Σβηστά χαλάσματα στο δρόμο της λύτρωσης και του μύθου. Στέλιος Δουλγεράκης

 

Έχουμε τη χαρά να βρίσκεται μαζί μας ο κύριος ο Στέλιος Δουλγεράκης ο οποίος θα μας μιλήσει για το βιβλίο του : Σβηστά χαλάσματα στο δρόμο της λύτρωσης και του μύθου.

1.Καλώς ήρθατε στην παρέα μας.  Μιλήστε μας για το συγγραφικό σας έργο.

Καλώς σας βρήκα! Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω για το βιβλίο μου και για εμένα. Το βιβλίο μου «Σβηστά χαλάσματα στο δρόμο της λύτρωσης και του μύθου» είναι η πρώτη μου συγγραφική εμπειρία, ενώ σαν σεναριογράφος έχω αρκετά χρόνια εμπειρίας με αρκετά σενάρια, με τελευταίο το σενάριο «Το Λυκόφως των Αγγέλων» βιογραφική για τον Φ. Νίτσε. Καθώς και το σενάριο μου «ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ» το οποίο υλοποιήθηκε σε ταινία μικρού μήκους το 1990 με δίκη μου σκηνοθεσία (Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Δράμας)

 

2.  Η κάθε λέξη που συνθέτει τον τίτλο ακούγεται ιδιαίτερα ποιητική. Τι σας ώθησε να επιλέξετε τον συγκεκριμένο τίτλο;

Τα διηγήματά μου είναι αληθινές ιστορίες σβησμένες στο πέρασμα του χρόνου, αφήνοντας όμως στην ψυχή μου το πονεμένο τους αποτύπωμα. Έχοντας τη δύναμη που μου δίνει η συγγραφή προσπάθησα να απαλλαγώ από το πονεμένο αυτό αποτύπωμα της πραγματικότητας, να το ‘βαφτίσω’ μέσα στα καταγάλανα νερά του μύθου και να δώσω σε όλες μου τις ιστορίες λυτρωτικό τέλος που ελευθερώνει την ψυχή μου.

 

3. Σε ποιο λογοτεχνικό είδος  κατατάσσεται  το βιβλίο σας;

Πεζογραφία-διήγημα.

 

4. Οι ιστορίες που αναφέρονται στο βιβλίο είναι δημιούργημα της φαντασίας ή προσωπικό σας βίωμα;

Είναι αληθινές ιστορίες όπως προείπα, οι δύο με βιωματικά στοιχεία, ενώ οι άλλες ήταν αφηγήσεις μέσα από την προσωπική μου διαδρομή όσον αφορά την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα.

 

 

 

5.θεωρείτε ότι υπάρχει δρόμος για τη λύτρωση της ψυχής;

Ο άνθρωπος πληρώνει γερό τίμημα για να δαμάσει τα ένστικτά του και να αναδείξει τις αισθήσεις του, δημιουργώντας έτσι, απίστευτους δοξαστικούς δρόμους για τη λύτρωση της ψυχής. Η μουσική και το ταξίδι μαζί της είναι λύτρωση. Ένα άγγιγμα που κουβαλάει το αμόλυντο συναίσθημα, είναι λύτρωση. Το ηλιοβασίλεμα που σε γαληνεύει. Η θάλασσα που σε πλημμυρίζει ελευθερία. Εγώ διάλεξα τις λέξεις και με το δικό μου ζύγιασμα και με οδηγό την ψυχή μου και αφήνοντας το γάργαρο νερό του μύθου, να λούζει και να κυλάει στη σκέψη μου, προσφέρω το αποτύπωμά μου, όντας βέβαιος ότι οδηγεί σε δρόμους λύτρωσης.

 

 

6. Τα δύο τελευταία  διηγήματα του βιβλίου σας αναφέρονται στη Λεβεντογέννα Κρήτη. Τι σημαίνει η Κρήτη για σας;

Μεγάλωσα σε μια φτωχογειτονιά του Πειραιά (Αμφιάλη), που οι περισσότεροι ήταν πρόσφυγες από τον Πόντο, όπως και η οικογένεια μου από τη μητέρα μου. Άνθρωποι πράοι και ήρεμοι, με έντονο το ένστικτο της ανθρωπιάς και της συντροφικότητας, παρότι ήταν ξεριζωμένοι και πολυβασανισμένοι. Και φυσικά μέσα σε αυτή την ανθρώπινη απλοχεριά, υπήρχε και το επώνυμο από τον πατέρα μου που δεν είχα γνωρίσει και που περισσότερο λειτουργούσε σαν υποστηρικτικός μύθος στην ενηλικίωση μου, με όλα τα υπερήφανα χαρίσματα των Κρητικών. Βλέποντας λοιπόν ότι τα ένστικτα μου ανήκουν περισσότερο στην κρητική μου ταυτότητα, αναζήτησα τις ρίζες μου και από τότε ο μύθος έγινε ανθρώπινη σχέση ζωής. Το κρητικό μου καμάρωμα ήταν πάντα διαλεγμένο κατάρτι ζωής. 7. Είμαστε η χώρα των μύθων. Πιστεύω ότι η χώρα μας χωρίς τους μύθους της θα ήταν λιγοστή. Μετά τον ήλιο και το νερό, το πιο απαραίτητο συστατικό για την ισορροπία της ζωής του ανθρώπου είναι ο μύθος. Αν τα όνειρα μας κρύβουν το υποσυνείδητο μας, ο μύθος έρχεται και παλεύει για να ελευθερώσει το ανεξήγητο και να ισορροπήσει την ψυχή μας με την αλήθεια και την πραγματικότητα. Φανταστείτε ότι η αρχαίοι ημών πρόγονοι για να διερευνήσουν τον άνθρωπο, σε όλα του τα μήκη και πλάτη και να φιλοσοφήσουν, χρησιμοποίησαν για σκαλοπάτι τους μύθους της εποχής τους.

