ΣΟΦΙΑ ΔΕΡΕ

 

Συνέντευξη τώρα...


 

Είναι η πρώτη φορά που στην παρέα μας   δεν είναι συγγραφέας αλλά εκδότρια, ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από τα  στάδια που απαιτούνται ώστε να εκδοθεί ένα βιβλίο.  Συγκεκριμένα έχουμε μαζί μας   την κυρία Σοφία Δερέ, από τις Εκδόσεις ΔΕΡΕ, η οποία θα μας ταξιδέψει στο μαγευτικό ταξίδι της έκδοσης.

 

1.    Καλώς ορίσατε  στην παρέα μας. Σας ευχαριστούμε πολύ που είσαστε κοντά μας. Μιλήστε μας για σας.

Είμαι ένας άνθρωπος που έχει βιώσει πολλά, ευχάριστα και μη. Τις εμπειρίες μου δεν τις έχω απλά συλλέξει, τις έχω ζήσει στο πετσί μου. Έκανα πολλά βήματα, από τα παιδικά μου χρόνια στη Δράμα ως τώρα˙ άλματα θα τολμούσα να πω. Έκανα και λάθη, όμως δε μετανιώνω, και πάνω απ’ όλα δε βασανίζομαι με απωθημένα. Ότι κατάφερα, το πέτυχα με το σπαθί μου κι αν αποκόμισα ουλές στη διαδρομή, είμαι υπερήφανη γι’ αυτές. Σε όσους με βοήθησαν, εκφράζω ευγνωμοσύνη, και γνωρίζουν πως ποτέ δεν τους εκμεταλλευτικά και ποτέ δεν τους ξεχνώ.

Είμαι μια γυναίκα που της αρέσει να τολμά, να μοιράζεται, να βοηθά και να δημιουργεί. Μια γυναίκα που δεν της αρέσει να προβάλλεται, να συμβιβάζεται, να παραπονιέται και να επικρίνει. Σε όλη μου τη ζωή προσπάθησα να συγκεράσω τη λογική και το συναίσθημα. Μέλημα μου ήταν πάντα να δημιουργώ οικογένειες – με την ευρεία έννοια- γύρω μου. Έτσι αντιλαμβάνομαι και τον εκδοτικό οίκο που δημιούργησα: σαν μια μεγάλη οικογένεια που προσπαθεί, σε μια κοινή προσπάθεια, να αναδείξει τις συγγραφικές ικανότητες των μελών της.

Πολλές φορές με έχουν χαρακτηρίσει ως «η μαμά του λόχου». Μια «μητέρα» ενίοτε αυστηρή, μα πάντα πρόθυμη, δεκτική και πάνω απ’ όλα υπερασπιστική.

 

 

 

2.    Πως προέκυψε η σκέψη της δημιουργίας ενός εκδοτικού οίκου;

 Ο εκδοτικός οίκος Δερέ, ήταν για εμένα η ευκαιρία να αποδείξω στον εαυτό μου –πρωτίστως-  και στους άλλους, πως όλα αυτά που πρέσβευα τόσα χρόνια για τον χώρο του βιβλίου δεν ήταν απλώς λόγια του αέρα. Όπως λένε οι Γάλλοι, «η κριτική είναι εύκολη, δύσκολη είναι η τέχνη». Έτσι κι εγώ θέλησα να δημιουργήσω έναν εκδοτικό που θα ενσάρκωνε όλα αυτά που αντιπροσωπεύει για μένα η λέξη «οίκος». Δηλαδή όχι απλώς μια εμπορική επιχείρηση με μοναδικό γνώμονα το κέρδος, αλλά πολύ περισσότερο έναν «οργανισμό» ανεύρεσης, προώθησης και υποστήριξης συγγραφικών ταλέντων. Αυτός είναι και ο λόγος που οι Εκδόσεις ΔΕΡΕ, δε ζητούν ποτέ από τους συγγραφείς των οποίων τα έργα επιλέγουν, να πληρώσουν για το οτιδήποτε. Ο οίκος μας, επενδύει –με όλη τη σημασία της λέξης- στα κείμενα στα οποία πιστεύει, και αποζητά μια πραγματική συνεργασία, εφ’ όλης της ύλης με τους συγγραφείς, από τη δημιουργία του βιβλίου ως και την επαφή με τον κάθε αναγνώστη. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν αντιμετωπίζουμε τα βιβλία μας ως εμπορικά προϊόντα, άλλα ως έργα τέχνης τα όποια δε θα χάσουν την αξία τους, όσα χρόνια κι αν περάσουν.
  Συνοψίζοντας θα έλεγα πως στον οίκο ΔΕΡΕ πιστεύουμε στο διαχρονικό, το οικουμενικό και κυρίως το αληθινό.

