ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ…ΠΩΣ ΕΖΗΣΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΡΧΟΝΤΗΣ

 


Με χαρά καλωσορίζουμε στην παρέα μας τον κύριο Παναγιώτη Αρχοντή ο οποίος θα μας μιλήσει για το βιβλίο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον εκδοτικό οίκο ΔΙΑΝΟΙΑ και τιτλοφορείται: Θα σου πω.. πως έζησε.

1.       Καλώς ορίσατε. Σας ευχαριστούμε πολύ. Μιλήστε μας για το συγγραφικό σας έργο.

 

Καλώς σας βρήκα. Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Μπήκα στον συγγραφικό κόσμο πριν 2 περίπου χρόνια, όταν όλος ο πλανήτης κλεινόταν για πρώτη φορά στα σπίτια του σε μια παγκόσμια καραντίνα. Εκεί, ξεκίνησα να γράφω το πρώτο μου συγγραφικό έργο με τίτλο Έβρος και το οποίο κυκλοφόρησε 1 χρόνο μετά από τις Εκδόσεις Διάνοια. Στο μεσοδιάστημα και ενώ είχα ξεκινήσει επαφές με διάφορους εκδοτικούς, που ζητούσαν τον Έβρο, ξεκίνησα να γράφω και το 2ο μυθιστόρημα μου. Έτσι περίπου μισό χρόνο μετά την κυκλοφορία του πρώτου μου βιβλίου, βγήκε στην κυκλοφορία και το 2ο ορμώμενος πάντα από την αγάπη των αναγνωστών και τον ενθουσιασμό που μου μετέδωσαν. Τον περασμένο Νοέμβριο λοιπόν κυκλοφόρησε το ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ…ΠΩΣ ΕΖΗΣΕ και μέχρι στιγμής ο κόσμος το υποδέχτηκε με πολλή αγάπη.

 

2.       Θα σου πω…πως έζησε. Ένας τίτλος ο οποίος γεννά πολλά ερωτήματα στον αναγνώστη σχετικά με το πρόσωπο που θέλει να διηγηθεί και εκείνο για τον οποίο αναφέρεται. Πως αποφασίσατε να δώσετε αυτό τον τίτλο;

 

Ο τίτλος πραγματικά γεννά πολλά ερωτηματικά και επί της ουσίας μόλις κάποιος διαβάσει το πρώτο κεφάλαιο καταλαβαίνει ότι ο κεντρικός του ήρωας έχει πεθάνει. Αυτός όμως ή αυτή που διηγείται είναι ένας άλλος κεντρικός ήρωας, που γεννιέται στην αρχή της ανάγνωσης. Ο αναγνώστης ξεκινά λοιπόν με μια γροθιά στο στομάχι και ξετυλίγει σιγά σιγά τον τρόπο ζωής του ενός ήρωα και τον μαγικό κόσμο του άλλου. Αποφάσισα να δώσω αυτόν τον τίτλο στο βιβλίο μου, εμπνευσμένος από μια κινηματογραφική ταινία. Άλλωστε και το ίδιο το βιβλίο έχει χαρακτηριστεί ως κινηματογραφική περιπέτεια. Η ταινία λοιπόν είναι “Ο τελευταίος σαμουράι” και η φράση είναι αυτή που είπε και ο κεντρικός ήρωας όταν του ζητήθηκε να αφηγηθεί το πώς πέθανε ο τελευταίος σαμουράι της Ιαπωνίας. Εκείνος λοιπόν απάντησε “…θα σου πω πώς έζησε, αντί να σου πω το πώς πέθανε”, θέλοντας να επαινέσει τον τρόπο ζωής του χαμένου ήρωα. Περνάει ένα μήνυμα ζωής λοιπόν, για τις αξίες και τα ιδανικά, που πρέπει να διέπουν τις πράξεις μας, για να γίνονται μάθημα ζωής για τους επόμενους. Κάτι τέτοιο λοιπόν θα διαβάσουν και οι αναγνώστες στην ιστορία μας.

 

3.       Μέσα στο βιβλίο σας συναντήσαμε τη φράση… Μπορεί τα τεχνολογικά και μη αγαθά να ήταν λιγότερα αλλά είχαν περισσότερα πνευματικά και άυλα οφέλη. Θέλετε να μας πείτε τη γνώμη σας;

 

