Βιβή Θεοδοσίου Τέρμα η Αλητεία

 

 Έχουμε τη χαρά να έχουμε  στην παρέα μας την κυρία Βιβή Θεοδοσίου με την οποία θα μιλήσουμε για το βιβλίο της :Τέρμα η αλητεία . που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις  διαπολιτισμός.

1.       Καλώς ορίσατε. Ευχαριστούμε πολύ. Μιλήστε μας για το συγγραφικό σας έργο.

 

Εγώ σας ευχαριστώ! Η πορεία μου σ’ αυτό το χώρο ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021 με την έκδοση του διηγήματος « Τέρμα η αλητεία». Απευθύνεται σε παιδιά (ηλικία: 10+) αλλά και σε μεγάλους γιατί το θέμα του αφορά το νόημα της ζωής και πώς το ανακαλύπτουμε οπότε πιστεύω πως αφορά όλους μας! Επίσης τον Δεκέμβριο κυκλοφόρησε σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία το ποιητικό ημερολόγιο «Στιγμές κι αλήθειες». Πρόκειται για ημερήσια ατζέντα με καλλιτεχνικό σχεδιασμό , η οποία περιλαμβάνει 14 ποιήματα τα οποία χωρίζουν τους μήνες μεταξύ τους.

 

 

2.       Τέρμα η αλητεία στη ζωή λοιπόν… Αναφερόμενοι στη  γενικότερη έννοια της λέξης  αλητεία , συμπεριλαμβάνονται κάποιες συνήθειες οι οποίες ενδεχομένως  για κάποιο ποσοστό του κοινωνικού συνόλου  δεν είναι αποδεκτές, σε αντίθεση με εκείνους που τις χρησιμοποιούν.  Πώς θα μπορέσει να υπάρξει ισορροπία  ανάμεσα στις δύο  αυτές πλευρές;

 

Η αλητεία στο βιβλίο αφορά τις συνήθειες αυτές που όλοι λίγο πολύ υιοθετούμε στη ζωή μας και μας απομακρύνουν από το να βρούμε την αληθινή ουσία, που μας αποπροσανατολίζουν. Τώρα για τις συνήθειες που ρωτάτε, πιστεύω η ισορροπία στην κοινωνία επιτυγχάνεται όταν αντί να κρίνουμε ο ένας τον άλλο ασχολούμαστε με το να βελτιώσουμε τον εαυτό μας, να διορθώσουμε τα δικά μας λάθη. Σ΄αυτόν τον τομέα νομίζω οι περισσότεροι πάσχουμε γιατί προτιμάμε να παρατηρούμε τους γύρω μας και όχι μέσα μας.

 

 

3.       Μια εικόνα που περιγράφεται στο βιβλίο  είναι εκείνη που ο σύγχρονος άνθρωπος  κλείνεται ολοένα και περισσότερο στον εαυτό του αδιαφορώντας  για τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω του. Ποια είναι η γνώμη σας;

 

Δυστυχώς αυτό ισχύει πιστεύω. Και το περίεργο είναι ότι όσο κυνηγάμε το συμφέρον μας τόσο πιο δυστυχείς γινόμαστε. Έχουμε καταλήξει να ζούμε ο καθένας στο μικρόκοσμό του και η επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους γίνεται κυρίως για να καλύψουμε εμείς τις ανάγκες μας. Αυτό όμως από μόνο του ακυρώνει την ίδια την ουσία της επικοινωνίας και κλείνει τους ορίζοντές μας.

 

 

4.        Πιστεύεται  ότι κάποιες φορές οι επιλογές που κάνουμε στη ζωή μας και τα πάθη που βιώνουμε  μας κρατάνε  μακριά από την αληθινή ευτυχία;

Σίγουρα οι επιλογές μας διαμορφώνουν το χαρακτήρα και τη ζωή μας. Και σίγουρα όλοι έχουμε πάθη που μας στερούν την ελευθερία μας και μας κρατούν καθηλωμένους στο εγώ μας. Η αλήθεια είναι πως δύσκολα τα αποβάλλει κανείς, θέλει κόπο και προσωπικό αγώνα. Αλλά αξίζει και δε νομίζω πως υπάρχει άνθρωπος που θα βρει αληθινή ευτυχία αν δεν κοιτάξει πρώτα να είναι εντάξει μέσα του. 

 

 

5.        Οι προσπάθειες που καταβάλλουμε για να πάρουμε αξία  από τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά μας γνωστούς και αγνώστους  μήπως τελικά μαςς αδειάζει ψυχικά;

 

Για μένα αυτό είναι τόσο βέβαιο όσο και εξαιρετικά δύσκολο να το σταματήσουμε. Μεγαλώνουμε σε έναν κόσμο που δεν αξίζεις απλά γι’ αυτό που είσαι. Πρέπει κάτι να κάνεις, κάτι να γίνεις σημαντικό...Και αυτό είναι τόσο περασμένο σε όλους τους τομείς της ζωής που θεωρείται και φυσιολογικό. Αντί να νοιώθουμε ότι ο καθένας μας αξίζει κα μόνο σαν ύπαρξη, γι’ αυτό που είναι, κοιτάζουμε τί θα κάνουμε για να καταξιωθούμε στα μάτια των άλλων και ακόμη χειρότερο στα μάτια του ίδιου μας του εαυτού. Πιστεύω πως αν το συνειδητοποιήσουμε αυτό έχουμε ελπίδες να το αλλάξουμε και να ζήσουμε σύμφωνα με αυτό που είμαστε, όχι σύμφωνα με κάποιο πρότυπο.