 

 

 

 

 

3.     Ο εκδοτικός σας οίκος αναλαμβάνει την έκδοση όλων των λογοτεχνικών ειδών;

Για εμάς, το βιβλίο είναι τέχνη, και η τέχνη μπορεί να έχει «σχολές», «στυλ» και «ρεύματα», δεν έχει όμως αφορισμούς. Η τέχνη είναι για εμάς μια πρωτότυπη δημιουργία που καταφέρνει να αγγίξει τους ανθρώπους –θα έλεγα πιο σωστά τον Άνθρωπο- σε ότι έχουν κοινό. Σκοπός της είναι να ενώνει, και όχι να χωρίζει, να διαχωρίζει. Όπως είπα και προηγουμένως πάντα ψάχνουμε για το δια χρονικό, το οικουμενικό και το αληθινό. Γι’ αυτόν τον λόγο, είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα λογοτεχνικά είδη, χωρίς περιορισμούς. Αρκεί να μας εμπνεύσει το κείμενο, αλλά και η προσωπικότητα του συγγραφέα. Κι αυτό διότι το έργο είναι αδιαχώριστο από τον δημιουργό του, και ο υποψήφιος αναγνώστης πάντα θέλει να γνωρίσει τον άνθρωπο πίσω από το βιβλίο. Θέλει να «ταυτιστεί», όχι μόνο με τους πρωταγωνιστές της ιστορίας, αλλά και με εκείνον που τους έδωσε πνοή.
Στον οίκο ΔΕΡΕ, δεν αποκλείουμε τίποτα, ούτε κανέναν, εκ των προτέρων. Επενδύουμε σε ότι και σε όποιον πιστεύουμε, και εκεί που πιστεύουμε είμαστε ταγμένοι.

 

 

4.     Γιατί κάποιος να επιλέξει τον εκδοτικό οίκο ΔΕΡΕ για την έκδοση του συγγραφικού του παιδιού;

Η επιλογή ενός εκδοτικού οίκου θα έπρεπε να είναι σαν την απαρχή μιας νέας φιλίας, και όχι μια απλή συνάντηση συμφερόντων. Απαιτεί κοινούς στόχους, φυσικά, αλλά και εμπιστοσύνη. Απαιτεί κατανόηση και ενθουσιασμό. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι ένας συμβιβασμός, ή ακόμα χειρότερα, μια λύση απόγνωσης για τον συγγραφέα. Οι συμβιβασμοί οδηγούν δυστυχώς πάντα στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή ενώ στη γέννηση και τη φροντίδα ενός βιβλίου οφείλουμε  να δίνουμε όλοι τον καλύτερο εαυτό μας. Ένα βιβλίο για να ανθίσει θέλει γονείς, όχι συνεταίρους. Γι’ αυτό είπα πως σημαντικό δεν είναι μόνο το έργο, αλλά ο άνθρωπος.
Πιστεύω λοιπόν, πως η επιλογή του οίκου μας από έναν συγγραφέα δεν πρέπει να είναι το αποτέλεσμα μιας αναζήτησης, αλλά μιας συνάντησης.

 

5.    Ποια είναι τα στάδια που θα πρέπει να περάσει  το χειρόγραφο του συγγραφέα ώστε να το δει να στολίζει τις βιτρίνες των βιβλιοπωλείων;

 

Τα στάδια είναι πολλά, αλλά το προαπαιτούμενο μόνο ένα: η αμοιβαία εμπιστοσύνη. Με κοινή θέληση και κατανόηση, η δημιουργία ενός βιβλίου, δεν προχωράει απλώς ομαλά, αλλά δημιουργικά με συνεχή βελτίωση του κειμένου και του αντικειμένου "βιβλίο". Όλα γίνονται από κοινού και σε συνεννόηση, από την επιμέλεια ως την προώθηση, από την επιλογή του εξωφύλλου ως τη παρουσίαση του βιβλίου στο κοινό. Ο συγγραφέας δεν εγκαταλείπει το «παιδί» του στα χέρια ενός ιδρύματος. Το ακολουθεί και συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη του.

Μα ούτε κι ο ίδιος ο συγγραφέας «ξεχνιέται» καθώς στον οίκο μας τον θεωρούμε αναπόσπαστο μέρος της δημιουργίας του.