 Ιδιαίτερα βαριά και σημαντικά λόγια, που θα πρέπει να γεννούν προβληματισμό σε όλους μας. Όλοι μας πρέπει να αναρωτηθούμε τί είναι πιο σημαντικό για εμάς τους ίδιους, αλλά και για τα παιδιά μας, που αποτελούν το μέλλον του κόσμου. Δυστυχώς η κοινωνία μας έχει αναπτυχθεί παραμερίζοντας κάποιες αξίες στο βωμό του εκμοντερνισμού, είτε τεχνολογικού, είτε σε επίπεδο κοσμοθεωρίας. Έχουμε “καλομάθει” εμείς και τα παιδιά μας με τις άπειρες τεχνολογικές ανέσεις, που μας κατέκλυσαν και πλέον θεωρούνται απαραίτητο συμπλήρωμα διαβίωσης. Σε γενικές γραμμές, τα πνευματικά αγαθά ή αξίες ή ιδανικά που επενδύουν στον χαρακτήρα και στην καλή συμπεριφορά, κινδυνεύουν να χαρακτηρίσουν όποιον αναφέρεται σ’ αυτά ως ρομαντικό, γραφικό ή και παλιομοδίτη. Εδώ λοιπόν απαντώ, όπως γράφω και στο βιβλίο μου, ότι η ευγένεια δεν είναι αδυναμία. Αντίθετα μπορεί υπό συνθήκες να εξελιχθεί σε υπερόπλο. Προτιμώ να γαλουχήσω έναν ευγενικό και ρομαντικό χαρακτήρα στα παιδιά μου, που θα σέβεται και θα βοηθά τον αδύναμο, τον διαφορετικό ή τον φτωχό και να αγαπά και να σέβεται την γυναίκα, παρά ένα πλάσμα χωρίς συναισθήματα, που θα κάνει bullying στο σχολείο, θα κοροϊδεύει την διαφορετικότητα και θα καταντήσει αδίστακτο στον βωμό του χρήματος και της εξέλιξης. ‘Η ακόμα ακόμα δολοφόνος παιδιών και γυναικών σαν αυτά που δυστυχώς ζούμε τώρα τελευταία στη χώρα μας.

 

4.       Η συνέχιση της αρχαίας παράδοσης διατηρείται ζωντανή εξαιτίας των παιδιών. Πιστεύετε  ότι μόνο τα παιδιά μπορούν να συνεχίσουν την παράδοση ενός τόπου και να συνδέσουν το παρόν με το παρελθόν;

 

Αυτή η ερώτηση μπορεί να θεωρηθεί και ως συνέχεια της προηγούμενης. Εμείς θα έπρεπε να μεταλαμπαδεύουμε την παράδοση στα παιδιά μας, αλλά λόγω όλων αυτών που προαναφέραμε, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να βολέψουμε τα παιδιά μας σε μια δουλειά για να ησυχάσουμε. Στην εποχή μας που όλα τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα πολλές φορές δεν έχουμε χρόνο για τα παιδιά μας ή δεν βρίσκουμε ή κρυβόμαστε πίσω από αυτή τη δικαιολογία για να επωφεληθούμε λίγο ελεύθερο χρόνο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην “ακούμε” τα παιδιά μας και τους προβληματισμούς μας και να αποξενωνόμαστε. Σ’ αυτό το πλαίσιο η μεταβίβαση των γνώσεων και η διατήρηση της παράδοσης από γενιά σε γενιά, είναι σαφώς απούσα. Τα παιδιά λοιπόν θα δώσουν κάποια στιγμή τη λύση. Τα παιδιά είναι το μέλλον και είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσουν να συνδέσουν παρόν και παρελθόν, για να δημιουργήσουν το μέλλον τους, αλλά και αυτό των παιδιών τους. Και στην ιστορία μας θα δούμε ότι εξαιτίας αυτής της δύναμης, που κατέχουν στα χέρια τους τα παιδιά, θα στοχοποιηθούν από τους τρομοκράτες και θα γίνουν η αιτία να ξυπνήσει ένα έθνος και μαζί μ αυτό όλος ο κόσμος.

 

5.       Η ζωή του Νίκου ανήκε στην Άρτεμη και παράλληλα εκείνη θα πέθαινε γι’ αυτόν. Είναι άραγε αυτό η εικόνα της πραγματικής αγάπης;

 

Πόσο όμορφο ακούγεται!! Πόσο δυνατή είναι η αγάπη που έχουν αυτοί οι δύο. Και ως τέτοια, δεν είναι φυσιολογικό να αντιπροσωπεύει την πραγματική αγάπη? Ξέρετε θα αναφερθώ πάλι στην εποχή μας και στα μηνύματα που προσπαθεί να περάσει το βιβλίο. Προτιμώ αυτό τον ρομαντισμό μιας άλλης εποχής, με υπέροχα αποτελέσματα, παρά τους σημερινούς “παράφορους” έρωτες, που συχνά καταλήγουν σε βία κατά των γυναικών και γυναικοκτονίες. Ο Νίκος που θα μας πει η Άρτεμις πώς έζησε, αφιέρωσε τη ζωή του για κάτι υψηλά ηθικό και έζησε για την Άρτεμη, όταν εκείνη ήταν έτοιμη από την πρώτη στιγμή να πεθάνει για εκείνον και το απέδειξε. Πόσο πιο πραγματική να είναι μια αγάπη άραγε?