 

6.        Είναι εύκολο να ακολουθήσουμε τη φωνή της καρδιάς;

 

Το βρίσκω ταυτόχρονα δύσκολο και εύκολο! Δύσκολο γιατί ζούμε σε έναν κόσμο που κυριαρχεί η άποψη ότι η λογική είναι αυτή που πρέπει να μας κατευθύνει και γιατί μεγαλώνοντας έχουμε πειστεί κι εμείς γι αυτό. Εξάλλου το να ακολουθήσεις τη φωνή της καρδιάς έχει και ένα ρίσκο, ειδικά αν η λογική σου λέει κάτι διαφορετικό.  Από την άλλη το βρίσκω κι εύκολο με την έννοια ότι η καρδιά μιλάει πάντα, είναι η φωνή της ψυχής και αρκεί απλά η απόφαση να την ακούς. Και μετά στην πράξη επιβεβαιώνεται και σου ανοίγει ορίζοντες που πριν δεν φανταζόσουν.

 

 

7.       Η ψυχή άραγε έχει ηλικία; Μήπως της προσθέτουμε ή της αφαιρούμε αντίστοιχα εμείς τα χρόνια, ανάλογα με την ψυχολογική κατάσταση που βρισκόμαστε κάθε φορά;

 

Η ψυχή δεν έχει ηλικία και αυτό πιστεύω πως το νοιώθουμε όλοι μέσα μας όσο χρονών και να είμαστε. Επίσης φαίνεται σε πολλές εκφάνσεις της ζωής. Παραδείγματος χάρη σε ένα παιδί που θα σου δώσει την πιο σοφή απάντηση για ένα θέμα που σε απασχολεί ενώ δεν έχει αντίστοιχες εμπειρίες, σε έναν ηλικιωμένο άνθρωπο που λέει πως νοιώθει σαν μικρό παιδί κλπ. Τώρα το πόσο αισθανόμαστε συμφωνώ ότι έχει να κάνει με την ψυχολογική μας κατάσταση αλλά και με το ότι μεγαλώνοντας απομακρυνόμαστε από τον εαυτό μας, εννοώ τον εσωτερικό εαυτό μας.  Αυτό και τα προβλήματα της ζωής μπορεί να μας κάνουν να αισθανόμαστε γερασμένοι αλλά μέσα μας νομίζω όσο χρονών και να πάμε η ψυχή είναι ίδια.

 

8.       Η αγάπη κρύβει μέσα της κάτι παράδοξο. Ποιο;  Μα τη διαπίστωση ότι ενώ κάποιος δίνει συνέχεια, πάντα νιώθει γεμάτος. Ποια είναι η δική σας άποψη;

 

Ναι ..Και ενώ είναι τόσο απλό δυσκολευόμαστε πολύ οι άνθρωποι να το εφαρμόσουμε , κι αυτό γιατί λειτουργούμε με το μυαλό. Η λογική είναι σαν κομπιουτεράκι, ένα κι ένα κάνει δυο, οπότε σου λέει αν δώσω θα χάσω. Ενώ η καρδιά έχει άλλα «μαθηματικά». Και όλοι το ξέρουμε μέσα μας πως αν δίνουμε είμαστε γεμάτοι. Πιστεύω πως η αγάπη είναι ενέργεια και πως όταν τη δίνεις επειδή περνάει από εσένα για να πάει στον άλλο γεμίζεις κι εσύ.

 

 

9.       Το βιβλίο σας είναι ένα παραμύθι που απευθύνεται τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους…Αν και οι μεγάλοι πάντα κρύβουμε το παιδί μέσα μας , είναι τόσο εύκολο να το αφήσουμε ελεύθερο  ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή της ατομικότητας του εγωισμού  και του προσωπικού συμφέροντος;

 

Μάθαμε να το κρύβουμε και το χειρότερο το προδίδουμε πολλές φορές με τις επιλογές μας. Μεγαλώνουμε, αλλά αν κοιτάξουμε μέσα μας ο καθένας θα δούμε τον εαυτό μας παιδί να «απαιτεί» εξηγήσεις που το εγκαταλείψαμε. Εντωμεταξύ αν κάνουμε τον κόπο να γυρίσουμε στη θέση του παιδιού μέσα μας πιστεύω θα ζήσουμε πολύ πιο ευτυχισμένοι.

 

  10. Που μπορούμε  να βρούμε το βιβλίο σας  το οποίο θα μας βοηθήσει  να ανακαλύψουμε  την αλήθεια που έχουμε μέσα στην ψυχή μας;

Θα το βρείτε σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία (Lexis, Pronom, Γωνιά του βιβλίου, Πρωτοπορία). Πιο αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να δειτε στο προφίλ μου στο Facebook (Βιβή Θεοδοσίου) και στο Instagram ( vivitheodosiou7)

 

 

Ευχόμαστε το βιβλίο σας να είναι καλοτάξιδο  και τόσο τα μικρά όσο και τα μεγάλα παιδιά να ανακαλύψουν στις σελίδες τους τον καλύτερο παραμυθητικό οδηγό στην προσπάθεια της αναζήτησης για την προσωπική τους ευτυχία.

Σας ευχαριστώ πολύ!





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Ευχή της Γιαγιάς-Κυριακή Κηρυττοπουλου

Ξεθωριασμένες Πεταλούδες -Συλλογικό Έργο

Η καθημερινότητα ενός ιδιαίτερου παιδιού :Αικατερίνη Χριστοπούλου