Θα ήθελα ωστόσο να διευκρινίσω πως το σημαντικό για ένα βιβλίο, δεν είναι μόνο να στολίζει τα ράφια των βιβλιοπωλείων, αλλά κυρίως να δεσπόζει στα χέρια των αναγνωστών, κι έπειτα να στολίζει τα ράφια των βιβλιοθηκών τους. Το βιβλίο είναι ένα έργο τέχνης που προορίζεται όχι απλώς να το βλέπεις, αλλά και να το κρατάς, να το ανοίγεις, να το ζεις και να το μελετάς. Ιδανικά, και να το αγαπάς.

 

6.      Εκδίδετε όλα τα έργα που λαμβάνετε για αξιολόγηση  ή ως εκδοτικός οίκος έχετε ορίσει κάποια κριτήρια που πρέπει να τηρούνται;

 

Το μοναδικό κριτήριο που έχουμε για την αξιολόγηση ενός κειμένου, είναι η πίστη. Η πίστη πως οι αναγνώστες, όχι μόνο θα απολαύσουν και θα εκτιμήσουν το βιβλίο, αλλά και θα το αγαπήσουν. Η πίστη πως μετά το ανάγνωσμα του θα θελήσουν να γνωρίσουν και να συγχαρούν τον συγγραφέα, και θα αναζητήσουν το επόμενο του έργο.

Το κείμενο σαφώς και πρέπει να γεννά ενδιαφέρον και συγκίνηση, όμως οφείλει να έχει ταυτόχρονα και μια ποιότητα στον γραπτό λόγο.

Σε καμία περίπτωση δε θα εκδίδαμε ένα έργο, ακόμα κι αν θεωρούσαμε ότι το θέμα θα είχε κάποιο πρόσκαιρο ενδιαφέρον, αν πιστεύαμε πως θα εξέθετε τον δημιουργό του διαχρονικά.

 

 

7.     Συνεργάζεστε με όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και του εξωτερικού;

 

Συνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς που συμμετέχουν στη προώθηση του βιβλίου, είτε αυτοί είναι ο έντυπος τύπος, οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί, διαδικτυακοί συντελεστές, τα βιβλιοπωλεία και οι ενδιάμεσοι διακινητές βιβλίων. Επίσης χορηγούμε βιβλία σε σχολεία, βιβλιοθήκες, και ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα.

Στέλνουμε βιβλία και στο εξωτερικό, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, όπως στην Αμερική ή την Αυστραλία.

Φυσικά ένα υποψήφιος αναγνώστης που επιθυμεί να προμηθευτεί ένα βιβλίο των εκδόσεων μας, μπορεί να επικοινωνήσει απευθείας μαζί μας μέσω της ιστοσελίδας του οίκου μας, ή ακόμα και τηλεφωνικά στο 210 600 5910. Το βιβλίο θα του αποσταλεί την ίδια μέρα, ή την επόμενη αν ζητήσει μια αφιέρωση από τον συγγραφέα, και με δώρο τα έξοδα αποστολής για όλη την Ελλάδα.

 

 

8.    Θεωρείτε ότι ο ρόλος του εκδότη πρέπει να ολοκληρώνεται όταν εκδοθεί ένα βιβλίο;

 

Όταν εκδοθεί το βιβλίο τελειώνει ο ρόλος του τυπογράφου, όχι του εκδότη. Ο εκδότης δεν είναι απλώς ο κατασκευαστής κι ο πωλητής ενός εμπορικού αντικειμένου, αλλά ο συνδημιουργός ενός έργου τέχνης. Οφείλει να κάνει ότι του είναι δυνατόν για να το βοηθήσει να απογειωθεί και να πετάξει μακριά. Να είναι όπως λένε «καλοτάξιδο». Το ίδιο φυσικά οφείλει να κάνει κι ο συγγραφέας του έργου, καθώς το έργο φέρει κυρίως το όνομα του.

Ο συγγραφέας στηρίζει κι ο εκδότης υποστηρίζει. Ο συγγραφέας πρέπει να φαίνεται και να επικοινωνεί, κι ο εκδότης πρέπει να προσφέρει βήμα και να κοινωνεί.

Ωστόσο ο ρόλος του οίκου είναι σαφώς πιο δύσκολος καθώς έχει ταυτόχρονα πολλούς συγγραφείς, ενώ ο συγγραφέας δεν έχει ταυτόχρονα πολλούς εκδότες. Παρόλα αυτά είναι καθήκον του εκδοτικού να υποστηρίζει αμερόληπτα και με συνέπεια -και συνέχεια- όλα του τα βιβλία, όπως ο οικογενειάρχης φροντίζει για όλα τα μέλη της οικογένειας του.