 

7.Ένα διήγημα έχει τίτλο: Η στράτα  του μύθου. Πόσος άραγες σημαντικός είναι ο μύθος για την ζωή όχι μόνο του ανθρώπου αλλά και για την εξέλιξη του πολιτισμού μας;

 

Είμαστε η χώρα των μύθων. Πιστεύω ότι η χώρα μας χωρίς τους μύθους της θα ήταν λιγοστή. Μετά τον ήλιο και το νερό, το πιο απαραίτητο συστατικό για την ισορροπία της ζωής του ανθρώπου είναι ο μύθος. Αν τα όνειρα μας κρύβουν το υποσυνείδητο μας, ο μύθος έρχεται και παλεύει για να ελευθερώσει το ανεξήγητο και να ισορροπήσει την ψυχή μας με την αλήθεια και την πραγματικότητα. Φανταστείτε ότι η αρχαίοι ημών πρόγονοι για να διερευνήσουν τον άνθρωπο, σε όλα του τα μήκη και πλάτη και να φιλοσοφήσουν, χρησιμοποίησαν για σκαλοπάτι τους μύθους της εποχής τους.

 

8. Σχολιάστε μου την παρακάτω πρόταση : Παράδεισος χωρίς κόλαση δεν υπάρχει.

Ο Σοπενχάουερ έλεγε ότι η κοινωνία είναι σαν τη φωτιά που σε φωτίζει και σε ζεσταίνει αρκεί να μην πλησιάσεις κοντά της γιατί θα καείς. Οι κοινωνίες των ανθρώπων πάντα έτσι ήταν και θα είναι δομημένες. Το ιδανικό για κάθε εποχή και η ευτυχισμένη ζωή αποκαλείται παράδεισος και για να μπορεί να δομηθεί, να ασφαλιστεί και να υπάρχει, πρέπει να υπάρχει πάντα η αντίπερα όχθη. Το κακό, το λάθος και το τίμημα αυτού το αγκαλιάζει και το ασφαλίζει για να μην εξαπλωθεί και ‘μολύνει’, η λέξη κόλαση. Άρα κόλαση και παράδεισος κρατούν τεντωμένο το σχοινί για να ισορροπεί η κοινωνία μας.

 

 

9. Ποιοι είναι οι συνταξιδιώτες σας σε αυτό το συγγραφικό σας ταξίδι;

Η πορεία μου και οι αξίες μου σαν άνθρωπος, το όνειρο ζωής, γιατί πάντα με μαγεύαν οι λέξεις, αλλά το περισσότερο η ανάγκη ψυχής, να λυτρώσω και να ελευθερώσω το ανώτερο στον άνθρωπο.

 

 

10. Που μπορεί να αναζητήσουμε το βιβλίο σας;

Τηλεφωνικά στις εκδόσεις Οσελότος (2106431108), στα βιβλιοπωλεία Ιανός, Πολιτεία αλλά και σε όλα τα βιβλιοπωλεία με παραγγελία

 

Ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη συνεργασία. Ευχόμαστε το βιβλίο σας να είναι καλοτάξιδο .



Σχόλια

  1. Στη συνέντευξή του ο Στέλιος Δουλγεράκης, αν και μιλάει για τα λογοτεχνικά του διαμάντια, έχει την σεμνότητα που, θεωρώ, ότι τον χαρακτηρίζει σαν άνθρωπος και ως εκ τούτου, δίνει λίγα στοιχεία, δεν κάνει αναλύσεις, αφήνει τον αναγνώστη να βουτήξει.μόνος του στα κείμενα, να ανακαλύψει μόνος του την αλήθεια τους και την σοφία τους.
    Αυτή η ποιότητα που, πιστεύω ότι, συνυπάρχει στον συγγραφέα και το έργο του, έχει την δική της μαγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Ευχή της Γιαγιάς-Κυριακή Κηρυττοπουλου

Ξεθωριασμένες Πεταλούδες -Συλλογικό Έργο

Η καθημερινότητα ενός ιδιαίτερου παιδιού :Αικατερίνη Χριστοπούλου