχνουν  μέσα από την καθημερινότητά τους. Μέσα από  τις σχέσεις που δημιουργούν στο σχολείο, από τις συναισθηματικές εκφράσεις τους και κυρίως μέσα από τις ζωγραφιές τους! Γιατί δεν είναι για όλα τα παιδιά εύκολα να εκφράζουν την αγάπη με λόγια ή να την περιγράφουν με συγκεκριμένες λέξεις. Μερικές φορές δεν γνωρίζουν τι είναι αυτό ακριβώς που τους κάνει να αισθάνονται έτσι! Όμως μια όμορφη αυθόρμητη  ζωγραφιά εύκολα μπορεί να γίνει το επίκεντρο των συναισθημάτων που νιώθει. Και αν το νιώθει γύρω του θα φανεί σε ό,τι δημιουργήσει!   

 

 

7. Το βιβλίο σας εκτός από την  ιστορία που αφηγείται ,περιλαμβάνει και συμβουλές προς γονείς και παιδιά από την ψυχολόγο Καλλιόπη Μαυριδάκη. Θεωρείτε ότι ένα βιβλίο μπορεί να βοηθήσει τους γονείς αλλά και τα παιδιά να διαχειριστούν  ευκολότερα και αποτελεσματικά ένα θέμα που τους απασχολεί;

 

 

Ένα βιβλίο μπορεί να γίνει μια πολύ καλή αφορμή για μια πρώτη συζήτηση με το παιδί. Μερικές φορές ίσως αποτελεί και το μοναδικό μέσο για να ξεδιπλώσει τα συναισθήματά του. Είτε γιατί συμβαίνει κάτι δυσάρεστο που δεν μπορεί ή δεν θέλει να το συζητήσει είτε γιατί απλά δεν έχει μάθει να το εκφράζει με λόγια.

Είναι ένας καλός τρόπος να έρθουμε κοντά με το παιδί, να αφουγκραστούμε τα συναισθήματά του, τους προβληματισμούς του και να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τις ανάγκες του.  

Σίγουρα οι συμβουλές που δίνονται σε ένα βιβλίο μπορούν να δώσουν τροφή για σκέψη και επαναπροσδιορισμό των στόχων μας ως γονείς, ως εκπαιδευτικοί ή ακόμα και ως απλοί αναγνώστες όπως είναι τα παιδιά . Και σε αυτό ακριβώς στοχεύει αυτό το βιβλίο. Για το παιδί μπορεί να λύσει κάποιες βασικές απορίες ή προβληματισμούς που έχει τους οποίους αδυνατεί να συζητήσει με οποιονδήποτε μέσα στο σπίτι. Όμως μπορεί να φανεί χρήσιμο εργαλείο και για τους γονείς που πιθανόν να δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις καταστάσεις που επιφέρει ένα διαζύγιο. Είναι σημαντικό να διατηρούν μια καλή επικοινωνία μεταξύ τους  και να αναζητούν τις όσο το δυνατόν πιο κατάλληλες λύσεις στις νέες αλλαγές που συμβαίνουν στην οικογένεια, προς όφελος των παιδιών τους.  

 

8.       Το κορίτσι παρουσιάζει την αγάπη που υπάρχει στην οικογένειά του σαν δύο σπίτια κολλητά ενωμένα σε ένα.  Ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε μέσα από τη συγκεκριμένη εικόνα;

Είναι ένας τρόπος να δουν τα παιδιά ένα διαζύγιο μέσα από μια διαφορετική ματιά. Πιο θετική. Πιο ρεαλιστική. Πιο σύγχρονη.  Η αγάπη πάντα ενώνει! Δεν χωρίζει! Και αυτό αποτυπώνεται και μέσα από τη ζωγραφιά της Μαργαρίτας! Μπορεί μια καρδιά να χωρέσει και τα δύο σπίτια τελικά! Μπορεί η αγάπη να έχει κι άλλες μορφές αλλά να παραμένει ίδια!  Όλα μπορούν να γίνουν αρκεί να το θέλουμε! Να το νιώθουμε μέσα μας! Γύρω μας!

 

 

 

9.       Ποιοι είναι οι συνταξιδιώτες σας που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πραγματοποίηση και ολοκλήρωση του  συγγραφικού σας ταξιδιού;

Τα παιδιά μου που αποτελούν και τον κύριο λόγο για την ολοκλήρωση αυτού του βιβλίου! Εκείνα τα όμορφα αθώα ματάκια που διάβαζαν κάθε λέξη που αποτύπωνα υπερήφανα στο κείμενό μου, έτοιμα να το κρίνουν και να με καθοδηγήσουν με το δικό τους τρόπο για το πώς θα παρουσιάσω την ιστορία μου. Οι μεγαλύτεροι κριτές είναι πάντα τα παιδιά γιατί μιλούν μέσα από τη δική τους αλήθεια! Εξάλλου ένα παιδικό βιβλίο έχει εκείνους ως κεντρικούς αναγνώστες.

Την ιδέα μου αυτή βέβαια την υλοποίησε και την έντυσε   με τον πιο όμορφο τρόπο η εξαιρετική εικονογράφος του βιβλίου η κ. Χρύσα Γκανούδη αλλά και η κ. Αννα Παππά,η υπεύθυνη του εκδοτικού οίκου Φυλάτος που με βοήθησε με τις πολύτιμες συμβουλές  της να ξεκινήσει το πολυπόθητο   πρώτο μου συγγραφικό  ταξίδι και φυσικά όλη την ομάδα των Εκδόσεων Φυλάτος!

Η ψυχολόγος Καλλιόπη Μαυριδάκη με το υπέροχο κείμενό της ολοκλήρωσε την ιδέα μου και είχε μια πολύ σημαντική συμβολή στο έργο μου!  Τους ευχαριστώ όλους πολύ για όλα .

 

 

 

10. Πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας και να καταλάβουμε αν  η αγάπη  έχει τη δυνατότητα να έχει πραγματικά δύο πόρτες;

Το βιβλίο διατίθεται σε πολυτελή έγχρωμη εικονογραφημένη έκδοση, τυπωμένη με ατοξικά χρώματα από το eshop www.fylatos.com ή με τηλεφωνική παραγγελία στο 2310821622, αλλά και σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Θα χαρώ πολύ να ανοίξετε τα φύλλα του και να μοιραστείτε μαζί μου όλα εκείνα τα συναισθήματα  που με τόσο όμορφα και  ζωντανά χρώματα αποτυπώνει η κ. Χρύσα Γκανούδη ,η εικονογράφος του βιβλίου.

 

Ευχαριστούμε πολύ. Ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο .

Εγώ σας ευχαριστώ για την όμορφη συζήτηση που είχαμε! 


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η καθημερινότητα ενός ιδιαίτερου παιδιού :Αικατερίνη Χριστοπούλου

Η Ευχή της Γιαγιάς-Κυριακή Κηρυττοπουλου

Ξεθωριασμένες Πεταλούδες -Συλλογικό Έργο