 

9.     Πιστεύετε  ότι καθένας από μας μπορεί ν’ ανοίξει έναν εκδοτικό οίκο ή πρέπει να διαθέτει κάποιες εξειδικευμένες γνώσεις πάνω σ’ αυτό τον τομέα;

Ζούμε σε μια χώρα δημοκρατική και ο καθένας έχει το δικαίωμα να ανοίξει τον δικό του οίκο. Πιστεύω ακράδαντα πως οι ποικιλία και η ποικιλομορφία είναι μια εγγύηση της ελευθερίας. Γι’ αυτό καλωσορίζω κάθε νέα προσπάθεια στον χώρο, χωρίς να θεωρώ ότι θα κλέψει ένα μέρος της πίτας. Το σημαντικό για εμάς που αγαπάμε το βιβλίο, είναι να αυξηθεί ο αριθμός των αναγνωστών, και η ανανέωση της προσφοράς είναι ένας τρόπος να επιτευχθεί. Ωστόσο, αν κάποιος ανοίγει έναν εκδοτικό οίκο, για να βγάλει σε βιβλίο όλα τα κείμενα που του στέλνουν, χωρίς καν πολλές φορές να τα διαβάσει, μόνο και μόνο για να εισπράξει λεφτά από τον υποψήφιο συγγραφέα, τότε κάνει κακό στον χώρο. Θα εκδώσει κακά βιβλία –ναι, υπάρχουν κακά βιβλία-, με κακή επιμέλεια και άθλιο χαρτί, για να κάνει την «αρπαχτή», με αποτέλεσμα να εκθέσει τον συγγραφέα και ταυτόχρονα να απογοητεύσει τον αναγνώστη. Με αποτέλεσμα να απομακρύνει τον τελευταίο από το διάβασμα ή να τον κάνει να στραφεί αποκλειστικά στους ξένους συγγραφείς.
Όπως όμως είπα και πριν, έχω την πίστη. Την πίστη πως το "καλό" πάντα εκτιμάται κι ανταμείβεται, ενώ ο καιροσκοπισμός εν τέλη γίνεται αντιληπτός και τιμωρείται με εξαφάνιση.

 

10 Πως μπορεί ο υποψήφιος ενδιαφερόμενος που θέλει να εκδώσει τις σκέψεις του να  έρθει σ΄ επαφή μαζί σας;

 

Ο υποψήφιος ενδιαφερόμενος οφείλει πρώτα απ’ όλα να μπει και να δει τον ιστότοπο μας, και να κρίνει αν η φιλοσοφία μας ταιριάζει με τη δική του. Ίσως να πιάσει στα χέρια του ένα από τα βιβλία μας για να εκτιμήσει την ποιότητα και την προσοχή στην λεπτομέρεια που δίνουμε στα έργα μας. Ίσως και να το διαβάσει για να αντιληφθεί την σημασία που δίνουμε στην επιμέλεια ενός εξαιρετικού κειμένου. Με άλλα λόγια θέλουμε κατ’ αρχάς να μας επιλέξει –με όλη τη σημασία της λέξης- πριν τον επιλέξουμε κι εμείς.

Μετά αρκεί να μας στείλει με email το κείμενο του, συνοδευόμενο από μια μικρή περίληψη του έργου και ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα. Εμείς δεσμευόμαστε να το αξιολογήσουμε άμεσα και να του απαντήσουμε γρήγορα για το ενδεχόμενο ενδιαφέρον μας. Ύστερα, αφού επικοινωνήσουμε μεταξύ μας, γνωριστούμε καλύτερα –βασική προϋπόθεση- και  συμφωνήσουμε στους όρους της συνεργασίας μας, θα δώσουμε όλο μας τον εαυτό για να δημιουργήσουμε από κοινού το βιβλίο που ο συγγραφέας έχει οραματιστεί. 

 

Ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη συντροφιά. Ευχόμαστε να είστε καλά και να συνεχίσετε να μας ταξιδεύετε με τις εκδόσεις σας.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Ευχή της Γιαγιάς-Κυριακή Κηρυττοπουλου

Ξεθωριασμένες Πεταλούδες -Συλλογικό Έργο

Η καθημερινότητα ενός ιδιαίτερου παιδιού :Αικατερίνη Χριστοπούλου