 

6.       Τα βιβλία είναι ισχυρότερα όπλα σε σύγκριση με τα τόξα και τα βέλη. Ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε μέσα από τη συγκεκριμένη φράση;

 

Θα απαντήσω σχετικά με το μήνυμα με μία και μοναδική πρόταση, ειπωμένη κι αυτή μέσα από ένα άλλο βιβλίο. “Οι λέξεις είναι αλεξίσφαιρες”. Κι αυτό είναι που καθιστά την δύναμη τους μεγαλύτερη όλων. Νομίζω ότι αν προσθέσω κάτι θα χαθεί όλο το νόημα.

 

7.       Η λήθη είναι η αιτία που το κακό ξανάρχεται… Σε ποια περίπτωση αναφέρεστε;

 

Μα φυσικά για την σημασία της παράδοσης και της διατήρησής της από γενιά σε γενιά, καθώς και του πακτωλού γνώσεων που μεταφέρει μαζί της. Θεωρώ ότι αυτό είναι βασικός παράγοντας επιβίωσης ενός κράτους και του έθνους του. Αν λοιπόν ξεχάσουμε τις ρίζες μας, τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά για το μέλλον μας. Οτιδήποτε έγινε στο παρελθόν και επέφερε πλήγμα στην εξέλιξη του έθνους, θα ξαναέρθει δριμύτερο και θα φέρει περισσότερο κακό μαζί του. Ένας λαός που ξεχνά την ιστορία του είναι καταδικασμένος να χαθεί και να αποτελέσει στόχο για κάθε επιβουλέα. Αυτό λοιπόν έχουμε όλοι μας ιερό καθήκον να το αποφύγουμε.

 

8.       Δεν υπάρχει τίποτα πιο δυνατό από την καρδιά του εθελοντή. Πιστεύετε ότι θα πρέπει να υιοθετήσουμε τον εθελοντισμό στη ζωή μας;

 

Πραγματικά αυτό θα πρέπει να γίνει σύνθημα και τρόπος ζωής. Είναι μια μεγάλη αλήθεια, που μπορεί να γίνει ανίκητο όπλο στα πλαίσια της κοινωνίας και του πολιτισμού. Τι πιο δυνατό από την εθελοντική κίνηση σε οποιοδήποτε πλαίσιο. Αν καταφέρουμε να προσφέρουμε εθελοντικά στον δίπλα μας, στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, στην γειτονική πόλη ή χώρα, το μόνο που έχουμε να περιμένουμε ως αποτέλεσμα δεν είναι παρά θαύματα.

 

9.       Οι βασικοί πρωταγωνιστές του βιβλίου σας τελικά θα καταφέρουν να δημιουργήσουν την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο;

 

Πολύ σωστά αναφέρεστε σε πρωταγωνιστές, γιατί γενικά στα βιβλία μου, μου αρέσει να έχω πολλούς ήρωες. Οι πρωταγωνιστές μας λοιπόν θα πολεμήσουν με ένα νέο πρωτόγνωρο για τα Ελληνικά δεδομένα εχθρό, με νέες τεχνικές και άγνωστη προέλευση. Πολεμώντας για το καλό θα θυσιάσουν ακόμη και το υπέρτατο αγαθό, για να μπορέσει η ανθρωπότητα μέσα από την Ελλάδα να έχει μέλλον. Δεν θα πω πολλά, για να μην αποκαλύψω την πλοκή, αλλά θα θυμίσω ότι μετά το πιο βαθύ σκοτάδι πάντα έρχεται η αυγή.

10.   Οι αναγνώστες που επιθυμούν να γνωρίσουν τον τρόπο …που έζησε ..που μπορούν να προμηθευτούν το βιβλίο ώστε να τον μάθουν μέσα από την ιστορία που αφηγείται;

              Το βιβλίο μπορεί κάποιος να το προμηθευτεί από την επίσημη ιστοσελίδα των Εκδόσεων Διάνοια, από τα βιβλιοπωλεία Πολιτεία και Πρωτοπορία, από τα καταστήματα Public, από το ηλεκτρονικό κατάστημα Skroutz και φυσικά με παραγγελία από τα τοπικά βιβλιοπωλεία.

Ευχαριστούμε πολύ. Ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο σας και να μπορέσει η αγάπη και η καλοσύνη να φωλιάσει για πάντα στην καρδιά των ανθρώπων.

 

 Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία και να δώσουμε ραντεβού τον Μάιο με τη συνέχεια της ιστορίας της Αρτέμιδος με το 2ο μέρος του βιβλίου με τίτλο ΦΥΛΑΚΕΣ από τις εκδόσεις Διάνοια.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Ευχή της Γιαγιάς-Κυριακή Κηρυττοπουλου

Ξεθωριασμένες Πεταλούδες -Συλλογικό Έργο

Η καθημερινότητα ενός ιδιαίτερου παιδιού :Αικατερίνη Χριστοπούλου